Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τον διάλογο με την Τουρκία υπό ΝΑΤΟική «ομπρέλα»

EUROKINISSI

Την στήριξή του στον διάλογο με την Τουρκία, χωρίς να αμφισβητεί σε κανένα βαθμό ότι αυτό διεξάγεται υπό ΝΑΤΟική «ομπρέλα» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, στο πλαίσιο των παζαριών που προωθούνται και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Στ. Κασσελάκης έθεσε τέσσερις όρους για τον διάλογο με την Τουρκία, στους οποίος μπορεί να κάνει λόγο για «κόκκινες γραμμές» σε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και ζητήματα κυριαρχίας, ωστόσο δεν αναφέρεται καθόλου στον ρόλο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ που υποθάλπουν τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις στο πλαίσιο της διατήρησης της συνοχής του ευρωατλαντικού στρατοπέδου στην περιοχή και αποτελούν παράγοντα όξυνσης των κινδύνων. Ακόμα, εντάσσει την «προοπτική» της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, γεγονός που επίσης ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για επώδυνους συμβιβασμούς.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ο διάλογος πρέπει:

«Πρώτον, να βασίζεται σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση: την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την κυριαρχία της χώρας και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε συζήτησης επί συνεκμετάλλευσης ή απεμπόλησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 νμ.

Δεύτερον, να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τρίτον, να καθορίσει με σαφήνεια τους όρους υπό τους οποίους θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες.

Τέταρτον, να αξιοποιήσει τις συμμαχίες μας ώστε η Τουρκία να πιεστεί και να δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρικό και ευρωτουρκικό διάλογο. Να μην μπορεί, δηλαδή, να επανέλθει στην ένταση αφού αξιοποιήσει την επικείμενη συνάντηση για να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά».

Δείτε ακόμα...