Ο ΣΥΡΙΖΑ και το “δημόσιο αγαθό” φάρμακο των φαρμοκοβιομηχάνων…

ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή: EUROKINISSI

Κάτω απο την ευρύτερη αντίδραση για τον πόλεμο των φαρμοβιομήχανων για το εμβόλιο, [στο πλαίσιο της καπιταλιστικής παραγωγής που λειτουργεί ως εμπόρευμα για το κέρδος των βιομήχανων], ο ΣΥΡΙΖΑ ‘θύμωσε’ για τις φαρμακοβιομηχανίες και τις πατέντες, σε σχετικό του άρθρο στο «Politico», όπου διακηρύσσει ότι «τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Φυσικά πρέπει να έχει κάποιος πολύ θράσος τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση στήριξε και στηρίζει την καπιταλιστική παραγωγή, την υγεία ως εμπόρευμα, να ‘θυμώνει’ για τα αποτελέσματά της…

Και τι ζήτησε όντας ‘θυμωμένος’ ; Την στήριξη του υπάρχοντος συστήματος που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα : «Να είμαστε κατηγορηματικοί προκειμένου να εξασφαλισθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία με τους κατόχους πατεντών στη βάση της καλής πίστης και στη λογική απόδοσης επένδυσης, οι οποίες αποτέλεσαν ήδη το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν προηγούμενες διαπραγματεύσεις της ΕΕ»!  Να κάνουμε δηλαδή τους φαρμοκοβιομήχανους καλά παιδιά, να κάνουμε το σύστημα παραγωγής και διακίνησης των φαρμάκων-εμβολίων, να μην τσακώνονται μεταξύ τους για το κέρδος.. Δηλαδή την ανύπαρκτη και διαχρονικά αποδεδειγμένη ουτοπία περί ‘εξανθρωπισμού του καπιταλισμού”. 

Δηλαδή, η ουσία της δήλωσης του Τσίπρα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα σωσσίβιο στους φαρμοκοβιομήχανους του τύπου “να ανταγωνίζεστε ως ‘τζέντλεμεν’ μην εκτίθεστε τόσο, για να μην τους πάρει και τους σηκώσει η λαϊκή οργή!  Δηλαδή στάχτη στα μάτια των λαών για να συνεχίσει να υπάρχει η υγεία-το φάρμακο ως εμπόρευμα που δημιουργούνται απο την εργασία των πολλών, αλλά ιδιοποιούνται από τους καπιταλιστές για την απόσπαση κέρδους, και να μην πειραχτεί ούτε σεντς απο τις φαρμοκοβιομήχανους.

Είναι αστείο λοιπόν μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες να παρουσιάζεται ως «λύση» για το εμβόλιο του κορονοϊού η «άρση της πατέντας», όπως υποστηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, η οποία θα βάλει δήθεν τέλος στην ασυδοσία των πολυεθνικών και θα αποκαταστήσει το Φάρμακο ως «κοινωνικό αγαθό».

Φυσικά δεν λένε τίποτα για τους όρους με τους οποίους προτείνουν να αποκτήσουν τις πατέντες από τις πολυεθνικές, οι οποίες θωρακίζουν τα συμφέροντά τους μέσα από ένα πολυδαίδαλο θεσμικό πλαίσιο προστασίας του ανταγωνισμού με άλλες εταιρείες.  Οπως επίσης, δεν λένε ότι η άρση της πατέντας σημαίνει στην πραγματικότητα διαμοιρασμό της παραγωγής – άρα και της κερδοφορίας – σε περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες εποφθαλμιούν έστω και ένα μικρότερο κομμάτι από τα εγγυημένα κέρδη του εμβολίου για τον κορονοϊό, που η έρευνα και η παραγωγή του χρηματοδοτούνται αδρά από τα κρατικά ταμεία. Με άλλα λόγια, η «άρση της πατέντας» που παρουσιάζουν ως πανάκεια, δεν είναι παρά ένας άλλος τρόπος για την εφαρμογή της και από άλλους βιομήχανους!

Ετσι θα ‘φοβίσουν’ τις φαρμακοβιομηχανίες ο ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντάς τους την «απόδοση της επένδυσης», τα κέρδη τους δηλαδή, που τα ‘χουν ήδη αυγατίσει, με τις προαγορές και τα υπόλοιπα δωράκια από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις. Αυτή είναι η ..«ριζοσπαστική» (!) πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού προηγουμένως βάφτισε επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, δηλαδή χοντρή χρηματική αποζημίωση των κλινικαρχών, σήμερα, σπεύδει υποκριτικά με την μάσκα του «φαρμάκου – αγαθού», να ζητήσει να αποζημιωθούν και από άλλους δρόμους οι φαρμακοβιομηχανίες.

Ομως δεν είναι μόνος του, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλα αστικά κόμματα. Οπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ή το Συμβούλιο της Ευρώπης, που ενέκρινε και σχετικό ψήφισμα. Οπως κι αν το βαφτίσουν, όμως, με ό,τι «ρυθμίσεις» και «αμοιβαία αποδεκτές» συμφωνίες κι αν μοιράσουν την πίτα των κερδών μεταξύ των φαρμοκοβιομήχανων, η καπιταλιστική κερδοφορία και οι λαϊκές ανάγκες δεν συμβιβάζονται με τίποτα. Είναι αντίθετες.

Και η λύση απο αυτό το αδιέξοδο που ζουν οι λαοί, βρίσκεται μόνο στη λαϊκή πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας , τους βιομήχανους που ληστεύουν την παραγωγή εις βάρος των λαών, αλλά και την εξουσία τους, στην πάλη για την ανατροπή τους, για την εργατική εξουσία.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ag

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...