Ο Θ. Παφίλης στην 303 ΠΕΒ: Κριτήριο ενίσχυσης του ΚΚΕ το «φτάνει πια» στα οξυμένα προβλήματα

Ο Θανάσης Παφίλης στο 303 ΠΕΒ στη Λάρισα

Χρειάζεται η  μαχητική σύγκρουση μ’ αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων, που μόνο ένα πιο δυνατό ΚΚΕ μπορεί να την εγγυηθεί. Οι εργαζόμενοι  πρέπει να πουν τέρμα στις θυσίες για τα κέρδη των λίγων. Και αυτό μπορεί να εκφραστεί και στην κάλπη, με μια πιο αδύναμη αντιλαϊκή κυβέρνηση την επόμενη μέρα και ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ, μιλώντας στους εργαζόμενους στο 303 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (ΠΕΒ) στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης κλιμακίου της ΚΟ Λάρισας του Κόμματος στο εργοστάσιο την Τετάρτη.

Το κλιμάκιο είχε συνάντηση και ενημερώθηκε από τον διοικητή του στρατοπέδου για τον σκοπό του εργοστάσιου, με το σωματείο εργαζομένων του πολιτικού προσωπικού και περιόδευσε στα τμήματα του στρατιωτικού εργοστάσιου, συναντήθηκε και μίλησε με τους εργαζόμενους για τα πολύ οξυμένα προβλήματα που έχουν να κάνουν: 

Με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού που έχουν ως αποτέλεσμα το ποσοστό στελέχωσης να είναι στο 20%(παλιότερα δούλευαν 300 και σήμερα οι εργαζόμενοι είναι 50-60), υπάρχουν τμήματα τα οποία είτε έχουν ήδη «βάλει λουκέτο», είτε άλλα  πρόκειται να «βάλουν λουκέτο»  εντός των επόμενων δύο ετών, λόγω συνταξιοδοτήσεων προσωπικού.

Ταυτόχρονα, το προσωπικό του εργοστασίου εργάζεται καθημερινά σε απαράδεκτες συνθήκες, άκρως επικίνδυνες και ανθυγιεινές, μέσα σε κτίρια που δεν πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και, όπως μας είπαν, κάποιοι αρμόδιοι τα χαρακτήρισαν ως «παραγκούπολη».

Οξύτατο είναι το πρόβλημα με την έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Το σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν Μονάδες με καθαρά τεχνικό αντικείμενο, όπου υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε ΜΑΠ, λόγω της φύσης των εργασιών του 303 ΠΕΒ.

Για παράδειγμα στο συνεργείο κατασκευής συσσωρευτών μόλυβδου και λόγω της τοξικότητας αυτού του υλικού, επιβάλλεται η χρήση εξειδικευμένων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), με αποτέλεσμα το ποσό που απαιτείται για την  κάλυψη των αναγκών του εργοστασίου να ανέρχεται σε 12.000 ευρώ ανά τρίμηνο (48.000 ευρώ ετησίως). Ωστόσο οι διατιθέμενες πιστώσεις για την κάλυψη των αναγκών του 303 ΠΕΒ σε ΜΑΠ είναι ελάχιστες, ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές ανάγκες. Για παράδειγμα το 2022 υπήρξε ιστορικό χαμηλό διάθεσης αντίστοιχων πιστώσεων, καθώς για την προμήθεια ΜΑΠ διατέθηκαν μόνο 600 ευρώ!!! Για όλο το έτος.

Οι δε τακτικές μετρήσεις μολύβδου, που πρέπει να γίνονται στα τμήματα που παράγουν συσσωρευτές μολύβδου – οξέος, έχουν να πραγματοποιηθούν από το 2019, ενώ οι εξετάσεις σε αίμα και ούρα του προσωπικού, δεν πραγματοποιήθηκαν για το Β΄ εξάμηνο του 2022 με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων.

Το σοβαρότερο πρόβλημα του 303 ΠΕΒ είναι η ακαταλληλότητα τις συντριπτικής πλειοψηφίας  των κτιριακών εγκαταστάσεων λόγω παλαιότητας (κτίρια κατασκευής 1955), των σοβαρών ζημιών από φυσικά φαινόμενα (σεισμός, θεομηνίες), αλλά και το πιο σοβαρό ή και επικίνδυνο είναι η παρουσία στις στέγες αμιάντου (επιφάνεια 10.000 τ.μ.), το οποίο ως γνωστόν είναι καρκινογόνο υλικό και έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων  και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως επισήμαναν οι εργαζόμενοι, έχουμε χορτάσει υποσχέσεις από κυβερνήσεις, παράγοντες και κυβερνητικούς βουλευτές, απαιτούν ο αμίαντος να απομακρυνθεί σήμερα!!! Είναι εγκληματικό να συνεχίζει η μη απομάκρυνσή τους.

Ο Θανάσης Παφίλης  επισήμανε ότι έχουν σοβαρές ευθύνες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι  εργαζόμενοι και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο 303 ΠΕΒ, γιατί έχουν προτεραιότητες τις  ανάγκες του ΝΑΤΟ και του μεγάλου κεφαλαίου.  Διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα, τα οποία θα συνεχίσει να προβάλλει και να παλεύει σε όλα τα επίπεδα,  ενώ δεσμεύτηκε την προώθηση των οξυμένων προβλημάτων άμεσα στη Βουλή.

Δείτε ακόμα...