Ο Τουρκικός Τύπος της τελευταίας εβδομάδας

Συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν

Μερικές απ’ τις σημαντικότερες ειδήσεις που κατέγραψε ο τουρκικός Τύπος της τελευταίας εβδομάδας:

Πρακτορείο Αναντολού

Ο πρόεδρος Ερντογάν υποδέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken (06.01.2024)

Στη συνάντηση, η οποία ήταν κλειστή για τον Τύπο συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan, ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) İbrahim Kalın και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Jeffry Flake.

Ο υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan δέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken (06.01.2024)

Σύμφωνα με την ανάρτηση στον λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών τέθηκαν επί τάπητος κρίσιμα ζητήματα. Συζητήθηκαν ο πόλεμος στη Γάζα, η ανθρωπιστική κρίση, η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όπως και διμερή και περιφερειακά θέματα.

4.853 φυγάδες που συνελήφθησαν στην επιχείρηση Κύκλωση-10 (07.01.2024)

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε ότι 4.853 φυγάδες με στοιχεία αναζήτησης συνελήφθησαν στην επιχείρηση “Κύκλωση-10″ που οργανώθηκε σε όλη τη χώρα.
Ο
υπουργός τόνισε ότι 867 άτομα συνελήφθησαν για κλοπή, 355 για απάτη, 167 για λεηλασία, 53 για ανθρωποκτονία, 123 για σεξουαλικά εγκλήματα, 948 για εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών, 66 για εγκλήματα τρομοκρατίας και 532 για λαθρεμπόριο και οργανωμένα εγκλήματα.

Εφημερίδα Σαμπάχ

Ο Μουράτ Κουρούμ είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη (07.01.2024)

Ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο υποψήφιος του AKP για την Κωνσταντινούπολη είναι ο Μουράτ Κουρούμ. Αναφέρθηκε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί την Κωνσταντινούπολη ως “πόλη-κλειδί” και γι’ αυτό πρότεινε ως υποψήφιο τον Μουράτ Κουρούμ,ενώ επικεντρώθηκε λεπτομερώς και στις προηγούμενες θέσεις του Κουρούμ. Εκτός από τη στρατηγική σημασία της Κωνσταντινούπολης, η εμπειρία του Μουράτ Κουρούμ στον τομέα των θεμάτων της τοπικής διοίκησης αξιολογήθηκε και από τα μέσα ενημέρωσης.

Εφημερίδα Τζουμχουριγιέτ

Οι εργάτες των εργοστασίων που υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας βγήκαν στους δρόμους: “Η νίκη θα είναι για τους εργάτες που αντιστέκονται” (07.01.2024)

Με απόφαση της διοίκησης του παραρτήματος Κωνσταντινούπολης του συνδικάτου εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία,οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν πορεία από την Κωνσταντινούπολη προς την Άγκυρα γιατί οι μισθοί των εργαζομένων που εργάζονται στα στρατιωτικά εργοστάσια και τα ναυπηγεία που υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι χαμηλοί.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα ναυπηγεία στο Πέντικ της Κωνσταντινούπολης για να αποχαιρετήσουν τους διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως “Η νίκη θα είναι για τους αντιστεκόμενους εργάτες” και “Αυτή είναι μόνο η αρχή, συνεχίστε να αγωνίζεστε”.
Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το ναυπηγείο, ο πρόεδρος του παραρτήματος
του συνδικάτου,Μουράτ Γιελτσίνκαγια, δηλώνοντας ότι είχαν υποβάλει φάκελο με τα προβλήματά τους στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση τόνισε:
“Δεν δεχόμαστε αυτόν τον μισθό
που είναι στο επίπεδο του κατώτατου μισθού που παίρνουν οι αόρατοι ήρωες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι εργάζονται σε εργοστάσια με υψηλή προστιθέμενη αξία, παράγουν κάθε είδους εξοπλισμό για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, κατασκευάζουν πολεμικά πλοία,με την εργασία τους πετούν τα αεροσκάφη, κατασκευάζουν τα άρματα μάχης και τα οβιδοβόλα και καλύπτουν κάθε είδους ανάγκες. Φτάσαμε στο σημείο να μη μπορούμε να πληρώσουμε τα ενοίκια μας και να δώσουμε ένα χαρτζιλίκι στα παιδιά μας.Σε γενικές γραμμές, όταν εξετάζουμε τους εργάτες του δημοσίου, δυστυχώς, η κυβέρνησή μας αντιμετωπίζει ως θετά παιδιά. Σήμερα, η πλειονότητά των εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία αναγκάζεται να κάνει και δεύτερη δουλειά”.

  • Το θέμα του κομμουνιστή δημάρχου Μεχμέτ Μάτσογλου (*) αποσχόλησε την τελευταία εβδομάδα όλον τον αστικό τύπο.

Δήλωση του Κεμάλ Οκουγιάν (σ.σ.ΓΓ του ΚΚΤ) σχετικά με τον Μεχμέτ Μάτσογλου : “Αυτά που λέγονται είναι μια προβακάτσια και εναντίον μάς”

Ο σημερινός δήμαρχος του Τούντζελι Μεχμέτ Μάτσογλου θα είναι υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΚΚΤ) στο Καντίκιοϊ (σ.σ. Καλχιδόνα,στην ανατολική όχθη του Βοσπόρου) στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου. Ενώ η υποψηφιότητα αυτή του Μάτσογλου επικρίθηκε από ορισμένους κύκλους, ο λόγος του “μη διασπάτε τις ψήφους της αντιπολίτευσης”, ο οποίος εκφράστηκε συχνά στις γενικές εκλογές, ήρθε και πάλι στην ημερήσια διάταξη: Η υποψηφιότητα του Μάτσογλου για το Καντίκιοϊ προκάλεσε σοβαρές επικρίσεις στα μέσα ενημέρωσης του Ρεπουμλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και της αντιπολίτευσης.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΤ Κεμάλ Οκουγιάν μίλησε για το θέμα της υποψηφιότητας στην εφημερίδα Σοζτζού λέγοντας μεταξύ άλλων:
“Λόγοι όπως “Τι δουλειά έχεις στο Καντίκιοϊ, χωριάτη, μείνε στο χωριό σου” προβοκάρουν και εμάς. Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό το θέμα. Θα αγωνιστούμε ενάντια σε αυτό που θεωρεί ότι η χώρα είναι ιδιοκτησία του και μετά μιλάει για πλουραλισμό. Θα σπάσουμε αυτή την περίεργη καμπάνια εναντίον του Μάτσογλου και της αριστεράς γενικότερα.Το CHP βοηθάει το κυβερνητικό κόμμα από κάθε άποψη.

(*) Ο Μάτσογλου εξελέγη δήμαρχος του Όβατζικ ως υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας στις τοπικές εκλογές του 2014 και είναι ο πρώτος δήμαρχος του ΚΚΤ στην Τουρκία.
Στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019, ο Μάτσογλου, γνωστός ως κομμουνιστής δήμαρχος, ήταν και πάλι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του KΚΤ και κέρδισε τη δημαρχία του Τούντζελι.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...