Ο Τουρκικός Τύπος της τελευταίας εβδομάδας

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη ΓΣ του ΟΗΕ, Νέα Υόρκη, Σεπτέμβρης 2023
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη ΓΣ του ΟΗΕ – Νέα Υόρκη, Σεπτέμβρης 2023

Οι σημαντικότερες ειδήσεις όπως καταγράφονται στον Τουρκικό Τύπο την τελευταία εβδομάδα:

Εφημερίδα Σαμπάχ

Ελληνικό ίχνος στην επιχείρηση “Ηρωες”! Εκπαιδεύτηκαν στο στρατόπεδο του Λαυρίου! (07.10.2023)

Αποκαλύφθηκε ότι δύο συλληφθέντες τρομοκράτες είχαν εκπαιδευτεί στο στρατόπεδο Λαυρίου στην Ελλάδα και είχαν εισέλθει στην Τουρκία για τρομοκρατική επίθεση.

Νέες λεπτομέρειες έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το σκέλος της επιχείρησης “Ήρωες” στην Κωνσταντινούπολη.Η Διεύθυνση Ασφαλείας Κωνσταντινούπολης και η Αντιτρομοκρατική Διεύθυνση συνέλαβαν οκτώ υπόπτους σε ταυτόχρονες επιδρομές κατά της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG.

Αποκαλύφθηκε ότι δύο από αυτούς,εκπαιδεύτηκαν στο στρατόπεδο Λαυρίου στην Ελλάδα για να διενεργήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις.Τονίζεται ότι και οι δύο οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Ασφαλείας για ανάκριση

Σκανδαλώδεις διαδηλώσεις στην Ευρώπη από το ΡΚΚ ενάντια στην Τουρκία (07.10.2023)

Ενώ μετά την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα από την τρομοκρατική οργάνωση PKK οι αεροπορικές επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζονται στη Συρία και το Βόρειο Ιράκ, υποστηρικτές του PKK κατέβηκαν στους δρόμους σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Μετά την επίθεση στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε: “Κάθε μέρος που ανήκει στο PKK/YPG στο Ιράκ και τη Συρία είναι νόμιμος στόχος. Συμβουλεύω τους τρίτους να μείνουν μακριά από εγκαταστάσεις και άτομα του PKK/YPG”. Μετά από αυτή την προειδοποίηση, οι στόχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK χτυπήθηκαν ένας προς έναν.
Μια ομάδα υποστηρικτών του PKK βγήκε στους δρόμους στη Ζυρίχη, στο Άμστερνταμ και στο Μανχάιμ διαμαρτυρόμενοι για τις επιχειρήσεις με κουρέλια (σ.σ. σημαίες) του PKK και σημαιάκια με την ένδειξη Κουρδιστάν, φωνάζοντας συνθήματα που έλεγαν “Τρομοκράτες Τούρκοι”

Εφημερίδα Γενί Σαφάκ

Οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι κατέρριψαν τουρκικό SIHA στη Συρία (07.10.2023)

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέρριψαν ένα οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (SIHA) στη Συρία, το οποίο χρησιμοποιούσε η Τουρκία στις διασυνοριακές επιχειρήσεις της κατά του PKK/YPG. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ δήλωσε ότι “λυπούνται” για ότι συνέβη και δήλωσε: “Η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους και πιο πολύτιμους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, οπότε αυτό το περιστατικό είναι λυπηρό. Δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι η Τουρκία στόχευε σκόπιμα τα αμερικανικά στρατεύματα”. Είπε επίσης ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μίλησε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ για το περιστατικό.
“Οι αμερικανικές δυνάμεις είδαν SIHA να διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Χασάκα. Ορισμένα από τα πλήγματα ήταν εντός της περιοχής όπου επιχειρούσαν οι αμερικανικές δυνάμεις”, δήλωσε ο Ράιντερ, προσπαθώντας να “δικαιολογήσει” την επίθεση κατά της συμμάχου (σ.σ.Τουρκίας), υποστηρίζοντας: “Τα πλήγματα ήταν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα αμερικανικά στρατεύματα”.
Λέγοντας ότι οι Αμερικανοί διοικητές περιέγραψαν το τουρκικό αεροσκάφος ως “πιθανή απειλή”, το Πεντάγωνο δήλωσε: “Αποφάσισαν ότι το SIHA ήταν πιθανή απειλή και καταρρίφθηκε σε αυτοάμυνα”.

Το Υπουργείο Εξωτερικών μας προέβη σε δήλωση σχετικά με το περιστατικό. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι στη βόρεια Συρία καταστράφηκαν πολλοί στόχοι που ανήκαν στην αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση και αναφέρεται: “Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης χάθηκε ένα SIHA λόγω διαφορετικών τεχνικών αξιολογήσεων στο μηχανισμό αποσυμφόρησης που λειτούργησε με τρίτους. Το εν λόγω περιστατικό δεν επηρέασε σε καμία περίπτωση την εκτέλεση της εν εξελίξει επιχείρησης και την προσβολή των στόχων που εντοπίστηκαν. Όπως έγινε στο Ιράκ, όλες οι δυνατότητες και οι πηγές εσόδων που ανέπτυξε η τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία θα συνεχίσουν να καταστρέφονται συστηματικά”.

Ημέρα υπερηφάνειας της Κωνσταντινούπολης (07.10.2023)

Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνεχάρη σε γραπτό του μήνυμα την 100ή επέτειο της απελευθέρωσης της Κωνσταντινούπολης από την εχθρική κατοχή, την οποία χαρακτήρισε “ημέρα υπερηφάνειας”. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μνημονεύει με σεβασμό και έλεος όλους τους ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, ο οποίος κατέληξε στη νίκη χάρη στις θυσίες των μαρτύρων και των ηρώων και την αποφασιστικότητα του έθνους.

Υπουργός Δικαιοσύνης Τουντς: Ζητήσαμε από τη Σουηδία να εκδώσει 28 τρομοκράτες, 22 από αυτούς απορρίφθηκαν (07.10.2023)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς δήλωσε: “Ζητήσαμε από τη Σουηδία να εκδώσει 28 τρομοκράτες εγκληματίες, 22 από αυτούς απορρίφθηκαν. Εάν φιλοξενείτε μια τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί την ασφάλεια του εταίρου σας, εάν δεν εκδίδετε τρομοκράτες, δεν θα υπάρξει θετική πρόοδος στην ένταξη στο ΝΑΤΟ”. Δίνοντας πληροφορίες σχετικά με την έκδοση του αρχηγού της FETÖ, ο υπουργός δήλωσε: “Ζητήσαμε την έκδοση του αρχηγού της FETÖ για 22 αδικήματα. Δεν υπήρξε καμία απάντηση μέχρι σήμερα. Η αναλγησία των ΗΠΑ στα αιτήματά μας για την έκδοση του αρχηγού δεν είναι νομική αλλά πολιτική”.

Πρακτορείο Αναντολού

2.554 αναζητούμενα άτομα συνελήφθηκαν στο πλαίσιο της “Επιχείρησης Ήρωες” (08.10.2023)

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, σε δήλωσή του, δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις σε 81 νομούς στο πλαίσιο της “Επιχείρησης Ήρωες”. Ο υπουργός ανέφερε ότι στις επιχειρήσεις συνελήφθησαν 2.554 αναζητούμενοι, 12 από τους οποίους καταζητούνται για περισσότερα από 10 χρόνια, 91 από αυτούς για 5 έως 10 χρόνια.

Ο πρόεδρος Ερντογάν επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος ΑΚ (08.10.2023)

Ο πρόεδρος και πρόεδρος του ΑΚΡ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματός του λαμβάνοντας όλες τις έγκυρες 1.399 ψήφους στο 4ο έκτακτο συνέδριο του κόμματός του.

Δήλωση της Τουρκίας για τα επεισόδια στη Γάζα (08.10.2023)

Το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε γραπτή δήλωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα ισραηλινο-παλαιστινιακά γεγονότα.
Η δήλωση έχει ως εξής:
“Ως Τουρκία, είμαστε πάντα έτοιμοι να παράσχουμε την καλύτερη δυνατή συμβολή για να διασφαλίσουμε ότι οι εν λόγω εξελίξεις μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση και χωρίς εξάπλωση σε ευρύτερη περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουμε εντατικά τις επαφές μας με τα αρμόδια μέρη.
Αυτές οι θλιβερές εξελίξεις αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τη σημασία του οράματος της λύσης των δύο κρατών. Καλούμε τα μέρη να εγκαταλείψουν τη χρήση βίας και να εργαστούν για μια μόνιμη λύση σύμφωνα με αυτό το όραμα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”.

Ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ γιατί έστειλαν αεροπλανοφόρο στη Γάζα (10.10.2023)

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για την αποστολή αεροπλανοφόρου στα ανοικτά του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι θα εξαπολύσει επίθεση που θα προκαλέσει αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας.
“Τι θα κάνει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στα ανοικτά του Ισραήλ, γιατί έρχεται; Τι θα κάνουν τα πλοία που το συνοδεύουν και τα αεροσκάφη που μεταφέρει; Θα πλήξουν τη Γάζα και τα περίχωρά της, προκαλώντας μεγάλη αιματοχυσία εκεί”, είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ’Αγκυρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι δεν περιμένει τα γεγονότα να τελειώσουν σε μία ή δύο εβδομάδες και ότι η Τουρκία θα κάνει ότι μπορεί για να μεσολαβήσει για μια εκεχειρία. Δήλωσε επίσης “έτοιμος” να μεσολαβήσει μεταξύ άλλων και σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση ομήρων “εάν ζητηθεί” από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Εφημερίδα Σαμπάχ

Πρόεδρος Ερντογάν:Το Ισραήλ θα αντιμετωπιστεί ως οργάνωση και όχι σαν κράτος αν συνεχίσει έτσι (11.10.2023)

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σημαντικές δηλώσεις στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ. Αντιδρώντας σκληρά στο Ισραήλ, το οποίο βομβαρδίζει εδώ και μέρες τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε:
“Η σύγκρουση που διεξάγεται με την καταστροφή όλων των χώρων λατρείας από τζαμιά μέχρι εκκλησίες, με τη διακοπή του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος, των εισόδων και των εξόδων μιας πόλης, την καταστροφή των υποδομών της και τον βομβαρδισμό των κτιρίων στα οποία ζουν οι πολίτες δεν είναι πόλεμος, αλλά σφαγή”.Στη συνέχεια τονίζοντας ότι οι επιθέσεις στη Γάζα θα θέσουν το Ισραήλ σε ανεπιθύμητη θέση είπε: “Πιστεύουμε ότι και ο πόλεμος έχει μια ηθική. Είμαστε αντίθετοι στη δολοφονία αμάχων στο ισραηλινό έδαφος όπως και δεν αποδεχόμαστε τη σφαγή αθώων στη Γάζα. Η σκόπιμη δολοφονία αμάχων, η παρεμπόδιση εισαγωγής φαρμάκων μπορεί να είναι μόνο το αντανακλαστικό μίας οργάνωσης και όχι ενός κράτους. Το Ισραήλ δεν πρέπει να ξεχνά ότι αν συμπεριφέρεται σαν οργάνωση και όχι σαν κράτος, τελικά θα αντιμετωπιστεί σαν οργάνωση.Εμείς είμαστε έτοιμοι να αποτρέψουμε την εμβάθυνση της σύγκρουσης και καλούμε τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση”.

Εφημερίδα Γενί Σαφάκ

Αντίδραση της Τουρκίας στον Νετανιάχου: “Μια μέρα θα χτυπήσουν και εσένα, θα ψοφήσεις” (12.10.2023)

Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας εδώ και 5 ημέρες.
Ενώ η ένταση συνεχίζεται,ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έκανε μια ανάρτηση στο λογαριασμό του.Ο Νετανιάχου μοιράστηκε μια εικόνα ενός κτιρίου που χτυπήθηκε στη Γάζα και πρόσθεσε τη σημείωση “Ας συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις”.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Παιδείας Ναζίφ Γιλμάζ αντέδρασε παραθέτοντας την ανάρτηση δηλώνοντας : “Μια μέρα θα χτυπήσουν και εσένα, θα ψοφήσεις”.

Ερντογάν : Η Γάζα πεινάει και διψάει. Που είναι η Δύση; (13.10.2023)

Ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε στη συνάντηση του Ιδρύματος Νεολαίας της Τουρκίας. Αναφέροντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα υπό τον ισραηλινό αποκλεισμό είναι πολύ άσχημη, αντέδρασε σκληρά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες σιωπούν για την κατάσταση αυτή, και συνέχισε λέγοντας:
“Στη Γάζα δεν υπάρχει νερό, ψωμί, φαγητό. Όλα αυτά είναι ενάντια στην παγκόσμια διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πού είναι η Δύση; Υπάρχουν μέτρα που έχουν λάβει για αυτή την κατάσταση; Δεν υπάρχει κανένα. Η Αμερική έστειλε ένα αεροπλανοφόρο. Θα έρθει και το δεύτερο. Κυρία Αμερική, πού είναι η Αμερική, πού είναι η Μεσόγειος, το Ισραήλ-Παλαιστίνη; Τι δουλειά έχετε εκεί;Σε μια χώρα σαν την Αμερική ταιριάζει να εγκαθιδρύσει την ειρήνη ή να την καταστρέψει;
Σκεφτείτε, βομβάρδισαν την πύλη προς την Αίγυπτο. Είπαμε ότι θα κάνουμε ένα βήμα για να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά από που να περάσουμε; Συζητήσαμε επίσης αυτό το θέμα με τον κ. Σίσι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι χωρίς νερό, αυτοί οι άνθρωποι είναι χωρίς φαγητό.Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θέτει καθήκοντα με βάση τα οποία πρέπει να ληφθούν μέτρα. Αλλά αυτοί δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Αυτοί δεν έχουν, αλλά εμείς έχουμε. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξήγηση για τις επιθέσεις που αγγίζουν τα όρια του εγκλήματος εναντίον των αδελφών μου στη Γάζα.
Η διακοπή της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης, των καυσίμων και των τροφίμων 2 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας που ζουν σε μια στενή περιοχή 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν είναι ούτε ανθρωπιστική, ούτε ευσυνείδητη, ούτε έχει θέση στο δίκαιο του πολέμου. Το πιο θεμελιώδες χαρακτηριστικό που διακρίνει τα κράτη και τους οργανισμούς είναι η δέσμευσή τους στο διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες.
Τι θέλετε να κάνετε σταματώντας την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό; Είναι σαφές ότι η ειρήνη δεν θα υπηρετηθεί με το να κλείνουμε τα μάτια και να κωφεύουμε στην ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα. Δεν θέλουμε αυτές οι συγκρούσεις να εξαπλωθούν στην περιοχή μας”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...