Ο τυφώνας Eta δυναμώνει πλησιάζοντας την Κεντρική Αμερική

Η ενεργή σεζόν των τυφώνων 2020 προσθέτει έναν ακόμη τον Eta, που –από την Κυριακή το βράδυ, εκδηλώνεται με δυνατούς ανέμους ταχύτητας πάνω από 150 χιλιόμετρα την ώρα καθώς κινείται προς την Κεντρική Αμερική.
Είναι προς το παρόν τυφώνας κατηγορίας 1 και προκαλεί μεγάλες βροχοπτώσεις στη Νικαράγουα και την Ονδούρα.

Χτες Δευτέρα, κινήθηκε μέσω της Καραϊβικής προς την Ονδούρα και τη Νικαράγουα, την τελευταία χώρα όπου βρίσκεται από την αυγή την Τρίτη, ρίχνοντας «τουλούμια» κατηγορίας 3, με ανέμους και βροχές που αναμένεται να προκαλέσουν κύματα, πλημμύρες και κατολισθήσεις, σύμφωνα με προειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC).
Σύμφωνα με το NHC, στις 12:00 UTC το κέντρο της Eta βρισκόταν περίπου 225 χιλιόμετρα ανατολικά του Cape Gracias a Dios, στα σύνορα μεταξύ της Νικαράγουας και Ονδούρας και περίπου 265 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά του Puerto Cabezas, στη Νικαράγουα.

ℹ️ Ο τυφώνας, ο δωδέκατος αυτής της σεζόν στον Ατλαντικό, κινούνταν –σχετικά αργά, με 17 χιλιόμετρα την ώρα προς τα δυτικά.
Προβλέπεται να συνεχιστεί προς αυτή την κατεύθυνση νωρίς σήμερα, πριν κάνει μια αργή στροφή προς τα δυτικά-βορειοδυτικά με ενισχυμένους ανέμους

Το μάτι του κυκλώνα Eta, σύμφωνα με τον κώνο κίνησης, πλησίασε την ΒΑ ακτή της Νικαράγουας το απόγευμα της Δευτέρας καταλήγοντας στα σύνορα με την Ονδούρα ενισχυμένος (3, 4 ή 5 στην κλίμακα Saffir-Simpson)
🆘 Παρόλο που ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται υπό προειδοποίηση για τυφώνα, υπάρχουν και άλλες που εκδίδονται συνεχώς από το NHC, με τροπικούς ανέμους ως και 205km/h.

Αναμένεται ότι εκτός από τον άνεμο και τη βροχή, που θα επηρεάσουν επίσης τις περιοχές της Γουατεμάλας, του Μπελίζ, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα, της Τζαμάικα, του νοτιοανατολικού Μεξικού, του Ελ Σαλβαδόρ, της νότιας Αϊτής και των Νήσων Καϊμάν, ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα είναι η έξαρση της καταιγίδας κυκλωνικά συνοδευόμενα από δυνατά κύματα και ρεύματα.
🆘 Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 28 τροπικές καταιγίδες το 2020, από τις οποίες 12 ήταν τυφώνες.
✔️ Παραμένει ολόκληρος ο μήνας του Νοεμβρίου έως ότου «τελειώσει» επίσημα η περίοδος των τυφώνων, η οποία ήταν φέτος η πιο έντονη σε 20 χρόνια.

Με πληροφορίες από telesurtv.net

ℹ️ ΣΣ |>
Η Κλίμακα Τυφώνων Σαφίρ-Σίμπσον (Saffir–Simpson Hurricane Scale) χρησιμοποιείται στο Δυτικό Ημισφαίριο για τους τροπικούς κυκλώνες (hurricanes) που υπερβαίνουν τις εντάσεις των τροπικών υφέσεων και τροπικών καταιγίδων.
Η κλίμακα τους κατατάσσει σε πέντε «κατηγορίες» με βάση την ένταση των ανέμων (για την ακρίβεια τη σταθερή ταχύτητα ανέμου, χωρίς να υπολογίζονται οι στιγμιαίες ισχυρότερες ριπές ανέμου).
Επειδή σ’ εμάς το φαινόμενο είναι άγνωστο και δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτά τα νούμερα και μπορεί να θεωρούμε (πχ) ότι η «κατηγορία Ι» είναι ένα «τίποτα», να πούμε ότι για να καταγραφεί επισήμως ένα φαινόμενο ως τυφώνας (hurricane), πρέπει η ταχύτητα (μέγιστη σταθερή) των ανέμων να είναι ≥74 μίλια / ώρα (≥118 χλμ/ώρα), δηλαδή να ξεπεράσει τα 12 Μποφόρ (≥33 μέτρα / δευτερόλεπτο ή ≥64 κόμβους).
Αν είναι 8-11 Μποφόρ (63-117 χλμ. / ώρα), τότε καταγράφεται «απλά» ως τροπική καταιγίδα (tropical storm), ενώ αν είναι ως 62 χλμ. / ώρα), ως τροπική ύφεση (tropicaldepression) αυτό που εμείς ονομάζουμε βαρομετρικό χαμηλό.
Η κλίμακα στην «κατηγορία Ι» που αντιστοιχεί σε «ασθενείς» (sic!) τυφώνες αφορά ταχύτητες 119-153 χλμ/ώρα ~60% της μέγιστης δυνατής (κατηγορία 5 που αντιστοιχεί σε 250 χλμ/ώρα -136 κόμβους).

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι τυφώνες (hurricane–Huracán) –αν και δεν αστειεύονται, αποτελούν «συνήθη» για τους γηγενείς καιρικά φαινόμενα:
Χωρίς να μπούμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τα βασικά του χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας ένα πιο «προσιτό» σ’ εμάς όρο, την κλίμακα Μποφόρ (Beaufort Wind Force Scale) ακριβώς γιατί είναι ένας εμπειρικός τρόπος μέτρησης της έντασης των ανέμων, που βασίζεται στην παρατήρηση των αποτελεσμάτων του στη στεριά ή τη θάλασσα.

Αφήνοντας τα «άκακα» -μέχρι το «7άρι»…
8 |> Άνεμος Θυελλώδης (Gale) ταχύτητας 62−74 km/h, θάλασσα πολύ κυματώδης έως τρικυμιώδης στη στεριά μεγάλα δέντρα ταρακουνιούνται και μικρά κλαδιά σπάνε. Το περπάτημα ενάντια στον άνεμο γίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Η θάλασσα αρχίζει να φουρτουνιάζει. Σχετικά ψηλά κύματα (4-6μ) με προεξέχουσες κορυφές που αρχίζουν να σπάνε (έντονες λωρίδες αφρού).
9 |> Άνεμος πολύ Θυελλώδης (Strong Gale) 75−88 km/h, θάλασσα τρικυμιώδης στη στεριά μεγάλα κλαδιά σπάνε, παρατηρούνται μικρές ζημιές σε καμινάδες και σκεπές. Τυχόν προσωρινή σήμανση και οδοφράγματα παρασύρονται. Δύσκολη η όρθια στάση. Στη θάλασσα ψηλά κύματα (6-9μ) με πυκνές ραβδώσεις αφρού και τις κορυφές των κυμάτων να στριγυρίζουν (ο αφρός επηρεάζει την ορατότητα).
Το «Ηράκλειον» που βούλιαξε το 1966, απέπλευσε με 9 μποφόρ…
10 |> Θύελλα (Storm) 89−102 km/h θάλασσα πολύ τρικυμιώδης. Σπάνια παρατηρείται στο εσωτερικό της ξηράς. Δέντρα σπάζουν ή ξεριζώνονται. Κεραμίδια αποσπώνται από τις σκεπές, ζημιές και στο εξωτερικό των κτιρίων. Στη θάλασσα πολύ ψηλά κύματα (8-12,5μ=3ώροφη-4όροψη πολυκατοικία) με μεγάλα λευκά μπαλώματα και τη συνολική της εμφάνιση να αρχίζει να ασπρίζει. Η ορατότητα μειώνεται.
11 |> Βίαιη / Σφοδρή θύελλα (Violent Storm) 103−117 km/h, θάλασσα εξαιρετικά τρικυμιώδης (αγριεμένη).Ζημιές σε πολλές στέγες σε κτίρια, αυτοκίνητα, πάρκα. Έπιπλα και βαριά αντικείμενα εκτός κτιρίων παρασύρονται. Αδύνατη η όρθια στάση. Εκτεταμένες ζημιές στη βλάστηση. Στη θάλασσα εξαιρετικά ψηλά κύματα (9-14μ) και πολύ ογκώδη, μεγάλες ποσότητες αιωρούμενου αφρού, πολύ μικρή ορατότητα. Δύσκολη η θέα πλοίων μικρής και μεσαίας χωρητικότητας, ίσως για λίγη ώρα να χάνονται πίσω από τα κύματα. Παντού οι κορυφές των κυμάτων είναι σε αφρώδη κατάσταση και τέλος …
ℹ️ 12 |> Τυφώνας (Hurricane-force) …εδώ είμαστε: άνεμος ταχύτητας >118km/h θάλασσα «μαινόμενη» …Σοβαρές καταστροφές σε πολύ μεγάλη έκταση, παράθυρα μπορεί να σπάσουν, τροχόσπιτα, πρόχειρα υπόστεγα αγροικίες και αχυρώνες υφίστανται μεγάλες ζημιές ή καταστρέφονται τελείως. Συντρίμμια εκσφενδονίζονται παντού και παρασύρονται. Πολύ εκτεταμένες ζημιές στη βλάστηση. Τεράστια τα κύματα (πάνω από 14μ), αέρας γεμάτος αφρό και πίτυλο, η θάλασσα ασπρίζει εντελώς. Ορατότητα ελάχιστη ως μηδενική.
Βλέπουμε πως ακόμη και το upper_limit 12άρι των δικών μας μποφόρ, αποτελεί απλά «οδοντόκρεμα» μπροστά στα 315 km/h του Χαϊγιάν/Γιολάντα … τα 305 km/h (Άλεν), 185 (Σάντυ & Κατρίνα), 280 (Άντριου) κοκ.
ℹ️ Να διευκρινίσουμε τέλος πως η ανεμοπίεση [δύναμη που ασκείται σε μονάδα επιφάνειας] αν στο 8άρι είναι [245Pa], στο 9άρι γίνεται [350] για να φτάσει στο 12άρι ~1000 (> 980)

🌀 1780-Μεγάλος Τυφώνας |> Ο φονικότερος στον Βόρειο Ατλαντικό που προκάλεσε τον θάνατο 27.500 ανθρώπων και ισοπέδωσε Μαρτινίκα, Ολλανδικές Αντίλλες και Μπαρμπάντος
🌀 1900-Τυφώνας του Γκάλβεστον Τέξας |> με ανέμους πάνω από 130 χλμ την ώρα, 8.000 άνθρωποι πέθαναν και το κόστος από τις ζημιές ξεπέρασε τα 700 εκατ$
🌀 1938-Μεγάλος Νέας Αγγλίας |> Σάρωσε τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, ξηλώνοντας στο πέρασμά του σιδηροδρόμους, δημόσια έργα, ολόκληρα σπίτια και καλλιέργειες – 700 άτομα σκοτώθηκαν
🌀 1929- Μεγάλος του Οκιτσόμπι |> χτύπησε τη Φλόριντα, αφήνοντας παραπάνω από 4.078 νεκρούς (λόγω του κατηγορίας 4, η λίμνη Οκιτσόμπι υπερχείλισε, με αποτέλεσμα φονικές πλημμύρες)
🌀 1970 –Μπόλα  |> Σχηματίστηκε στα ανοιχτά του κόλπου της Βεγγάλης (δέλτα του Γάγγη) με ανέμους που έφταναν τα 185 χλμ/ώρα σβήστηκαν από τον το χάρτη δεκάδες χωριά στα παρακείμενα νησιά, πλημμυρίζοντας τεράστιες εκτάσεις όπου το 85% των κατοικιών ισοπεδώθηκε – η καταστροφή έπληξε -άμεσα και έμμεσα- 3,6 εκατ. ανθρώπους και υπολογίζεται πως πέθαναν τουλάχιστον 500.000
🌀 1975 –Νίνα |> μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έπληξαν ποτέ την Κίνα με το κύμα νερού που ξεχύθηκε να έχει μέτωπο 10 χλμ και με ταχύτητα 50 χλμ/ώρα, σκέπασε επτά πόλεις και δεκάδες χωριά, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια άστεγους (πάνω από 230.000 νεκροί με ζημιές 5,3 δισ.$)
🌀 1980- Άλεν |> χτύπησε κυρίως το Τέξας, αφήνοντας πίσω του 290 νεκρούς και καταστροφές 1,5 δις$ ισοπεδώνοντας ό,τι έβρισκε στο διάβα του με ανέμους ταχύτητας 305 χλμ την ώρα
🌀 1991- του Μπαγκλαντές |> Άνεμοι 240 χλμ/ώρα και κύματα ύψους 6 μέτρων έπληξαν την περιοχή Chittagong εξαφανίζοντας χωριά, παρασύροντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, προκαλώντας κατολισθήσεις και καταστρέφοντας για πάντα τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις (οι άστεγοι υπολογίστηκαν σε 10 εκατομμύρια, οι νεκροί στους 138.000 και οι ζημιές στα 3 δισ.$)
🌀 1992- Άντριου |> Οι άνεμοι έφταναν τα 280 χλμ/ώρα  και έπληξαν τις Μπαχάμες καταστρέφοντας εκατοντάδες κατοικίες και προκαλώντας ζημιές σε συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση, αποχέτευση και καλλιέργειες (στην ευρύτερη περιοχή του Μαϊάμι, 100.000 σπίτια αφήνοντας άστεγους 175.000 + 1,4 εκατ. χωρίς ρεύμα -σκοτώθηκαν 45 άτομα και οι ζημιές ήταν 43 δισ.$)
🌀 1998- Μιτς |> η χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Ονδούρας με 19.000 νεκρούς. 1,5 εκατ.  άστεγους ζημιές 9δις.$)
🌀 2005- Κατρίνα |> Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή -από άποψη κόστους- στην ιστορία των ΗΠΑ με τη Νέα Ορλεάνη, μια πόλη 350.000 κατοίκων, πλημμυρισμένη κατά 80% μετά την κατάρρευση των φραγμάτων που την προστάτευαν και τα νερά δεν υποχώρησαν παρά μετά από εβδομάδες, στην πολιτεία του Μισισίπι πλημμύρισε το 90% των παραλιακών οικισμών, σκοτώθηκαν 1.833 άτομα με ζημιές 108 δισ.$
🌀 2008- Άικ  |> ένας από τους καταστροφικότερους στην ιστορία των ΗΠΑ σκοτώθηκαν 195 άνθρωποι + 37,5 δις $ ζημιές -έπληξε και την Κούβα χωρίς θύματα
🌀 2012 – Σάντυ, Καραϊβική + δυτική ακτή των ΗΠΑ από τους πιο καταστροφικούς στην ιστορία – άνεμοι 185 χλμ/ώρα και κύματα νερού κατέστρεψαν ολόκληρες περιοχές στην Αϊτή (200.000 άστεγοι), Μπαχάμες και Τζαμάικα (70% του πληθυσμού χωρίς ρεύμα), πλημμύρισαν στοές του μετρό της Νέας Υόρκης και προκλήθηκαν πολύωρες διακοπές ρεύματος στο Μανχάταν, το Νιου Τζέρσεϊ και το Λονγκ Άιλαντ (ζημιές 68 δις.$ σκοτώθηκαν 286 άτομα), μεγάλες ζημιές και στην Κούβα, με νεκρούς (11)
🌀 2013- Χαϊγιάν ή Γιολάντα |> Ο σούπερ τυφώνας, όπως τον λένε στις Φιλιππίνες, ανεπίσημα είναι ο ισχυρότερος τροπικός τυφώνας που πέρασε από στεριά με ταχύτητες ανέμου που έφτασαν τα 315 χλμ/ώρα, σκορπίζοντας τον θάνατο σε περισσότερους από 7.000 ανθρώπους και έφτασε μέχρι και τις ακτές του Βιετνάμ.

⛑️ Η πολιτική προστασία στο νησί της επανάστασης

(Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 09.09.2008)
Φονικός στην Αϊτή ο τυφώνας Άϊκ, έπληξε – χωρίς νεκρούς την Κούβα … Πλημμύρες και υπερχειλίσεις ποταμών προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα Αϊκ
από την πολύπαθη Αϊτή, που θρηνεί τουλάχιστον 319 νεκρούς από τέσσερις διαδοχικούς τυφώνες, ενώ χθες το απόγευμα, ο Άϊκ έπληττε την Κούβα.
Οι αρχές της Κούβας διέταξαν την απομάκρυνση πάνω από 900.000 κατοίκων, μακριά από επικίνδυνες παράκτιες περιοχές.
Παρά τους ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους που καταγράφηκαν στην Κούβα και τα τεράστια κύματα, που πολλές φορές ξεπερνούσαν σε ύψος της σκεπές των σπιτιών, μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί θανατηφόρα κρούσματα
Σε μήνυμά του ο Φιντέλ Κάστρο κάλεσε τον λαό της Κούβας να υπακούσει πιστά στις εντολές των σωστικών συνεργείων και των κρατικών υπηρεσιών, ώστε το πέρασμα του τυφώνα να γίνει χωρίς απώλεια ανθρώπινης ζωής.
Οι κρατικές υπηρεσίες του νησιού φρόντισαν μάλιστα για την ασφάλεια πάνω από 9.000 ξένων τουριστών, που βρίσκονται στην Κούβα.

⛑️ Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή

Από τη μια, η εικόνα χιλιάδων θυμάτων, πλημμυροπαθών, κρουσμάτων μεταδοτικών ασθενειών και τεράστιων καταστροφών, που προκάλεσε ο τυφώνας «Κατρίνα» και «οι πρώην και οι επόμενοι –“γενικώς”» και η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Και με τον κορονοϊό, μια από τα ίδια…

Από την άλλη, στη σοσιαλιστική Κούβα, που έχει πληγεί πολλές φορές από τυφώνες, αλλά οι απώλειες είναι ελάχιστες λόγω του καλά οργανωμένου συστήματος προστασίας των πολιτών, η ανθρώπινη ζωή είναι πρώτη προτεραιότητα.
Για την προστασία της, λειτουργεί η έγκαιρη και οργανωμένη εκκένωση περιοχών, με ευθύνη της λαϊκής εξουσίας -όπως όταν 10 μέρες πριν από τον τυφώνα, που μετακινήθηκαν προληπτικά πάνω από 200.000 άνθρωποι.
Να θυμίσουμε πως -αντίστοιχα το 2008 (τυφώνας «Παλόμα»), στην επαρχία του Camagüey, συνολικά, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι απομακρύνθηκαν έγκαιρα από τις εστίες τους με οργανωμένο τρόπο ενώ σε αντίστοιχη φυσική καταστροφή στην ίδια περιοχή το 1932 είχαν πεθάνει πάνω από 3.000 άνθρωποι.

Όπως πάντα, περίπου 1.600 εκπαιδευμένοι και ειδικευμένοι Κουβανοί γιατροί, με 37 τόνους φαρμάκων, ήταν πανέτοιμοι, με τα σακίδιά τους γεμάτα, περιμένοντας να μεταβιβαστούν στις πληγείσες περιοχές, για να βοηθήσουν, να θεραπεύσουν, να περιθάλψουν και να στηρίξουν όσους το έχουν ανάγκη…
Δύο μόλις μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα», στις 3 Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση της Κούβας προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, τόσο υλική, όσο και με έμπειρους γιατρούς, τείνοντας χείρα και στους αμερικανούς. Απάντηση, όμως, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πήρε ποτέ.

Είναι η ξακουστή σ’ όλο τον κόσμο πλέον μπριγάδα Henry Reeve … οι κουβανικές ιατρικές ταξιαρχίες που διεκδικούν με πλατειά υποστήριξη Βραβείο Νόμπελ 2021 για τους γιατρούς της

ΕΔΩ |> ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ, με e-mail.

🔹 Σελίδες στο Fb –

🔻 avaaz org

Επιμέλεια |> Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...