Ο Βόλος και η Μαγνησία στο κουβάρι των ανταγωνισμών

Αμερικανοί Στρατιώτες
Φώτο Αρχείου / Μεταφορά Στρατιωτών των ΗΠΑ / Πηγή: PEXELS

Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εκδηλώνεται ο ανταγωνισμός των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας και όχι μόνο. Έχουν βάλει στο στόχαστρο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων. Τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και το καπιταλιστικό κέρδος είναι η αιτία που ΗΠΑ και ΕΕ αναπτύσσουν στρατό και στόλο στην περιοχή  κόντρα στις επιδιώξεις της Ρωσίας, της Κίνας αλλά και πιθανών άλλων ανταγωνιστών. Αυτή είναι η αιτία που η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και για τον ίδιο λόγο η ελληνική αστική τάξη συμπλέει με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Στο επικίνδυνο αυτό παιχνίδι των ανταγωνισμών, ο Βόλος και η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας έχουν μετατραπεί σε προκεχωρημένο φυλάκιο του Αμερικανο – νατοϊκού στρατού. Με την υπογραφή της επέκτασης της Ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, ο Βόλος και το Στεφανοβίκειο μετατρέπονται σε ορμητήρια των δολοφονικών τμημάτων του ΝΑΤΟ. Η παρουσία αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έχει πυκνώσει τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον αναμένεται ολόκληρη επίλεκτη Μεραρχία που θα εγκατασταθεί μόνιμα.

Η εξέλιξη αυτή  χρειάζεται να προβληματίσει κάθε εργαζόμενο του Βόλου και της Μαγνησίας συνολικά. Να σκεφτεί τι σημαίνει η πόλη μας να μπαίνει στο στόχαστρο. Οι χώρες που είναι σε αντιπαράθεση με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, για την ώρα, Ρωσία και Ιράν έχουν δηλώσει με σαφήνεια ότι βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη αποτελούν στόχο τους.

Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκε εναέρια επιθεώρηση από αεροσκάφος της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο της συνθήκης «Open Skies» («Ανοιχτοί Ουρανοί», μεταξύ ΝΑΤΟ – Ρωσίας, για διαφάνεια υποτίθεται και εναέριο έλεγχο στρατιωτικών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων κάθε πλευράς) το οποίο απογειώθηκε από την Ν. Αγχίαλο.

Ο λαός δεν έχει κανέναν συμφέρον να μπλέκεται στο κουβάρι των ανταγωνισμών. Ποτέ δεν πήρε κανένα αντάλλαγμα. Αντίθετα το πλήρωσε. Το μόνο που έχει να κερδίσει από αυτή την πολιτική είναι πόλεμος και εξαθλίωση.

Η λογική ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δρα αποτρεπτικά στην επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας έχει χρεοκοπήσει. Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος αποδεικνύουν ότι αντίθετα οι κίνδυνοι για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας μεγαλώνουν.

Θυμίζουμε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, παρά μόνο έναν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. ΗΠΑ και ΕΕ προωθούν τους σχεδιασμούς για συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του Αιγαίου, τη διχοτόμηση της Κύπρου. Ποτέ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν προστάτευσαν τα σύνορα της χώρας μας και καμιάς άλλης χώρας. Αντιθέτως αυτοί ευθύνονται με τις πολεμικές επεμβάσεις τους για την αλλαγή των συνόρων, την δολοφονία λαών, την διάλυση χωρών, από την Γιουγκοσλαβία, την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Λιβύη, για την Τουρκική επιθετικότητα, για την εισβολή και κατοχή του 40% της Κύπρου, τα πραξικοπήματα και τις χούντες σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες.

Το ΚΚΕ καταδίκασε τη συμφωνία και μέσα από τη δράση του στο εργατικό – λαϊκό κίνημα πρωτοστάτησε για να οργανωθεί η αντίσταση στους σχεδιασμούς που γεννούν τεράστιους κινδύνους για την περιοχή μας. Έγιναν συζητήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς για να ενημερωθεί ο λαός του Βόλου. Συγκεντρώθηκαν υπογραφές καταδίκης της συμφωνίας. Οργανώθηκαν μεγάλα συλλαλητήρια ενάντια στην παρουσία των βάσεων στην περιοχή. Η κοινή δράση εργατικών σωματείων και φορέων της πόλης εκφράστηκε με τη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στις βάσεις που σχεδιάζει τα επόμενα βήματα του αγώνα.

Στον αντίποδα, άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν επιλέξει το ρόλο του ντίλερ των αμερικανικών σχεδιασμών. Τη συμφωνία αυτή την προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ. Πρόσφατη είναι η συνάντηση των βουλευτών Μαγνησίας της ΝΔ με τον Αμερικανό πρέσβη με θέμα συζήτησης το μέλλον του λιμανιού του Βόλου, για το οποίο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον μεγάλων αμερικανικών εταιρειών διαχείρισης λιμένων και την παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών στην πόλη. Αποκαλυπτική είναι η στάση του Δημάρχου όταν τον ενόχλησε το σύνθημα «Αμερικάνοι φονιάδες είστε ανεπιθύμητοι» στο πανό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που αναρτήθηκε στο Πανεπιστήμιο αλλά και το καλωσόρισμα του στους Γάλλους ιμπεριαλιστές όταν ελλιμενίστηκε στο Βόλο το ελικοπτεροφόρο «Dixmude». Ομοίως ο Περιφερειάρχης όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί, δήλωσε αδυναμία και ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας! Κυνικά δηλώσαν και οι δύο όταν τέθηκε το θέμα από τους εκλεγμένους κομμουνιστές ότι Δημοτικό και Περιφερειακό συμβούλιο δεν έχουν λόγο να ασχολούνται με το θέμα!

Η άποψη ότι η παρουσία των Αμερικάνων θα ωφελήσει την οικονομία της πόλης είναι προκλητική και δουλοπρεπής. Αξίζει άραγε για μια χούφτα δολάρια να λερώνουν τα χώματα μας τα δολοφονικά τμήματα των ΗΠΑ; Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν την ίδια αγωνία με τους επιχειρηματίες. Την ώρα που από τις τσέπες μας βγαίνουν 4 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, η Συμφωνία για τις βάσεις προβλέπει απαλλαγή από κάθε τέλος για την προσγείωση, τον ελλιμενισμό, ακόμα και τις εργασίες αναβάθμισης στις βάσεις.

Το ΚΚΕ απευθύνεται και στους στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, μόνιμους και κληρωτούς. Ο πατριωτισμός που συνδέεται με τα συμφέροντα και το δίκιο του λαού, δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των κομμάτων της. Για να μπορέσουμε να προασπίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας χρειάζεται απεγκλωβισμός από τα σχέδια των ΗΠΑ, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό αφέντη στον τόπο του. Να φύγουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις που βρίσκονται στη χώρα μας. Να επιστρέψουν άμεσα όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός των συνόρων μας.

Παπαρίζος Γιάννης
Μέλος του Τομεακού Γραφείου Μαγνησίας του ΚΚΕ

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...