«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στο Καρά Τεπέ»

Διαμαρτυρία προσφύγων για τις συνθήκες διαβίωσης στο Καρά Τεπέ της Λέσβου
Φώτο Αρχείου / Διαμαρτυρία προσφύγων για τις συνθήκες διαβίωσης στο Καρά Τεπέ της Λέσβου / Πηγή: LesvosNet

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του δράματος που κορυφώνεται αυτές τις παγωμένες μέρες στο κολαστήριο των προσφύγων στο Καρά Τεπέ.

Δύο πανό αναρτήθηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης κάνοντας εκκωφαντικό κρότο. Το ένα έξω από τη Μητρόπολη, ήρθε για να θυμίσει, πως οι λέξεις που περιγράφουν το δράμα των προσφύγων δεν στέρεψαν.

«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στο Καρά Τεπέ»

Ένα δεύτερο πανό αναρτήθηκε στο παλιό Δημαρχείο της πόλης στην προκυμαία με την επιγραφή: «2.000 παιδιά παγώνουν δίπλα μας». Μια μελανιασμένη κούκλα στη βάση του πανό συμβολίζει τα παιδιά που κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο. Ένας σπαρακτικός συμβολισμός καταπέλτης στην κρατική αδιαφορία.

Διαμαρτυρία προσφύγων για τις συνθήκες διαβίωσης στο Καρά Τεπέ της Λέσβου
Φώτο Αρχείου / Διαμαρτυρία προσφύγων για τις συνθήκες διαβίωσης στο Καρά Τεπέ της Λέσβου / Πηγή: LesvosNet

Επτά χιλιάδες ψυχές, ανάμεσά τους 2000 παιδιά, παγώνουν από τον χιονιά μέσα σε σκηνές χωρίς θέρμανση. Και δεν είναι η «Μήδεια» που σκοτώνει τα παιδιά της αυτή τη φορά. Είναι η κρατική αδιαφορία, είναι το συνειδητό πρόσταγμα της παράλογης και απάνθρωπης πολιτικής που θυσιάζει ανθρώπους στο βωμό του κέρδους. Αφού τους διώχνει από τις πατρίδες τους, προκαλώντας πολέμους, στη συνέχεια τους πετάει σε χωνευτήρια ψυχών. Εκεί που η ανθρώπινη ζωή και η αξιοπρέπεια εξευτελίζεται.

Με την παρέμβαση αυτή οι πολίτες της Μυτιλήνης ζητούν το αυτονόητο:

«Χρέος μας ως πολίτες, ως άνθρωποι, να μην εξαντλούμε την ευαισθησία μας καταδικάζοντας εγκλήματα του παρελθόντος, αλλά να αγωνιζόμαστε να μην ξαναγράφονται μαύρες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Το «προσωρινό» Καρά Τεπέ είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου οι άνθρωποι κρατούνται σε άθλιες συνθήκες, όπου τα δικαιώματά τους παραβιάζονται και η αξία της ανθρώπινης ζωής ευτελίζεται. Καλούμαστε όλοι να πάρουμε θέση απέναντι στη θηριωδία, τη βαρβαρότητα, τον μισανθρωπισμό, με τον οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση τους πρόσφυγες, ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλείνουν τα μάτια. Ζητάμε το αυτονόητο: ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και άμεση μεταφορά των ευάλωτων ομάδων σε θερμαινόμενους χώρους!!»

Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι, έχουμε χρέος να παλέψουμε ενάντια σε κάθε αιτία που δημιουργεί την προσφυγιά. Έχουμε χρέος να παλέψουμε για την κατάργηση των hotspots και για το άνοιγμα των δρόμων ώστε να φθάσουν οι πρόσφυγες στον τελικό προορισμό τους. Αν δε γίνει αυτό, στον Σκαραμαγκά, στον Ελαιώνα, στο Καρά Τεπέ και όπου ζουν πρόσφυγες, κάτω από άθλιες συνθήκες, ο Χριστός θα ξανασταυρώνεται…

Ρούλα Καραγιάννη

Δείτε ακόμα...