Όχι σε βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Ελλάδα - Γαλλία - Rafale
EUROKINISSI

Η νέα «αμυντική» συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας είναι επικίνδυνη για το λαό μας.

Η Γαλλία είναι μεγάλη πυρηνική δύναμη, έχει στρατεύματα που επιχειρούν σε μια σειρά χώρες του εξωτερικού, στο Μάλι, στην Μαυριτανία στην περιοχή του Σαχέλ και άλλες χώρες της Αφρικής. Έχει συνδράμει με στρατεύματα στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν κ.α. Διεκδικεί για τα συμφέροντα της αστικής της τάξης καλύτερη θέση στην αναμέτρηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με την Ρωσία και την Κίνα και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των φυσικών πόρων της περιοχής.

Η συμφωνία μιλάει για παράδοση επιχειρησιακού χώρου σε γαλλικά στρατεύματα, για διάθεση υποδομών της χώρας, στις γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, ως βάσεις. Για συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε αποστολές των γαλλικών δυνάμεων, ήδη πριν στεγνώσει η συμφωνία ο υπουργός άμυνας ανακοίνωσε την συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στο Σαχέλ.

Το ίδιο και η επικείμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ που συζητάνε ακόμα και για επ’ αόριστον επέκταση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Γεμίζουν την Ελλάδα με Νατοϊκές  στρατιωτικές βάσεις, που αποτελούν μαγνήτη κινδύνων για τον λαό μας. Τι έχει να κερδίσει από αυτές τις συμφωνίες ο λαός μας; Η απάντηση είναι τίποτα. Αυτές οι συμφωνίες μόνο κινδύνους φέρνουν για το λαό της χώρας μας, για τους λαούς της περιοχής.

Πανηγυρίζουν ότι είναι ιστορική συμφωνία γιατί εξασφαλίζει την άμυνα της χώρας σε περίπτωση επίθεσης. Λένε Ψέματα. Η ρήτρα αυτή υπάρχει και στη συνθήκη του ΝΑΤΟ και δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ για την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Και να μην ξεχνάμε ότι το ΝΑΤΟ βλέπει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και δίνει «αέρα» στις διεκδικήσεις της τούρκικης αστικής τάξης. Με την Ελλάδα μέλος του ΝΑΤΟ έγινε η εισβολή και κατοχή της Κύπρου, με την Ελλάδα μέλος του ΝΑΤΟ καθημερινά γίνονται «σουρωτήρι» τα εναέρια και θαλάσσια σύνορα μας, αμφισβητείται η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

Η ελληνογαλλική συμφωνία επιταχύνθηκε από την AUKUS που στρέφει τα πυρά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους προς Κίνα και Ρωσία στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι σκοπός της συμφωνίας είναι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ανταγωνισμούς και η αξιοποίηση των φρεγατών Μπελαρά θα γίνει κυρίως για αποστολές στο εξωτερικό, στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και την υποσαχάρια Αφρική.

Όχι στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών εκτός συνόρων. Δεν έχουν δουλειά Έλληνες στρατιώτες στο Μάλι, στο Σαχέλ της Αφρικής, η συστοιχία πάτριοτ στην Σαουδική Αραβία κλπ.

Η Ελλάδα ξοδεύει ετησίως δισεκατομμυρια ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες, 1η ως ποσοστό του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ πάνω και από ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που αφήνει το λαό εκτεθειμένο στην πανδημία, στις πλημμύρες, στις φωτιές, του σεισμούς κ.α. Την ίδια στιγμή που οι ανάγκες των στρατιωτών για νερό, χαρτί υγείας, καθαριστικά, για δωρεάν μετακινήσεις κλπ είναι πολύ ακριβές για να ικανοποιηθούν.

Οι στρατιώτες πρέπει να ανησυχούν με αυτές τις εξελίξεις, να προβληματίζονται και να συζητάνε, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να ορθώνουν ανάστημα σε τέτοιους σχεδιασμούς.

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και μπορούν να ζήσουν ειρηνικά αρκεί να καταλάβουν την δύναμή τους και να γίνουν νοικοκύρηδες στον τόπο τους.

Στρ (ΥΓ) Στυλογιάννης Αντώνης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...