Αγορά των Rafale – Οι εξοπλιστικές κούρσες δεν τελειώνουν εδώ

Στρατιωτικός σε φυλάκιο στις όχθες του Έβρου ποταμού, Έβρος
Φώτο Αρχείου / Στρατιωτικός σε φυλάκιο στις όχθες του Έβρου ποταμού, Έβρος / Πηγή: Eurokinissi

Η πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης αγοράς των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Αντίθετα, πρέπει να συνδεθεί με τις γενικότερες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις και ανακατατάξεις, και να ερμηνευτεί ως ένα ακόμα εργαλείο αναβάθμιση-ενίσχυσης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας στα πλαίσια των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Συγκεκριμένα, στην προσπάθειά του να αναχαιτίσει την ολοένα αυξανόμενη κινεζική και ακολούθως ρωσική εμπλοκή στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αλλά και συνολικότερα, το ΝΑΤΟ ενισχύει τα μέλη-συμμάχους του, πουλώντας τους ακριβά οπλικά συστήματα που ουσιαστικά καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι οι λαοί. Αξίζει να σημειωθεί πως για την χώρα μας, οι στρατιωτικές δαπάνες σε ετήσιο επίπεδο αγγίζουν τουλάχιστον το 2% του κρατικού προϋπολογισμού, την στιγμή που μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα η δημόσια ασφάλιση, η παιδεία, η δημόσια υγεία και άλλες κοινωνικές ανάγκες, εν μέσω μάλιστα πανδημίας και μεσούσης παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, βαθύτατης και σκληρότερης από την τελευταία.

 Ασφαλώς οι εξοπλιστικές κούρσες δεν τελειώνουν εδώ, ίσα ίσα που η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, -σε συνέχεια της πολιτικής που εφήρμοζε με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ- έχει δεσμευτεί και για νέες αντίστοιχες δαπάνες.

Η στρατιωτική αναβάθμιση της Ελλάδας, αποτελεί συνειδητή επιδίωξη της εγχώριας αστικής τάξης που επιχειρεί την ισχυροποίησή της στον παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης, κάτι που επιδρά και στην όξυνση των ελληνοτουρκικών. Ήδη οι κινήσεις της κυβέρνησης και σε διπλωματικό επίπεδο με συμφωνίες με Ιταλία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ κλπ, δείχνουν ποια είναι η τάση της στρατηγικής της που δεν είναι προς εξομάλυνση των εντάσεων. Αποδεικνύεται έτσι στην πράξη, πως ΝΑΤΟ και ΕΕ, όχι μόνο δεν εγγυώνται την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς, αλλά την υπονομεύουν, κάνοντας τις σειρήνες του πολέμου ολοένα πιο απειλητικές για το μέλλον. Άλλωστε, πόλεμος και ειρήνη στο καπιταλιστικό σύστημα είναι νύχι-κρέας, γι’ αυτό και οι λαοί δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν.

Ο ελληνικός λαός, είναι επιτακτικό να αντιταχθεί στην βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να παλέψει οργανωμένα για την αποδέσμευσή της από όλους τους συνασπισμούς που δυνητικά μας προορίζουν να σφαχτούμε «για τ’ αφέντη το φαΐ» που έγραφε κι ο ποιητής. Παράλληλα, ο λαός να μην απομονώνει αυτόν τον αγώνα του, από την συνολική πάλη του για ανατροπή του συστήματος της βαρβαρότητας που συνιστά την πραγματική αιτία της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, των πολέμων, των ξεριζωμών.

Λευτέρης Στάικος, στρατιώτης στον Έβρο

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...