ΟΧΙ στο νέο ξεπούλημα του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Φώτο Αρχείου / Ναυπηγεία Σκαραμαγκά / Πηγή: EUROKINISSI

«ΟΧΙ στο νέο ξεπούλημα του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά. Ναυπηγεία για τον λαό και όχι για τους επιχειρηματικούς ομίλους», τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σχετικά με τις εξελίξεις στο Ναυπηγείο.

Οπως αναφέρει, «τις επόμενες μέρες και μέχρι το τέλος του Γενάρη καλούμαστε να υπογράψουμε τις απολύσεις μας από το Ναυπηγείο. Μας πετάνε στον δρόμο, χωρίς δικαιώματα, ενώ προσπαθούν να μας πείσουν “αφού θα πάρουμε και ένα μέρος των χρημάτων μας να είμαστε και ευχαριστημένοι”, ενώ “αν κάτσουμε φρόνιμα μπορεί να μας πάρουν και για δουλειά”». Και προσθέτει ότι «οι εξελίξεις στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, στο όνομα της “αναγέννησης της ναυπηγικής βιομηχανίας”, που διαφημίζει προκλητικά η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά αυτό που πολλές φορές έχουμε βιώσει: Οταν πρόκειται για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και το τσάκισμα των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τα βρίσκουν μια χαρά και προωθούν από κοινού τα σχέδια του κεφαλαίου, μέσα και έξω από τη Βουλή».

Ειδικότερα για τη στάση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ πανηγύριζε για το γεγονός ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά περνάνε “στα ελληνικά χέρια του εφοπλιστή Προκοπίου”, ενώ μας ζητάει να σκύψουμε το κεφάλι, να αποδεχτούμε τις αντεργατικές πολιτικές της στο όνομα του δήθεν εφικτού και ρεαλιστικού.

Μας λένε πως “τόσο αντέχει η οικονομία”, ότι “πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί”, μας καλούν “να βάλουμε πλάτη για το κοινό εθνικό συμφέρον”.

Ομως η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει καθημερινά ότι δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει κοινό συμφέρον ανάμεσα στο κεφάλαιο από τη μία μεριά και στην εργατική τάξη, τον λαό από την άλλη.

Εμείς οι εργαζόμενοι στο Ναυπηγείο έχουμε βιώσει και συνεχίζουμε να βιώνουμε τον δήθεν μονόδρομο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας με μειώσεις στο μεροκάματο, με χιλιάδες ευρώ χρωστούμενα, με εκβιασμούς και απειλές και τώρα με την απόλυσή μας.

Ολο το προηγούμενο διάστημα ζούσαμε σε μόνιμη ανασφάλεια για το αν και πότε θα πάρουμε τα λεφτά μας, για το αν θα ανανεωθεί η σύμβαση με το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ τώρα η ανασφάλεια μεγαλώνει, καθώς θα βρεθούμε χωρίς μεροκάματο.

Ταυτόχρονα, είναι υποκριτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα κόπτεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων, μιας και ως κυβέρνηση συμφώνησε και εφάρμοσε το φιρμάνι της ΕΕ για να θέσει το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, συμφωνώντας ο νέος ιδιοκτήτης να το πάρει “καθαρό” από εργαζόμενους, δηλαδή με όλους τους εργαζόμενους απολυμένους».

Η ΤΕ Βιομηχανίας απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης την πάλης μέσα στο Ναυπηγείο «ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που τη στηρίζουν και οι ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, και να διεκδικήσουμε: Εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας μας, μόνιμη και σταθερή εργασία με αυξήσεις στους μισθούς μας, με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας.

Αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι σταθερός και ανυποχώρητος, και εδώ οι δυνάμεις του ΚΚΕ μέσα και έξω από το Ναυπηγείο δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις».

Καλεί επίσης τους εργαζόμενους, μέσα και από την πείρα που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, να βγάλουν βαθιά συμπεράσματα. «Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από “σωτήρες” και “προστάτες”», υπογραμμίζει.

Τέλος, καλεί σε ενίσχυση του ΚΚΕ, που έχει θέσεις και Πρόγραμμα εξουσίας – διακυβέρνησης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

«Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις, υπάρχει τεράστια τεχνογνωσία και έμπειρο εργατικό δυναμικό ώστε τα Ναυπηγεία να αναπτυχθούν παραπέρα, με ενιαίο σχέδιο, για να κατασκευάζονται και να συντηρούνται τα πλοία, να εξασφαλίζεται η επικοινωνία με τα νησιά, να φτιάχνονται σύγχρονα τρένα, και φυσικά για την Εθνική Αμυνα της χώρας, την οποία υπονομεύει η ΝΑΤΟική προσήλωση όλων των άλλων κομμάτων».

Δείτε ακόμα...