Όχι στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει κάθε ελληνική εμπλοκή!

Στρατιώτες στη Σάμο
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Τις τελευταίες μέρες διεξάγεται ένας ακόμα πόλεμος στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, σχεδόν 20 χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ το 1999, γεγονός που πολλοί τείνουν να…ξεχνούν λέγοντας σήμερα ότι ο “πρώτος πόλεμος στην Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο” διεξάγεται στην Ουκρανία. Είναι προφανές ότι αυτοί, που παρουσιάζονταν ως δήθεν εγγυητές της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ένωσης περίπου 30 χρόνια πριν, είναι αυτοί που σέρνουν το χορό του πολέμου, της φτώχειας και της προσφυγιάς όλα αυτά τα χρόνια. Άλλωστε θα ήταν αφελές να πούμε ότι η απαράδεκτη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία προέκυψε ξαφνικά, αφού εδώ και πολύ καιρό συσσωρευόταν εύφλεκτο υλικό στην περιοχή, εδώ και καιρό εντείνονταν σφοδροί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής, των μεριδίων των αγορών,  των πρώτων υλών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας. Επομένως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά την εισβολή των Ρώσων, είναι μια έκφανση των ανταγωνισμών αυτών ή αλλιώς, η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζουν την Ουκρανική κυβέρνηση εξελίσσοντας την προσπάθεια περικύκλωσης της Ρωσίας και από την άλλη μεριά η Ρωσία προωθεί τα σχέδια ενίσχυσης της επιρροής της στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. 

Η Ελλάδα πιστά ενταγμένη στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με τις κυβερνήσεις της όλα αυτά τα χρόνια να συναγωνίζονται για το ποια εξυπηρέτησε καλύτερα τα αμερικανονατοϊκα συμφέροντα, ικανοποιώντας τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης για ενίσχυση της θέσης της στην περιοχή, βρίσκεται βαθιά μπλεγμένη στους σφοδρούς ανταγωνισμούς. Οι συμφωνίες αμοιβαίας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, οι βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, στη Σούδα και αλλού έχουν καταστήσει τη χώρα ένα απέραντο ορμητήριο των Αμερικάνων για τις πολεμικές ασκήσεις τους και για την περικύκλωση της Ρωσίας. Επιπλέον, η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης της ΝΔ να στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, εμπλέκει ευθέως την Ελλάδα στον πόλεμο και την κάνει ξεκάθαρο στόχο αντιποίνων, όπως έχει δηλωθεί πάμπολλες φορές από τη ρωσική μεριά. Τέτοια είναι η πρεμούρα των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των δήθεν συμμάχων τους, που ο ελληνικός λαός ματώνει για να πληρώνει τις υπέρογκες δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, με δισεκατομμύρια ευρώ να εκταμιεύονται από τα κρατικά ταμεία, ενώ για τις λαϊκές ανάγκες οι κυβερνήσεις αρκούνται σε…ψίχουλα.

Είναι μια ακόμα απόδειξη ότι οι λαοί των χωρών στην Ελλάδα, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στον κόσμο ολόκληρο, δεν έχουν κανένα συμφέρον από την πολιτική αυτή, η οποία μάλιστα τους πλήττει άμεσα και σοβαρά εμπλέκοντας τους σε πολέμους που φέρνουν το θάνατο, καταδικάζοντας τους στη φτώχεια, σε μια ζωή χειρότερη από αυτή που μπορούν και αξίζουν να έχουν. Οι λαοί έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ζήσουν αρμονικά και γι’αυτό υπάρχει ανάγκη σήμερα να υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια σε αυτή την πολιτική και να δυναμώσουν τη φωνή τους για:

  • Να σταματήσει τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος! 
  • Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας! 
  • Να κλείσουν όλες οι βάσεις του θανάτου! 
  • Άμεση απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ! 

Στρατιώτης Βαγγέλης Μυριδάκης, Σάμος

Δείτε ακόμα...