ΟΕΝΓΕ: Μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα για την αποστολή γιατρών σε Τουρκία και Συρία

Μεγάλος σεισμός στην Τουρκία-Φεβρουάριος 2023

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση γιατρών στο κάλεσμα που απηύθυνε από την πρώτη στιγμή η ΟΕΝΓΕ, για την αποστολή ομάδας γιατρών στους σεισμοπαθείς, στην Τουρκία και τη Συρία. 

«Από την πρώτη στιγμή το mail της Ομοσπονδίας κατακλύστηκε από μηνύματα δεκάδων συναδέλφων που δηλώνουν έτοιμοι να μεταβούν στον τόπο της καταστροφής», σημειώνει ο ΟΕΝΓΕ. 

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως «είναι σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας για τον συντονισμό των αναγκαίων ενεργειών για τη μετάβαση στις πληγείσες περιοχές. Επίσης, εξαρχής η ΟΕΝΓΕ είναι σε επικοινωνία με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας», ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας «αναμένουμε από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ασφαλούς μετάβασης, αλλά και διαμόρφωσης κατάλληλων υποδομών υποδοχής της ιατρικής αποστολής της χώρας μας». 

«Για μία ακόμη φορά εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα χιλιάδες νεκρά αδέρφια μας που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα ερείπια. Την οργή μας για αυτούς που αφήνουν τους λαούς απροστάτευτους απέναντι στα φυσικά φαινόμενα και αβοήθητους την ώρα της ανάγκης», υπογραμμίζει επίσης, προσθέτοντας: 

«Απαιτούμε να αρθεί άμεσα το δολοφονικό εμπάργκο ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ που συνεχίζεται ακόμα και τώρα σε βάρος του συριακού λαού που θρηνεί για τους χιλιάδες νεκρούς του και δίνει τη μάχη στα χαλάσματα του καταστροφικού σεισμού αβοήθητος. Απαιτούμε να αρθούν άμεσα όλα τα εμπόδια για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Ζητάμε από το υπουργείο Υγείας:

  • Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αρθούν τα νομικά εμπόδια για την αποστολή του αίματος που συλλέγεται από τις εθελοντικές αιμοδοσίες που διοργανώνουν τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς.
  • Στους συναδέλφους που θα συμμετάσχουν στην ιατρική αποστολή να χορηγηθεί ειδική άδεια που δεν θα προσμετρηθεί σαν κανονική και να δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ.
  • Ο χρόνος συμμετοχής στην αποστολή των ειδικευόμενων γιατρών να προσμετρηθεί ως χρόνος ειδικότητας.

”Αν η μισή μου καρδιά βρίσκεται, γιατρέ, εδώ πέρα η άλλη μισή στην Τουρκία και τη Συρία βρίσκεται”.

Αλληλεγγύη στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας». 

Δείτε ακόμα...