ΟΓΕ: «Αποκαλύπτουμε τους πραγματικούς ενόχους. Χτίζουμε ασπίδα προστασίας στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών»

Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)
Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Αποκαλύπτουμε τους πραγματικούς ενόχους. Χτίζουμε ασπίδα προστασίας στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών», πραγματοποίησαν το απόγευμα της Κυριακής η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), μαζί με Σωματεία και Ομοσπονδίες εργαζομένων. Η πρωτοβουλία οργανώθηκε με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που βρίσκεται στην επικαιρότητα μετά τις καταγγελίες για φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Οι συνθήκες ανθίζουν φαινόμενα όπως η σεξουαλική παρενόχληση, οι αίτιες που τα δημιουργούν, οι όροι και οι προϋποθέσεις για να εκλείψουν, είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία η συζήτηση έθεσε στόχο να εστιάσει, όπως τόνισε, ανοίγοντας την εκδήλωση, η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ. Οι εκπρόσωποι σωματείων και φορέων εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις γυναίκες, αλλά και άνδρες που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη βία, την κακοποίηση και την παρενόχληση. Ταυτόχρονα, επιδίωξαν να αναδείξουν εκφράσεις του φαινομένου σε κλάδους και χώρους δουλειάς, να «φωτίσουν» το έδαφος πάνω στο οποίο καλλιεργείται, να προβληματίσουν για τις αιτίες του, αλλά και για το δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπισή του, στη ριζική εξάλειψή του. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να προαναγγέλλουν νέες πρωτοβουλίες και μπροστά στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας.

Κωνσταντίνα Τσότρα, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ

Την εισηγητική τοποθέτηση έκανε η Κωνσταντίνα Τσότρα, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Εκφράζοντας τη συμπαράσταση της ΟΓΕ στις γυναίκες που έχουν υποστεί συμπεριφορές βίας και κακοποίησης, αναφέρθηκε στα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα της «βίας» που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου. Έτσι, δίπλα στο αποκρουστικό πρόσωπο της βίας, της κακοποίησης, του βιασμού, ακόμα και της δολοφονίας γυναικών, στάθηκε σε μια σειρά προβλήματα που οδηγούν στο «τσάκισμα της οικογενειακής, της επαγγελματικής, της προσωπικής μας ζωής», από την ανεργία, τη δουλειά χωρίς άδεια, ρεπό και ωράριο, την έλλειψη μέτρων προστασίας της μητρότητας, την επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τη συλλογική δράση.

Όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση και το βιασμό, ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελούν, όπως συχνά ακούγεται, έκφραση μιας «κρίσης αξιών», αλλά εκπορεύονται ακριβώς από τις αξίες που καλλιεργεί και προβάλει η σημερινή κοινωνία. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε πως η ρίζα του προβλήματος φτάνει πιο βαθιά από την προσωπικότητα του εκάστοτε δράστη, στο φαινόμενο της γυναικείας ανισοτιμίας.

Στηλιτεύοντας το υποκριτικό ενδιαφέρον της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων που βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα κυβερνητικά έδρανα, ανέδειξε τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν στις γυναίκες ζωή με δικαιώματα, απαλλαγμένη από την απειλή της βίας, τον κίνδυνο της κακοποίησης, τα φαινόμενα της παρενόχλησης. Τέλος, δίπλα στην απαραίτητη καταγγελία και δημοσιοποίηση σχετικών περιστατικών, υπογράμμισε την αξία της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης ως «ασπίδα» προστασίας και απέναντι στο φαινόμενο της βίας.

Ελένη Ξηρογιάννη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Την ανάγκη να φωτιστεί η κατεύθυνση της λύσης στο υπαρκτό πρόβλημα της βίας, επισήμανε η Ελένη Ξηρογιάννη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Μεταφέροντας την πείρα από τον κλάδο του Εμπορίου, στον οποίο δουλεύουν χιλιάδες γυναίκες, μίλησε για το πλέγμα των αντεργατικών νόμων, αλλά και της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Η 12ωρη δουλειά, ο κίνδυνος της υγείας των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, το καθεστώς της αναστολής συμβάσεων και η ανασφάλεια χιλιάδων εργαζομένων, η μετατροπή της Κυριακής σε εργάσιμη μέρα, η «καταδίωξη» της μητρότητας, είναι μερικές από τις όψεις της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν. Την ίδια στιγμή, αποτελεί κοινή εργοδοτική πρακτική η «αξιολόγηση» των εμποροϋπαλλήλων από το ντύσιμο, το μακιγιάζ, την εξωτερική εμφάνιση.

Μαρία Χατζηδημητρίου, από το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων

«Το υπόβαθρο στο οποίο φύεται η βία κατά των γυναικών είναι ο φόβος και η ανασφάλεια, ειδικά στους χώρους εργασίας», τόνισε η Μαρία Χατζηδημητρίου, από το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων. Ειδικότερα για τον κλάδο επισήμανε ότι η ανασφάλεια αυτή ισχύει πολλαπλάσια, αφού οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς συμβάσεις με το καθεστώς του «συνεργάτη». Στάθηκε σε μια σειρά νομικές πλευρές και εξελίξεις που άπτονται του ζητήματος, όπως η κατάργηση του αδικήματος της μαστροπείας, η απάλειψη των κατώτερων ορίων ποινών για αδικήματα παρενόχλησης, η πρακτική της δίωξης σχετικών αδικημάτων κατ’ έγκληση, που δυσχεραίνουν τη θέση των θυμάτων, ενώ ξεκαθάρισε πως η υποστήριξή τους δεν μπορεί να προκύψει αποκλειστικά και μόνο από την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, αλλά απαιτεί δημόσιες και δωρεάν δομές, στελεχωμένες με επιστημονικό και λοιπό προσωπικό.

Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο

Το παράδειγμα της γυναίκας φαρμακοβιομήχανου που απολύει τη γυναίκα εργάτρια επειδή διεκδίκησε να λάβει την άδεια ειδικού σκοπού που είχε ανάγκη και δικαίωμα να κάνει χρήση της, έφερε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), σε αντιπαράθεση με την προσπάθεια να συσκοτιστεί η αιτία της πολύμορφης βίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκμετάλλευση. Στην κατεύθυνση αυτή, άσκησε κριτική στη «λύση» της ανάδειξης γυναικών σε κυβερνητικά αξιώματα και στη Διοίκηση επιχειρηματικών ομίλων. Όσον αφορά τις εργαζόμενες, επισήμανε την επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών μέσα από τα μέτρα για τη λεγόμενη «συμφιλίωση» οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, που προωθούν την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις. Αναφερόμενη στον κλάδο του Φαρμάκου, μίλησε για την έκθεση των γυναικών σε επιβλαβείς ουσίες, στην καταπόνηση από εργασίες που απαιτούν να σηκώνουν βάρη και άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες. «Σήμερα η απάντηση και για την εργάτρια, αλλά και για τους άνδρες συναδέλφους μας είναι να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία, να διεκδικήσουν στη βάση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών», κατέληξε.

Μαίρη Αγρογιάννη, νοσοκομειακή γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας

Εκφράσεις του φαινομένου της βίας μέσα από τις εργασιακές σχέσεις – «λάστιχο», αλλά και παραδείγματα φυσικής βίας σε βάρος του προσωπικού που φορτώνεται όλες τις ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος Υγείας, ανέδειξε στην παρέμβασή της η Μαίρη Αγρογιάννη, νοσοκομειακή γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Γιατροί και νοσηλεύτριες που δουλεύουν ατελείωτα ωράρια, εκτεθειμένες στον κίνδυνο της πανδημίας, εργαζόμενες στην καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν άθλιες εργασιακές σχέσεις και εργοδοτική τρομοκρατία. Υπενθύμισε μάλιστα πως το καλοκαίρι του 2019, μετανάστρια εργαζόμενη ως αποκλειστική νοσοκόμα στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, φοβήθηκε τον έλεγχο και πήδηξε στο κενό με αποτέλεσμα να σκοτωθεί! Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διώξεις σε βάρος υγειονομικών που αγωνίζονται και διεκδικούν επείγοντα αιτήματα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Δημήτρης Κουφαλάκος, από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο

Στο πρόσφατο νομοθέτημα της κυβέρνησης που ενσωματώνει την οδηγία της ΕΕ και διαμορφώνει έναν «τρομονόμο» στην Τέχνη, με το υποκριτικό επιχείρημα πως τάχα έχει στόχο τη βία, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουφαλάκος, από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο. Μεταφέροντας την πείρα από την εφαρμογή αντίστοιχων νομοθετημάτων σε μια σειρά χώρες, ανέδειξε πως στο στόχαστρό τους βρίσκονται οι «φωνές» καλλιτεχνών που αντιδρούν και αγωνίζονται, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει και μεγαλώνει ένας βούρκος που προβάλει τη βία, το ρατσισμό, την αντιμετώπιση της γυναίκας ως σεξουαλικό αντικείμενο.

Αντιγόνη Μαυρομμάτη, από Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής

Το έδαφος για τη βία και παρενόχληση «ποτίζεται» από την έλλειψη εργασιακών δικαιωμάτων, σχολίασε η Αντιγόνη Μαυρομμάτη, από Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, αποκαλύπτοντας τι συμβαίνει πίσω από τα πολλά «αστέρια» των ξενοδοχείων. Τα περιστατικά παρενόχλησης από προϊστάμενο σε ξενοδοχείο και οι ισχυρισμοί πως «δεν είναι ανήθικος ο διευθυντής που χαϊδεύει τα πόδια της σερβιτόρας, ανήθικη είναι εκείνη που του το επιτρέπει με σκοπό να προβιβαστεί», οι ποδιές που έφεραν απαράδεκτα σεξιστικά λογότυπα («coffee, tea or me?», «Are you hungry baby?») με τις οποίες κλήθηκαν να εργαστούν σερβιτόρες, είναι εύγλωττα παραδείγματα που έφερε. Μεταφέροντας την οργή της ίδιας και του Συνδικάτου για περιστατικά όπως τα παραπάνω, ξεκαθάρισε πως εξοργίζεται ακόμα περισσότερο από το υποκριτικό ενδιαφέρον που δείχνουν για την παρενόχληση και την κακοποίηση αυτοί που έχουν σαρώσει τα δικαιώματα των γυναικών και θέλουν να τις αποπροσανατολίσουν από τις αιτίες του φαινομένου. «Να δυναμώνουμε τον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει», είναι το κάλεσμα στις εργαζόμενες με το οποίο έκλεισε την παρέμβασή της.

Μαρία Γκολέμα, από την Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών

Τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την εποχική απασχόληση, που ευνοούν τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, υπογράμμισε η Μαρία Γκολέμα, από την Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο της Λάρισας. Στον κλάδο, εκτός από τις βάρδιες και τις υπερωρίες, επικρατούν και συνθήκες που επιβαρύνουν τον γυναικείο οργανισμό, όπως εξήγησε.

Αναστασία Τσακίρη, μέλος της Διοίκησης της Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής

Στα προβλήματα των εργαζομένων στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου αναφέρθηκε η Αναστασία Τσακίρη, μέλος της Διοίκησης της Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ): 12ωρη δουλειά που συνεχίζεται και τα Σαββατοκύριακα, η δουλειά μέχρι την τελευταία μέρα της εγκυμοσύνης και η επιστροφή στη δουλειά δύο μήνες μετά τον τοκετό, απολύσεις ακόμα και εγκύων, εμπόδια στη δημιουργία οικογένειας είναι κοινός τόπος σε αυτές. Στις σημερινές συνθήκες, που μεγάλο μέρος βρίσκεται σε καθεστώς τηλεργασίας, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το μέτρο της κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο, όποιος δουλεύει από το σπίτι δεν δικαιούται να λάβει άδεια ειδικού σκοπού. «Δεν αρκεί να καταδικάζουμε τη βία, καθήκον μας είναι να αναδεικνύουμε κάθε πλευρά της», κατέληξε.

Ευανθία Ρουτζούνη, από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής

Το «ξήλωμα» των Συλλογικών Συμβάσεων και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στα εμπορικά τμήματα, τα τηλεφωνικά κέντρα, τις εταιρείες πληροφορικής, υπογράμμισε η Ευανθία Ρουτζούνη, από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής. Στα παραπάνω έχει προστεθεί η γενικευμένη αξιοποίηση της τηλεργασίας, που επιβαρύνει ιδιαίτερα τις εργαζόμενες μητέρες. Έτσι, αναγκάζονται να κυνηγούν «στόχους παραγωγικότητας» και την ίδια στιγμή να φροντίζουν βρέφη και νήπια, να βοηθούν τα μεγαλύτερα παιδιά στην τηλεκπαίδευση, ενώ πλέον δεν έχουν ούτε τυπικά το δικαίωμα να ζητήσουν άδεια ειδικού σκοπού.

Χρύσα Λεμπέση, από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το Σύλλογο Φοιτητών Φιλοσοφικής

Τη φωνή των φοιτητριών που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην επίθεση στα δικαιώματά τους, διεκδικώντας το άνοιγμα των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα και καταδικάζοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, μετέφερε η Χρύσα Λεμπέση, από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το Σύλλογο Φοιτητών Φιλοσοφικής. Αναφερόμενη πιο συγκεκριμένα στις καταγγελίες φοιτητριών για περιστατικά παρενόχλησης, επισήμανε πως το «θάρρος και η αντοχή πρέπει να είναι αντικείμενο συλλογικού αγώνα», με τους Φοιτητικούς Συλλόγους, όπως και τα Σωματεία και τους Συλλόγους Γυναικών να κάνουν δική τους υπόθεση την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση, την υποστήριξη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...