ΟΓΕ: Ξεκίνησαν χθες στο κλειστό του Φαλήρου οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου

Στιγμιότυπο από το 13ο Συνέδριο της ΟΓΕ
Στιγμιότυπο από το 13ο Συνέδριο της ΟΓΕ

«Με πυξίδα τις σύγχρονες ανάγκες μας δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση, ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας».

Με το σύνθημα να δίνει τον τόνο και με τη συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών από τους Συλλόγους και τις Ομάδες σε όλη τη χώρα, ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής το 13ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Εκεί συναντιούνται από την Παρασκευή, γυναίκες εργαζόμενες σε μια σειρά από κλάδους, μισθωτές που ζουν καθημερινά τις συνέπειες της «ευελιξίας», επιστήμονες που γνωρίζουν καλά τη «γεύση» των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων. Αυτοαπασχολούμενες της πόλης αλλά και της υπαίθρου που βλέπουν το εισόδημα και τις ανάγκες τους να τσακίζονται. Ανεργες που πασχίζουν να επιβιώσουν χωρίς εισόδημα αλλά και συνταξιούχοι που βλέπουν τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται. Μητέρες μικρών παιδιών που σηκώνουν στους ώμους τους το βάρος της ανυπαρξίας δημόσιων και δωρεάν δομών Προσχολικής Αγωγής αλλά και μεγαλύτερων μαθητών που αγωνιούν για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών τους.

Οι αντιπρόσωποι από κάθε γωνιά της χώρας, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, από τα νησιά αλλά και από κάθε γωνιά της Αττικής, ξεπέρασαν έναν σωρό εμπόδια για να πάρουν μέρος στις εργασίες. Ακριβώς όπως κάνουν καθημερινά για να είναι παρούσες στη δράση και στον αγώνα. Ξεπέρασαν τους σκοπέλους που θέτουν τα ατελείωτα ωράρια και οι βάρβαρες εργασιακές σχέσεις, το μακρύ και κουραστικό ταξίδι, τις δυσκολίες που δημιουργεί το διαρκές «τρέξιμο» για τις ανάγκες των παιδιών και της οικογένειας.

Οι εργασίες άνοιξαν με την παρουσίαση της εισήγησης του Προεδρείου από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Χριστίνα Σκαλούμπακα.

Αμέσως μετά στο βήμα βρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων, συνδικαλιστικών φορέων των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, φοιτητικών συλλόγων, που «συναντήθηκαν» με την ΟΓΕ σε μια σειρά από αγωνιστικές πρωτοβουλίες το προηγούμενο διάστημα, απευθύνοντας σύντομους χαιρετισμούς.

Συγκεκριμένα, χαιρετισμό απηύθυναν η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η Ανθή Πατσιώτη, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Ιωάννα Χασιώτη, από το Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης των πυρόπληκτων στη Στροφυλιά της Βόρειας Εύβοιας, ο Ρίζος Μαρούδας, χαιρετίζοντας εκ μέρους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η Χρύσα Λεμπέση, από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), και η Αντιγόνη Μαυρομμάτη, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής.Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με προβολή βίντεο αφιερωμένου στον χαρακτήρα και τους αγώνες της Ομοσπονδίας και πολιτιστική εκδήλωση, με «οδηγό» τραγούδια που οι στίχοι τους ζωντανεύουν αγώνες του χτες και του σήμερα, και οι νότες της μουσικής τους «σφυγμομετρούν» τον παλμό κάθε μάχης που κερδήθηκε ή που χάθηκε, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη.

Στην έναρξη του Συνεδρίου έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και συνταξιούχων, μαζικών φορέων των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών. Επίσης, εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, της ΠΕΚΑΜ, της ΕΕΔΔΑ, του Εικαστικού Επιμελητηρίου. Με ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα ανταποκρίθηκε το σώμα των αντιπροσώπων στην ανακοίνωση ότι ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρίσκονταν γυναίκες που υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας και μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου σε προηγούμενες θητείες του.

Στον χώρο του Κλειστού Γυμναστήριο Φαλήρου (γήπεδο Tae Kwon Do), όπου διεξάγονται οι εργασίες, η ΟΓΕ έχει φροντίσει για τη λειτουργία παιδότοπου, καθώς ένα σημαντικό μέρος των αντιπροσώπων είναι μητέρες μικρών παιδιών.

Επίσης, τα βλέμματα των αντιπροσώπων και των προσκεκλημένων τράβηξε η έκθεση με τα έργα που πρόσφεραν σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες στην Ομοσπονδία για τη διοργάνωση λαχειοφόρου με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Συνεδρίου της.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται το Σάββατο με τις τοποθετήσεις των συνέδρων και ολοκληρώνονται την Κυριακή με την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Δείτε ακόμα...