Οι απόστρατοι λένε όχι στον κρατικό προϋπολογισμό – Ζητούν λεφτά για την υγεία

Βουλή
Πηγή: Eurokinissi

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα οργανώνουν σήμερα  οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και τα Συνδικάτα εργαζομένων ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό και για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού από την πανδημία.

Οι συνταξιούχοι κλιμακώνουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και απαιτούν να οριστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το «αντίδωρο» των 250 ευρώ που τους πετάει η κυβέρνηση και διεκδικούν όλα όσα έχουν πληρώσει και τους έχουν αφαιρεθεί με τη βία.

Η κυβέρνηση συστηματικά καλλιεργεί την «ατομική ευθύνη», ρίχνοντας το φταίξιμο για την έξαρση των κρουσμάτων πότε στη νεολαία και πότε σε όσους αγωνίζονται και διαδηλώνουν. Στην ίδια τακτική πρόσφατα ανακοίνωσε πως οι άνω των 60 (στη μεγάλη πλειοψηφία συνταξιούχοι) που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ (μέσω εφορίας δηλαδή) και τα «χρήματα θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία»!!!

Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε την απόφαση της Κυβέρνησης για το χαράτσι αυτό, και απαιτούμε να την αποσύρει άμεσα.

Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια να εμπεδώνεται η λογική της ατομικής ανταπόδοσης για την Υγεία, μια ακόμα εκδοχή τού να πληρώνουν π.χ. οι ανεμβολίαστοι για τις ΜΕΘ όπως έλεγαν διάφοροι λαγοί της κυβέρνησης πριν από μερικές μέρες. Κι αυτό όταν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν κατά 572 εκατομμύρια ευρώ το 2021 (σε σχέση με το 2020), μεσούσης της πανδημίας, ενώ για το 2022 προβλέπεται νέα μείωση κατά 250 εκατομμύρια σε σχέση με τις δαπάνες του 2021.

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση για το νέο έτος συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που προηγήθηκε, συμπληρώνει τον νόμο έκτρωμα – του νόμου Χατζηδάκη αλλά και τους υπόλοιπους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν στο φόντο των έκτακτων αναγκών της πανδημίας. Φέρνει , νέες περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και στη πρόνοια, αύξηση των φόρων και των χαρατσιών και καινούργια μέτρα στήριξης και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Η φορολογία εκτοξεύεται στα 50 δισ. ευρώμε την αύξηση στο σύνολο των εσόδων να εκτιμάται σε 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2 δισ. θα είναι από αύξηση των έμμεσων φόρων, από όπου προέρχονται πάνω από τα μισά έσοδα του κράτους.

Η κατάθεση του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση δείχνει για μια ακόμη φορά ότι το 94,54% των φόρων τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι τα λαϊκά στρώματα και οι συνταξιούχοι και μόνο το 5,46% οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Το τελευταίο διάστημα ένα σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων «κατατρώει» ακόμα περισσότερο το ήδη πετσοκομμένο εισόδημά μας. Η «πράσινη μετάβαση» και η «απελευθέρωση της ενέργειας» έχουν εκτοξεύσει τις τιμές σε απίστευτα επίπεδα. Έχουν αρχίσει να φτάνουν οι πρώτοι λογαριασμοί με αυξήσεις έως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα, η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου έχει εκτοξευτεί, αλλά και αυξήσεις σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της επιδιώκουν να παρουσιάσουν τις αυξήσεις των τιμών ως « ένα πρόσκαιρο και παροδικό φαινόμενο, που συμβαίνει παντού και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε γιατί είναι αποτέλεσμα της πανδημίας».

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Τα περιβόητα κρατικά πακέτα ενίσχυσης όπως το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ» δεκάδων δισεκατομμυρίων, δίνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους, το χρήμα ρέει άφθονο για τις μπίζνες τους, παρασέρνοντας και τις τιμές στα ύψη. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουμε την επιβολή υψηλότερων έμμεσων φόρων που θα πληρώσουμε οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Τα περίφημα «αντισταθμιστικά» μέτρα για τα οποία κομπάζει η κυβέρνηση, δεν καλύπτουν «ούτε για ζήτω» τις τεράστιες απώλειες του εισοδήματός μας. Χιλιάδες οικογένειες και μικροί επαγγελματίες κινδυνεύουν να χάσουν το βιός τους και την κατοικία τους από τους τραπεζίτες, γιατί αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

Αντίθετα οι δαπάνες το 2022 για τα εξοπλιστικά προγράμματα που εξυπηρετούν ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αυξάνονται κατά 530 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 3,5 δισ. Σε αυτές προστίθενται τα 4 δισ. ευρώ που δίνονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις ΝΑΤΟϊκές ρήτρες, στις οποίες η χώρα μας, με όλες τις κυβερνήσεις, είναι πρωταθλήτρια. Σύνολο 7,5 δισ. ευρώ.

Σε κρίση και ανάπτυξη, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, το μόνο που μένει σταθερό είναι η εκμετάλλευση των εργαζομένων και το ξεζούμισμα του λαού, γιατί κριτήριο είναι το κέρδος των λίγων, σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Συνάδελφοι απόστρατοι

Μπροστά στη νέα επίθεση που εξαπολύεται, πλάι στους ήδη τσακισμένους μισθούς και στις συντάξεις, μόνο μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία ,τους συνταξιούχους, μπορούμε να αποκρούσουμε την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και τους αντεργατικούς νόμους που τσακίζουν τις ζωές μας και των παιδιών μας. Έχουμε σταθερή την πεποίθηση ότι, οι όποιες θετικές εξελίξεις προκύψουν , ακόμα και για μικρές ή μεγάλες επιμέρους κατακτήσεις θα είναι αποτέλεσμα μόνο του αγώνα και της πάλης μας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες λαού και συμμετέχουμε στα πανελλαδικά συλλαλητήρια που οργανώνουν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις και τα Συνδικάτα την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη στις 6μ.μ. στο Σύνταγμα.

Διεκδικούμε:

  • Γενναία αύξηση των δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο τον λαό. Να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
  • Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  •  Να επιστραφούν με ανακεφαλαιοποίηση όλα τα κλεμμένα – κουρεμένα με το psi και το χρηματιστήριο, – αποθεματικά των Ταμείων μας.
  • Επαναφορά των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα.
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις.
  • Κάλυψη των απωλειών άμεσα δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσων παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί.
  • Να μας αποδοθούν τα αναδρομικά για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και για την 13η και 14η σύνταξη, αφορολόγητα, αφού αυτά αποδίδονται μετά από χρόνια άτοκα.
  • Να αποδοθεί στις συνταξιουχικές Οργανώσεις το 0,5% του τακτικού προϋπολογισμού που είναι νομοθετημένο για τα έτη 2020 – 2021.
  • Όχι στις δαπάνες για τους Νατοϊκούς εξοπλισμούς, που είναι σε βάρος των κοινωνικών

Ένας απόστρατος

Δείτε ακόμα...