Οι χερσαίες και θαλάσσιες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη έχουν διπλασιαστεί

Αμερικανοί στρατιώτες
Αλεξιπτωτιστές της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο του Ρεζόφ, στην Πολωνία

Με το στόχαστρο καρφωμένο στη Ρωσία, οι χερσαίες και θαλάσσιες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη έχουν διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, με πολυεθνικές και ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη και να σπάνε τα ρεκόρ στη συμμετοχή, την έκταση και αντικείμενα τους.

Φυσικά, τέτοιου είδους ασκήσεις, ειδικότερα δε, όταν πραγματοποιούνται στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, αποτελούν πρόβες πολέμου.

Μια από τις μεγαλύτερες τέτοιες ΝΑΤΟικές ασκήσεις, για την οποία γράφαμε στην αρχή της εβδομάδας βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα δεκάδες χιλιάδες ΝΑΤΟικοί στρατιώτες συγκεντρώνονται στην Ανατολική Ευρώπη.

Με τη συμμετοχή 37 ελικοπτέρων και άνω των 1.000 στρατιωτών πραγματοποιείται από τις αρχές της βδομάδας στην Ολλανδία η ΝΑΤΟική άσκηση «Falcon Autumn 22», μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια.

Στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις από τη Γερμανία, την Πολωνία και τις ΗΠΑ, που για τρεις βδομάδες θα εκπαιδεύονται σε όλη την ολλανδική επικράτεια και σε όλο το 24ωρο, σε σενάρια αεροαποβάσεων, μεταφοράς πυρομαχικών και εξοπλισμού, με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία. Τα σενάρια είναι χαρακτηριστικά: Κατάληψη εχθρικής εγκατάστασης, δημιουργία αεροπρογεφυρώματος, εγκατάσταση και υποστήριξη προκεχωρημένης βάσης.

Στην άσκηση αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα τύπου Apache, Cougar and Chinook, Black Hawk και Mi-8 & Mi-17.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κάνει τους πάντες να αντιμετωπίσουν τα γεγονότα: Η ασφάλεια και η ελευθερία δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες. Επομένως, είναι σημαντικό να μπορούμε να αναπτυχθούμε γρήγορα. Η ανάπτυξη, η μεταφορά και η εγκατάσταση ενός στρατοπέδου ή μεγάλων στρατιωτικών μονάδων είναι πράγματα που πρέπει να προετοιμαστούν», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Αμυνας της Ολλανδίας ανακοινώνοντας την άσκηση.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού σημείωσε ότι «η Ρωσία είναι αναμφίβολα ο κύριος στόχος των καταστροφικών δραστηριοτήτων της συλλογικής Δύσης, με στόχο την εξάλειψη των οικονομικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της».

Ο ρόλος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Το δικό του ρόλο στην ανάπτυξη των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, διαδραματίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας έχει χωθεί για τα καλά στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ και δυτικών δυνάμεων με τη Ρωσία.

Η μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε διαμετακομιστικό κόμβο διεκπεραίωσης γιγαντιαίων Αμερικανικών – ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, έχει φέρει μόνο κινδύνους, ειδικά για τους κατοίκους της περιοχής, ενώ έχει θέσει νέες βάσεις για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι τη σημαντικότητα του ρόλου της Αλεξανδρούπολης – εκτός διάφορων αμερικανικών φόρουμ και στρατηγικών εκθέσεων – για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρουσίασε “σταράτα” ο ίδιος ο υφυπουργός Άυμνας, Νικόλαος Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι “Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει ύψιστη στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τόσο για τις νατοϊκές δυνάμεις, όσο και ως ενεργειακός κόμβος“.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...