Οι εικαστικοί καλλιτέχνες σε κίνδυνο να πέσουν άμεσα στο καναβάτσο του COVID-19!

Το κώδωνα του άμεσου κινδύνου, προς την κυβέρνηση και το ΥΠΠΟΑ, έκρουσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ),  με ανακοίνωση του ΔΣ του ΕΕΤΕ, μιας και η πανδημία δεν άφησε κανένα περιθώριο για εργασία σε όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής – εικαστικής δραστηριότητας και του πολιτισμού

Με δεδομένο το σταμάτημα εικαστικών εργαστηρίων των δήμων, των ομαδικών μαθημάτων στα ατομικά εργαστήρια των εικαστικών, αλλά και της απώλειας των ελάχιστων εσόδων για μια ασφαλή διαβίωση σε κατάσταση πανδημίας, το πρόβλημα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις για τους καλλιτέχνες.

 «..Οι καλλιτέχνες – τονίζει το ΕΕΤΕ – που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους απασχολούνται με ανάλογες συνθήκες, «ελεύθερα», με μπλοκάκι, ή ωρομίσθιοι, κάνοντας μαθήματα σε Δήμους, σε ομάδες, στον ΟΑΕΔ, σε φροντιστήρια και ελεύθερα σπουδαστήρια τέχνης, που δεν έχουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και ασφάλιση, αντιμετωπίζουν την απόλυτη ένδεια και ανασφάλεια.» 

Ήδη το ΕΕΤΕ, ζήτησε από τα συναρμόδια Υπουργεία να αντιμετωπίσει τους δασκάλους τέχνης που εργάζονται με «σύμβαση έργου» στους Δήμους ως εργαζόμενους με σχέσης εξαρτημένης εργασίας και να τους καταβάλει την αμοιβή τους μέχρι τη λήξη της σύμβασής τους

Επίσης το ΕΕΤΕ κάλεσε το ΥΠΠΟΑ να λάβει μέτρα προστασίας για τους εικαστικούς εργαζόμενους στα εργαστήρια συντήρησης και αποκατάστασης έργων του ΥΠΠΟΑ και στο ΤΑΠΑ.

Συνεχίζει στη ανακοίνωση του το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας:

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες που βιώνουμε τις συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης στη χειρότερη μορφή τους , απαιτούμε να παρθούν μέτρα προστασίας δραστικά για την αντιμετώπιση όλων των εκφάνσεων αυτής της κατάστασης:

  • Άμεση πρόσληψη ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού. Αντιθέτως, έγινε έκκληση για πρόσληψη συμβασιούχων με μπλοκάκι, πράγμα που είναι φυσικό να μην έχει ανταπόκριση.
  • Να ανοίξουν και να στελεχωθούν με προσωπικό όλες οι νοσοκομειακές μονάδες και οι απαραίτητες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για να μην αναγκάζονται ακόμα και νοσούντες να πληρώνουν για τις απαραίτητες εξετάσεις και να καλυφθούν όλες οι υγειονομικές ανάγκες της χώρας.
  • Χρηματοδότηση των Δημόσιων δομών υγείας και νοσοκομειακός εξοπλισμός καθώς και δωρεάν παροχή των απαραίτητων μέτρων προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κ.ά. ) σε όλους.
  • Άμεσα να επιταχτούν ιδιωτικές δομές υγείας για τις πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας.
  • Οικονομικά μέτρα για την ενίσχυση των ανέργων. 
  • Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων σε όλους τους χώρους εργασίας.
  • Ίσα δικαιώματα στην Υγεία για αναπληρωτές και μόνιμους δημόσιους λειτουργούς εκπαίδευσης. Ανακούφιση όλων των εργαζομένων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, όσον αφορά τα χρέη στην Εφορία και τις τράπεζες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΕΤΕ επισυνάπτεται σε pdf

Δείτε ακόμα...