Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» είχαν προειδοποιήσει

Το επαναλαμβανόμενο σκηνικό με τη φλεγόμενη Αττική εκθέτει την κυβέρνηση που επικαλείται διάφορα προσχήματα, όπως επίσης την περιφερειακή αρχή και τις διοικήσεις των δήμων, που κωφεύουν σε ζητήματα πρόληψης, μέτρων προστασίας και απαραίτητων υποδομών, επικαλούμενοι το κόστος και τα μειωμένα κρατικά κονδύλια.

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής αναδεικνύουν σταθερά την επείγουσα ανάγκη για μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας. Ηδη από τον Δεκέμβρη του 2023 και τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» στάθηκε στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας.

«Αν πάρουμε υπόψη όλα αυτά που ζήσαμε, όλες αυτές τις καταστροφές με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τον χιονιά – και με δεδομένο τον προϋπολογισμό που σήμερα μας καλείτε να ψηφίσουμε – εμείς δεν βλέπουμε καμία θετική δράση για την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος, του λαού και της περιουσίας του», είχε τονίσει εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η τότε περιφερειακή σύμβουλος Αφροδίτη Αυγερινού.

«Βρισκόμαστε στα ίδια και χειρότερα», είπε, εξηγώντας ότι τα κονδύλια διοχετεύονται για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας και ότι «όλα τα ζητήματα αντιμετωπίζονται με όρους ανταποδοτικότητας».

Στις 26 Απρίλη 2024 η «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε εκ νέου το ζήτημα της λήψης μέτρων πυροπροστασίας στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εκεί ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, Γιάννης Πρωτούλης, επισήμανε πως δεν αποτελούν ουσιαστική αλλαγή τα μέτρα που εξήγγειλε εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση, κάτι το οποίο αποδεικνύεται πλέον με τον πιο σκληρό τρόπο.

Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στην περίφημη ΚΥΑ για την εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων, η οποία μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες, ενώ ανέδειξε και το τραγελαφικό γεγονός ότι στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, που θα πρέπει να κάνει όλους τους ελέγχους, υπάρχουν μόλις 5 υπάλληλοι.

Τέλος, είχε καλέσει όλους τους αρμόδιους να πάρουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην ξαναδούμε τις περυσινές εικόνες ντροπής, με πυροσβέστες, όπως μετά τη μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο, να κοιμούνται στο πάτωμα του καραβιού ή να κάνουν εκκλήσεις στα κανάλια για εμφιαλωμένα νερά.

Στις 11 Ιούνη, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής ζητούσε «εδώ και τώρα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιπυρική προστασία του Λεκανοπεδίου. Να διασφαλισθεί η λειτουργία των πάρκων και των ελεύθερων χώρων, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα, όπου ο λαός της περιοχής αναζητάει οάσεις δροσιάς».

Σημειώνεται επίσης ότι η τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής πραγματοποιήθηκε στη Ραφήνα, και κατά την πάγια τακτική της περιφερειακής αρχής του εκλεκτού της κυβέρνησης της ΝΔ Νίκου Χαρδαλιά, δεν περιλάμβανε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και ευρύτερα της Ανατολικής Αττικής, που καίγεται με μεγάλη συχνότητα.

Στο επίπεδο των δήμων, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του δήμου Μαραθώνα και της κοινότητα Βαρνάβα. Η κοινότητα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη «Μήδεια» το 2020, όμως έκτοτε τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Το τοπικό συμβούλιο Βαρνάβα διεκδικεί μια σειρά από ζητήματα, η αναγκαιότητα των οποίων έρχεται σήμερα στην επικαιρότητα με τραγικό τρόπο. Μεταξύ άλλων, εδώ και 5 χρόνια υπάρχουν αποφάσεις για την ανάγκη προμήθειας γεννητριών στα αντλιοστάσια, που όμως αγνοήθηκαν από τη δημοτική αρχή με αποτέλεσμα στη φωτιά οι κρουνοί να μην έχουν νερό.

Το θέμα ανέδειξε ξανά με Ερώτησή του στη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου το περασμένο Ιούνη ο σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Σπ. Ηλίας.

Σημείωνε ανάμεσα σε άλλα: «Πόσες γεννήτριες είναι αυτήν τη στιγμή εγκατεστημένες σε κάθε δημοτική κοινότητα, ώστε να διασφαλίζεται μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς και διακοπής ρεύματος, θα εξακολουθούν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια ύδρευσης;».

Ακόμη μια περίπτωση που οι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα, είναι το αίτημα του τοπικού συμβουλίου, μαζί με τα μέτρα πρόληψης, για χορήγηση μικρού πυροσβεστικού οχήματος, το οποίο παραμένει αναπάντητο εδώ και χρόνια.

Δείτε ακόμα...