Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενταγμένες στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ

Ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος
Πηγή: Eurokinissi

Την σύμπλευση των Ενόπλων Δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο-τα οποία στηρίζει η αστική τάξη- επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε το American Hellenic Institute (AHI, προβάλλεται ως «οργανισμός που χρησιμεύει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας»).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, ο υπουργός «παρουσίασε τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις» της κυβέρνησης, λέγοντας πως το ίδιο επεξεργάζεται «ένα φιλόδοξο, αλλά οργανωμένο και καλά μελετημένο (ειδικά στα οικονομικά μεγέθη) σχέδιο για την ανανέωση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεών μας», προκειμένου αυτές να υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια «σε ένα πολύ σύνθετο και αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα περιβάλλον που γίνεται πιο περίπλοκο και ίσως πιο ευαίσθητο όσο περνά ο καιρός».

Μέσω αυτής της σύμπλευσης, η ελληνική αστική τάξη προσδοκά οφέλη για την δική της αναβάθμιση στην περιοχή και την απόσπαση μέρους της ‘λείας’.

Σε αυτό το πλαίσιο του ελέγχου των ενεργειακών πηγών και των ανταγωνισμών με άλλους αντίπαλους στην περιοχή, ο υπουργός υποστήριξε ότι «το περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από τρεις βασικές και αλληλοσυνδεόμενες δυναμικές: α) Η πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου. β) Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και οι ανισορροπίες ισχύος. γ) Το αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή από ξένες δυνάμεις και μεγάλους παίκτες στη διεθνή σκηνή».

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι η συμπεριφορά της «συνιστά αυξανόμενο και επιδεινούμενο πρόβλημα, το οποίο την καθιστά παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά μέχρι και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη συμμετοχή Σύρων μισθοφόρων, πιθανώς μαχητών του ISIS», ότι έχει υιοθετήσει «επεκτατική πολιτική» στην Ανατ. Μεσόγειο και «επεμβαίνει σε περιοχές που βρίσκονται εκτός της δικαιοδοσίας της».

Στον τομέα της λεγόμενης «αμυντικής διπλωματίας» ο υπουργός ενημέρωσε για τις «κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο» και τις «διμερείς συναντήσεις προκειμένου να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή». Τόνισε ότι «διευρύνουμε περαιτέρω τη συμμαχική σχέση μας με τις ΗΠΑ, όπως φαίνεται από τον Στρατηγικό Διάλογό μας και τη διμερή Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, μέσω της οποίας διέπεται η αμερικανική παρουσία στο Ναύσταθμο Σούδας, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λάρισα και τον Βόλο, καθώς και στο λιμένα Αλεξανδρουπόλεως».

Ταυτόχρονα – την ώρα ακριβώς που στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού οι ΗΠΑ σπρώχνουν στην συνδιαχείριση-συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με παραχωρήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων- σύμφωνα και με τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι στην κυβέρνηση είναι «ικανοποιημένοι από τη στάση και την υποστήριξη που έχει επιδείξει ο κ. Πομπέο, αποδεικνύοντας ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν το πρόβλημα από την συμπεριφορά της Τουρκίας κι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως τον αξιόπιστο εταίρο». Σημείωσε πως «υπάρχουν καλές σχέσεις με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ελπίζουμε ότι θα πάμε καλύτερα με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει».

Η τοποθέτηση Παναγιωτόπουλου προκάλεσε τον ενθουσιασμό του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα,Τζ. Πάιατ, που σε ανάρτησή του επαίνεσε τα «εξαιρετικά σχόλια» «πάνω στην αναπτυσσόμενη σχέση ασφάλειας και τον απολύτως αναγκαίο ρόλο της βάσης της Σούδας για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Σε ό,τι αφορά την ιμπεριαλιστική συμμαχία, ο υπουργός τής αναγνώρισε εκ μέρους της κυβέρνησης ρόλο επιδιαιτητή στα Ελληνοτουρκικά λέγοντας πως «το ΝΑΤΟ και κάθε άλλη συμμαχική δύναμη πρέπει να ανακόψει την τουρκική προκλητικότητα. Το ΝΑΤΟ πρέπει να επεξεργαστεί μηχανισμό αποκλιμάκωσης ώστε να μην υπάρξουν άλλες διαμάχες».

Και όλα αυτά την στιγμή που το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, αντιμετωπίζοντάς το ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, ενισχύοντας έτσι και τις επεμβάσεις της Τουρκίας σε όλη την περιοχή, από τη Λιβύη έως τη Συρία ως «ανάχωμα» στη ρωσική επιρροή, στήνει όντως «μηχανισμό» επικίνδυνων διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά με οδηγό την παραμονή της Τουρκίας στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Πηγή: ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...