Οι εξοπλισμοί των ιμπεριαλιστών συνεχίζονται αμείωτοι και στην πανδημία

Αντιτορπιλικό Βασιλικού Ναυτικού Αυστραλίας Hobart (DDG 39)
Φώτο Αρχείου / Αντιτορπιλικό Βασιλικού Ναυτικού Αυστραλίας Hobart (DDG 39)

Οι εξοπλισμοί των ιμπεριαλιστών συνεχίζονται αμείωτοι και στην πανδημία, στις πιο «θερμές» ζώνες του πλανήτη. Τα συμβόλαια σε πολλές περιπτώσεις σηματοδοτούν άλλοτε τις ανακατατάξεις στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, όπως κι άλλοτε την εμβάθυνση της εμπλοκή στα ήδη υπάρχοντα. Τέτοιες περιπτώσεις ενίσχυσης των σχέσεων είναι η Αμοιβαία Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας -ΗΠΑ που μετατρέπει την Ελλάδα σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ και στόχο των ανταγωνιστών του. Αντίστοιχα στις ανακατατάξεις συγκαταλέγονται χώρες όπως η Τουρκία με την παραγγελία των S400 από Ρωσία. Τα σημερινά νέα έρχονται από Πακιστάν και Αυστραλία.

Πακιστάν

Το «φλέρτ» του Πακιστάν με την Κίνα χτίζεται εδώ και χρόνια. Οι Κινεζικές επενδύσεις στο Πακιστάν πολλαπλασιάστηκαν με την «πρωτοβουλία» της Κίνας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (One Belt One Road)Πρόκειται για στοχευμένες επενδύσεις σε μεταφορές και αποθήκευση κυρίως. Αφορούν τις χώρες μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Η μία εκδοχή της είναι από Μογγολία-Ρωσία και η άλλη από Ινδικό Ωκεανό και Μέση Ανατολή. Στη διαδρομή αυτή δεν βρίσκουν μόνο διέξοδο τα Κινεζικά συσσωρευμένα κεφάλαια, αλλά και η πολεμική της βιομηχανία. Το Πακιστάν «ψωνίζει» και από Κίνα πλέον.

Πιο συγκεκριμένα το Πακιστάν υπέγραψε την πρώτη σύμβαση για την παράδοση δύο φρεγατών τύπου 054A/P το 2017. Μια πρόσθετη σύμβαση για δύο ακόμη πλοία ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2018. Η κοπή χάλυβα για τα δύο τελευταία πλοία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Και οι τέσσερις μονάδες πρόκειται να κατασκευαστούν στην Κίνα και να παραδοθούν στον πελάτη έως το 2021.

Κινέζικη Φρεγάτα 054Α
Κινέζική Φρεγάτα 054Α

Αυστραλία

Στην αντίστοιχη θερμή ζώνη της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και του Ανατολικού Ειρηνικού βασικός περιφερειακός παίκτης είναι η Αυστραλία. Η Αυστραλία χρησιμοποιείται επίσης ως ανάχωμα στην αναδυόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή. Αυτές τις μέρες το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας (RAN) παρέλαβε το τρίτο και τελευταίο υπερσύγχρονο Αντιτορπιλικό με το όνομα Σίδνεϊ.

Το πλοίο κατέπλευσε σήμερα στο ομώνυμο λιμάνι.

Αντιτορπυλικό Αυστραλίας

Οι δηλώσεις της Αυστραλού Υπουργού Άμυνας δεν άφησαν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το ρόλο που καλείται να παίξει η Αυστραλία στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ. “Θα μας επιτρέψουν – τα τρία νέα Αντιτορπιλικά – να συνεργαστούμε στενότερα με τους συμμάχους μας από ποτέ” δήλωσε η Λίντα Ρεϋνολτς, υπερήφανη για τους Νατοϊκούς εξοπλισμούς της χώρας της.

Δείτε ακόμα...