Οι φοιτητές έχουν δίκιο, γι’ αυτό θα νικήσουν την «πανδημία» της καταστολής!

Πηγή: EUROKINISSI

Συμπληρώνεται ήδη ένας χρόνος με τα πανεπιστήμια να είναι κλειστά. Ένας χρόνος με τη διαβόητη τηλεκπαίδευση να γίνεται μετ’ εμποδίων, χωρίς συγγράμματα, με αναβολές στα εργαστήρια, τις κλινικές και τις εξεταστικές. Με τους πρωτοετείς φοιτητές να μην έχουν μπει ποτέ στο αμφιθέατρο της σχολής τους και με τους μεγαλύτερους φοιτητές να έχουν χάσει κάθε επαφή με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Η κυβέρνηση αμετακίνητη δεν έχει υλοποιήσει κανένα από τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Αλήθεια, ποιος μπορεί να πιστέψει ότι ένα χρόνο μετά, τα Πανεπιστήμια δε θα μπορούσαν να έχουν προσαρμόσει τη λειτουργία τους, τις υποδομές και το προσωπικό τους στις νέες απαιτήσεις και στα νέα δεδομένα της πανδημίας; Αλήθεια, ποιος μπορεί να πιστέψει πως η πανδημία θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία ώστε να δημιουργηθούν νέες αίθουσες, εργαστήρια και να αξιοποιηθούν οι εκατοντάδες νέοι επιστήμονες που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη τύχη σε χώρες του εξωτερικού;

Σ αυτά τα ερωτήματα οι κυβερνώντες δίνουν τη δική τους αυταρχική και αλαζονική απάντηση μειώνοντας τον τακτικό προϋπολογισμό των ιδρυμάτων κατά 8%. Δίνουν τη δική τους απάντηση διαψεύδοντας όσους πιστεύουν πως δεν υπάρχουν χρήματα για τέτοιες αλλαγές, ξοδεύοντας ανερυθρίαστα, 30 εκατομμύρια ευρώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τις κάμερες και βεβαίως απροκάλυπτα κι απλόχερα προσφέρουν τεράστιες οικονομικές ενισχύσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους, όπως τα 120.000.000 που δόθηκαν στην AEGEAN.

Καταιγίδα τελικά ετούτη η πανδημία. Βρέχει αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια και καταστολή.

Με πρόσχημα την πανδημία η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με ένα νομοσχέδιο – έκτρωμα, θέτοντας νέα εμπόδια στην πρόσβαση των μαθητών στην ανώτατη εκπαίδευση. Εισάγει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, προς όφελος των ιδιωτικών κολεγίων (των οποίων την ισοδυναμία με τα δημόσια πανεπιστήμια έχει ήδη εξασφαλίσει). Βάζει όριο φοίτησης και διαγραφής φοιτητών, θεσπίζει το «Πειθαρχικό Δίκαιο», μέσα από το οποίο οργανώνονται διαδικασίες δίκης των φοιτητών από πανεπιστημιακά «πειθαρχικά όργανα», με σημαντικότερο το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών», το οποίο μπορεί να επιβάλλει μέχρι και «οριστική διαγραφή» ενός φοιτητή. Συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου, όργανα «Ασφάλειας και Προστασίας», άμεση παρουσία των δυνάμεων καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια, είναι μόνο μερικές από τις «καινοτόμες» ρυθμίσεις που « θα αναβαθμίσουν» τις σπουδές και τη μόρφωση των παιδιών μας.

Στιγμιότυπο από το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στις 28-1
Στιγμιότυπο από το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στις 28-1, Θεσσαλονίκη / Πηγή: Eurokinissi

Είναι σαφές πως πρόκειται για νέα μέτρα έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής ενάντια στις φοιτητικές διεκδικήσεις και το φοιτητικό κίνημα. Η πανεπιστημιακή αστυνομία προορίζεται να περιφρουρήσει την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, αφού μεγάλο μέρος τμημάτων και σχολών και σημαντική μερίδα πανεπιστημιακών συναγωνίζονται για ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτεί η αγορά, συμπεριλαμβανομένων και των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Το νέο νομοσχέδιο έκτρωμα είναι η συνέχεια των αλλαγών που προωθείται από την ΕΕ και υλοποιείται από τις αστικές κυβερνήσεις της ΝΔ και προηγούμενα του Σύριζα τα τελευταία χρόνια.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα γιατί αυτό το νομοσχέδιο κατατίθεται εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, με τα πανεπιστήμια κλειστά και τους φοιτητές μακριά από τις σχολές τους. Ξέρουμε πως ο στόχος τους είναι να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις και οι δυνατότητες αντίστασης του φοιτητικού κινήματος.

Όμως, οι φοιτητές με τις τελευταίες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στέλνουν το μήνυμα πως αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά και υπενθυμίζουν πως ξέρουν «να πετούν» ακόμα κι αν τους κλείνουν τους δρόμους! Αυτό το μήνυμα θα στείλουν και σήμερα ,στη 1 το μεσημέρι στο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, γιατί έχουν δίκιο και θα νικήσουν!

Ρούλα Καραγιάννη


Σήμερα Τετάρτη 10 Φλεβάρη  στη 1 το μεσημέρι, πραγματοποιείται φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, στο πλαίσιο του συντονισμού 26 Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας που προέκυψε μετά από σύσκεψή τους την περασμένη βδομάδα. Επίσης το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Κηδεμόνων Αττικής καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμμετάσχουν στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ και η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ κηρύσσουν διευκολυντικές 3ωρες στάσεις από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. για τη συμμετοχή των δασκάλων και των καθηγητών στο συλλαλητήριο.

Στο πλευρό των φοιτητών θα βρεθούν για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, καθώς σε συμμετοχή καλεί και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχοντας ήδη αποφασίσει 24ωρη απεργία για τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και καλώντας τα μέλη της να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις. Στο συλλαλητήριο καλεί και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...