Οι φοιτητές Ιατρικής μπαίνουμε στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού

Αμφιθέατρο Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Φώτο Αρχείου / Αμφιθέατρο Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Άρθρο της Βαλεντίνας Καραντάνα*

Οι φοιτητές Ιατρικής βλέπουμε τον τεράστιο αγώνα που δίνουν  οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το υγειονομικό προσωπικό ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, την προσπάθεια να σωθούνε ζωές! Παίρνουμε θάρρος από αυτόν τον αγώνα και μπαίνουμε στην μάχη ώστε να συμβάλλουμε από το δικό μας μετερίζι, όσο μπορούμε με την πείρα και τις γνώσεις μας. Από τη μάχη αυτή άλλωστε δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε εμείς, οι φοιτητές ιατρικής που έχουμε βάλει ως στόχο να θέσουμε την επιστήμη μας στην υπηρεσία του λαού.

Σε αυτή την προσπάθεια, ο Σύλλογός μας έχει πάρει αρκετές πρωτοβουλίες στήριξης του ιατρικού προσωπικού, της μάχης που δίνουνε στα νοσοκομεία, στήριξης των εργαζομένων, των ευπαθών ομάδων, ανάδειξης της οριακής κατάστασης που βρίσκεται σήμερα το “δημόσιο” σύστημα Υγείας.

Καλέσαμε τους συμφοιτητές μας που βλέπουν πως μπορούμε να αποτελέσουμε χρήσιμη εφεδρεία στην προσπάθεια των γιατρών να γίνουμε όλοι μαζί πιο αποτελεσματικοί, που συνειδητοποιούν ότι τώρα είναι η ώρα να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξει η κατάσταση στα νοσοκομεία, να συμβάλουμε στη μάχη που δίνεται εκεί. Με πρωτοβουλία που πάρθηκε ώστε όσοι φοιτητές των μεγαλύτερων ετών και απόφοιτοι να σταλούν στα κέντρα αναφοράς και να βοηθήσουν ενισχυτικά στο τιτάνιο έργο των γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Πραγματικά η ανταπόκριση των φοιτητών σε αυτό το κάλεσμα ήταν μεγάλη.

Παίρνουμε σαν παράδειγμα και οδηγό μας τη δράση των αγωνιστών γιατρών, της ΟΕΝΓΕ που πραγματοποίησαν την πρώτη κινητοποίηση υγειονομικών στην Ευρώπη ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας, που γίνονται επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή μπροστά στην πανδημία. Που με το κεφάλι ψηλά απαίτησαν από το Υπουργείο Υγείας να πάρει θέση, πριν να είναι πολύ αργά, και να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματά τους. Στηρίξαμε τις πολύμορφες δράσεις, μια σειρά από παραστάσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν στις πύλες των νοσοκομείων, πρωτοβουλίες που είχαν αποφασίσει η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών, μια σειρά σωματεία την Τρίτη 7 Απρίλη, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και διεκδικούμε μαζί τους:

  1. Να επιταχτούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων.
  2. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και με κρατική ευθύνη και χωρίς πληρωμή των ασθενών να αναλάβουν την εξέταση, συνταγογράφηση, θεραπεία.
  3. Να επιταχτούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
  4. Άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσει το σύνολο των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.
  5. Να εξασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός των ΜΕΘ ώστε να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές και να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με κορονοϊό (αναπνευστήρες για μηχανικό αερισμό αυξημένων, κλπ.).
  6. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κλπ.).
  7. Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των νοσοκομείων, με προτεραιότητα τα ΤΕΠ και τις ΜΕΘ αλλά και των δομών ΠΦΥ ώστε να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
  8. Άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, να προσληφθούν οι επικουρικοί ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.

Δεν αρκούν τα χειροκροτήματα, το να βαφτίζεται το ιατρικό προσωπικό μαχητές, ήρωες!

Είναι ευθύνη του κράτους να λύσει τα τεράστια προβλήματα των νοσοκομείων!

Παρακολουθούμε, καθημερινά, με αγωνία και άγχος, τα νέα κρούσματα, την κατάσταση των συνανθρώπων μας στα νοσοκομεία, τις προβλέψεις και τις συστάσεις για την εξάπλωση της πανδημίας. Παρακολουθούμε στις ειδήσεις για την πορεία των γειτονικών χωρών, την τραγική κατάσταση που βρίσκονται χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία.

Παραμένουν για εμάς όμως μια σειρά αναπάντητα ερωτήματα:

Κυβέρνηση και Υπουργείο, δεν μας ενημερώνουν για το πως θα αντιμετωπιστούν τα κρούσματα και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες στα νοσοκομεία, όταν το 25% των κλινών ΜΕΘ είναι κλειστές εδώ και 15 χρόνια, ενώ αποδεδειγμένα η εισαγωγή σε ΜΕΘ μειώνει κατά 50% τη θνητότητα.

Κανείς, δεν μας ενημερώνει τι θα γίνει με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μας δίνουν συστάσεις να μείνουμε σπίτι και να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας, την ώρα που οικογενειακοί γιατροί δεν υπάρχουν και τα Κέντρα Υγείας έχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

Με την πρωτοβουλία μας δεν κλείνουμε τα μάτια μας στην τραγική κατάσταση που κυριαρχεί στα νοσοκομεία, που, δυστυχώς, μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού φαίνεται ακόμα πιο καθαρά. Γνωρίζουμε καλά ότι αυτή η κατάσταση υπάρχει χρόνια με ευθύνη αυτής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι φοιτητές που ασκούμαστε στις κλινικές, ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την υποστελέχωση και τις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία, όπως και το σύνολο των υγειονομικών που βρίσκεται σε αυτά. Τα παραδείγματα πολλά και γνωστά… ράτζα στους διαδρόμους μετά από κάθε εφημερία, 30.000 κενά στα δημόσια νοσοκομεία, κάλυψη θέσεων με επικουρικούς γιατρούς που μένουν ακάλυπτες μετά την απόλυσή τους, συνεχής υποχρηματοδότηση με τον προϋπολογισμό να έχει μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 10 χρόνια.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται καθημερινά οι καταγγελίες του ιατρικού προσωπικού για τις ελλείψεις και τα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την αύξηση των κρουσμάτων, για τον απαραίτητο εξοπλισμό τόσο για την ατομική προστασία (μάσκες που μοιράζονται με δελτίο αναφοράς για να μην τελειώσουν, αντισηπτικά, γάντια, ποδιές) όσο και για την υποστήριξη των ασθενών (π.χ. αναπνευστήρες). Καθώς επίσης και για τις κλίνες ΜΕΘ που θα χρειαστούν στην έξαρση του ιού, για την αναβολή όλων των τακτικών χειρουργείων, για τις προσλήψεις προσωπικού -πιο συγκεκριμένα, τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν προσληφθεί 500 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, ενώ έχουν εγκριθεί 354 θέσεις επικουρικών ιατρών. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που πολλοί υγειονομικοί μένουν εκτός εργασίας για 7 μέρες λόγω του κορονοϊού (αντιστοιχούν στο 11% των κρουσμάτων).

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση  παίρνουμε θέση!

Συνεχίζουμε με την πρωτοβουλία των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική ΚΣ στο Σύλλογό μας για τη διοργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι εν μέσω πανδημίας και με το λαό να έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες από την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, ότι χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη αλλά και η προσφορά και αλληλεγγύη ανάμεσα στους φοιτητές, τους εργαζομένους.

Γνωρίζουμε, πως δεν αρκεί η ατομική ευθύνη για να κερδίσουμε τον πόλεμο ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας! Συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην υπεράσπιση και προστασία της Υγείας του λαού!

Απεναντίας, κατανοούμε πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με οργανωμένο τρόπο στη βάση της αλληλεγγύης για την οξυμένη κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία. Για αυτό, και ο δικός μας Φοιτητικός Σύλλογος, οι φοιτητές της Ιατρικής δεν μπορούμε να μην μείνουμε απλά θεατές των όσων διαδραματίζονται.

Συνδυάζοντας έτσι την ανάγκη για προσφορά, με την αξία της συλλογικής πάλης για τα δικαιώματα του λαού και την νεολαίας για Υγεία, μακριά από την αποδοχή της κατάστασης και την προσπάθεια διαχείρισής της.

*Βαλεντίνα Καραντάνα,
μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας

Δείτε ακόμα...