Οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν με τη μεσολάβηση Πούτιν να χαμηλώσουν τις εντάσεις και να επιλύσουν τις διαφορές τους

Πηγή: Sputnik

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συμφώνησαν σήμερα, σε μια σπάνια συνάντησή τους στη Ρωσία, να χαμηλώσουν τις εντάσεις και να επιλύσουν τις διαφορές τους, μετά τον πόλεμο του 2020.

Στις συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες, υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Σότσι, συμφώνησαν κυρίως να εργαστούν για να οριοθετήσουν τα κοινά σύνορά τους και να αποκαταστήσουν τις οδικές συνδέσεις. «Συμφωνήσαμε σε ορισμένα θέματα που, κατ’ εμέ, είναι βασικής σημασίας» ανέφερε ο Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, χαιρετίζοντας τις «εποικοδομητικές» συνομιλίες, όπως τις χαρακτήρισε. «Το πρώτο θέμα είναι η δημιουργία, μέχρι τα τέλη του έτους, ενός μηχανισμού για την οριοθέτηση και τη σήμανση των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν επίσης να ξανανοίξουν «τους διαδρόμους μεταφορών» μεταξύ τους, τόσο τη σιδηροδρομική γραμμή όσο και τους οδικούς άξονες.

Στην ανακοίνωση των τριών χωρών δεν δίνεται καμία αναφορά στην επιστροφή των αιχμαλώτων πολέμου. Εκπρόσωποι των τριών χωρών θα συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα για να οριστικοποιήσουν την απόφαση.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους ομολόγους του «να αποκαταστήσουν τους δεσμούς» που τους ένωναν για αιώνες και «να τους αναπτύξουν». Ενθάρρυνε επίσης τους Αλίεφ και Πασινιάν να ξεκινήσουν άμεσες επαφές μεταξύ τους. «Όσο περισσότερες επαφές υπάρχουν, τόσο το καλύτερο», τόνισε.

Ο Αλίεφ εκτίμησε ότι οι συνομιλίες θα συμβάλουν ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια στον Καύκασο ενώ ο Πασινιάν είπε ότι στη συνάντηση αυτή «ξεκαθαρίστηκαν οι θέσεις» και φάνηκε ότι Γερεβάν και Μπακού «δεν έχουν διαφορές» σε ορισμένα ζητήματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...