Οι ΗΠΑ αποσύρουν την πυραυλική άμυνα στη Σαουδική Αραβία

Συστοιχία Patriot

Οι ΗΠΑ απέσυραν τις συστοιχίες Patriot από τη Σαουδική Αραβία τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι η χώρα αντιμετώπισε συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, όπως δείχνουν δορυφορικές φωτογραφίες που αναλύθηκαν από το Associated Press.

Η απόσυρση από την αεροπορική βάση Prince Sultan έξω από το Ριάντ έγινε όταν οι σύμμαχοι των Αμερικανών στον Κόλπο παρακολουθούσαν νευρικά τη χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των εκκενώσεων της τελευταίας στιγμής από το πολιορκημένο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ενώ δεκάδες χιλιάδες αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν στην Αραβική Χερσόνησο ως αντίβαρο στο Ιράν, τα αραβικά κράτη του Κόλπου ανησυχούν για τα μελλοντικά σχέδια των ΗΠΑ καθώς ο στρατός αντιλαμβάνεται μια αυξημένη απειλή στην Ασία που απαιτεί αυτά τα πυραυλικά συστήματα. Οι εντάσεις παραμένουν μεγάλες, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει στη Βιέννη σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις άλλες δυνάμεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο μελλοντικών αντιπαραθέσεων στην περιοχή.

«Οι αντιλήψεις παίζουν ρόλο είτε είναι ριζωμένες είτε όχι σε μια ψυχρή πραγματικότητα. Και η αντίληψη είναι πολύ σαφής ότι οι ΗΠΑ δεν είναι τόσο αφοσιωμένες στον Κόλπο όσο ήταν στις απόψεις πολλών ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων στην περιοχή», δήλωσε ο Kristian Ulrichsen, ερευνητής στο James A. Baker Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Rice.

«Από την άποψη της Σαουδικής Αραβίας, διαπιστώνουν ότι οι Ομπάμα, Τραμπ και Μπάιντεν, τρεις προέδρους διαδοχικά, να λαμβάνουν αποφάσεις που σημαίνουν σε μεγάλο βαθμό εγκατάλειψη».

Στη δορυφορική φωτογραφία που παρέχεται από την Planet Labs Inc., περιοχή της αεροπορικής βάσης Prince Sultan στη Σαουδική Αραβία βλέπει συστοιχίες πυραύλων Patriot να βρίσκονται τοποθετημένες με μια προχωρημένη μονάδα αντιαεροπορικής άμυνας Terminal High Altitude στις 9 Αυγούστου 2021. (Planet Labs Inc. μέσω AP)

Η αεροπορική βάση Prince Sultan, περίπου 115 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ριάντ, φιλοξένησε αρκετές χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα από την επίθεση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών το 2019 στην καρδιά της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας. Αυτή η επίθεση, αν και ανέλαβαν την ευθύνη οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε από το Ιράν, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι κάθε σχέση με την επίθεση.

Ακριβώς νοτιοδυτικά από τον διάδρομο της αεροπορικής βάσης, σε έκταση 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου οι αμερικανικές δυνάμεις τοποθέτησαν συστοιχίες πυραύλων Patriot, καθώς και μια προηγμένη άμυνα Terminal High Altitude Area σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες της Planet Labs Inc. Ένα THAAD μπορεί να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους σε μεγαλύτερο ύψος από τους Patriots.

Δορυφορική εικόνα από το AP στα τέλη Αυγούστου έδειξε μερικές από τις συστοιχίες που αφαιρέθηκαν από την περιοχή, αν και η δραστηριότητα και τα οχήματα εξακολουθούσαν να φαίνονται εκεί. Πρόσφατη δορυφορική φωτογραφία Planet Lab υψηλής ανάλυσης που ελήφθη την Παρασκευή έδειξε τα τακάκια των συστοιχιών στον χώρο άδεια, χωρίς ορατή δραστηριότητα.

Η αναδιάταξη των πυραύλων φημολογούνταν εδώ και μήνες, εν μέρει λόγω της επιθυμίας να αντιμετωπίσουν αυτό που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ως την επικείμενη «σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων» με την Κίνα και τη Ρωσία. Ωστόσο, η απόσυρση έγινε μόλις η επίθεση των Χούτι με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Σαουδική Αραβία τραυμάτισε οκτώ ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές σε ένα εμπορικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Βασιλείας στην Άμπχα. Το βασίλειο έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδο πόλεμο με τους Χούτι από τον Μάρτιο του 2015.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι αναγνώρισε «την αναδιάταξη ορισμένων στοιχείων της αντιαεροπορικής άμυνας» απαντώντας σε ερωτήσεις από το AP. Είπε ότι οι ΗΠΑ διατήρησαν μια «ευρεία και βαθιά» δέσμευση προς τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή.

«Το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να διατηρεί δεκάδες χιλιάδες προσωπικό και μια ισχυρή δύναμη στη Μέση Ανατολή με μερικές από τις πιο προηγμένες αεροπορικές και θαλάσσιες δυνατότητές μας, προς υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ και των συμμάχων μας», είπε ο Kirby.

Σε δήλωσή του στο AP, το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας περιέγραψε τη σχέση του βασιλείου με τις ΗΠΑ ως «ισχυρή, μακροχρόνια και ιστορική» ακόμη και αν αναγνωρίζει την απόσυρση των αμερικανικών συστημάτων πυραυλικής άμυνας. Είπε ότι ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας «είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εδάφη, τις θάλασσες και τον εναέριο χώρο του και να προστατεύσει τους ανθρώπους του».

«Η απόσυρση αμυντικών δυνάμεων των ΗΠΑ από την περιοχή πραγματοποιείται μέσω κοινής συμφωνίας και αναδιάταξης των αμυντικών στρατηγικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Turki al-Faisal, πρώην αρχηγός πληροφοριών του βασιλείου, οι δημόσιες παρατηρήσεις του οποίου συχνά συνδέονται με τις σκέψεις της κυρίαρχης οικογένειας του Al Saud, συνέδεσε την ανάπτυξη των πυραύλων Patriot απευθείας με τη σχέση της Αμερικής με το Ριάντ.

“Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι για την αμερικανική δέσμευση », δήλωσε ο πρίγκιπας στο CNBC σε συνέντευξή του που προβλήθηκε αυτήν την εβδομάδα. «Αυτό μοιάζει, για παράδειγμα, με την απόσυρση των πυραύλων Patriot από τη Σαουδική Αραβία σε μια εποχή που η Σαουδική Αραβία είναι θύμα πυραυλικών επιθέσεων και επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροπλάνα, όχι μόνο από την Υεμένη, αλλά από το Ιράν».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, σε περιοδεία στην Μέση Ανατολή τις τελευταίες ημέρες, είχε προγραμματιστεί να πάει στη Σαουδική Αραβία, αλλά το ταξίδι ακυρώθηκε λόγω των προβλημάτων προγραμματισμού που αναφέρουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να συζητήσει γιατί το ταξίδι του Όστιν δεν έγινε μετά την απόσυρση των πυραυλικών συστημάτων.

Η Σαουδική Αραβία διατηρεί τις δικές της συστοιχίες πυραύλων Patriot και συνήθως εκτοξεύει δύο πυραύλους σε έναν εισερχόμενο στόχο. Αυτό έγινε μια ακριβή λύση, καθώς κάθε πύραυλος Patriot κοστίζει πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια. Το βασίλειο ισχυρίζεται επίσης ότι αναχαιτίζει σχεδόν κάθε πύραυλο και μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύεται στο βασίλειο, ένα απίστευτα υψηλό ποσοστό επιτυχίας που αμφισβητήθηκε προηγουμένως από ειδικούς.

Ενώ η Ελλάδα συμφώνησε τον Απρίλιο να διαθέσει μια συστοιχία πυραύλων Patriot στη Σαουδική Αραβία, ο χρόνος αποχώρησης των ΗΠΑ έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης αβεβαιότητας σχετικά με την αμερικανική στάση στην περιοχή. Η Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες του Κόλπου έχουν κάνει διπλωματικά ανοίγματα προς το Ιράν ως αντιστάθμισμα.

«Διαπιστώθηκε στις δηλώσεις του Μπάιντεν για το Αφγανιστάν, τον τρόπο που είπε πράγματα που θέτει σαφώς τα συμφέροντα των ΗΠΑ και προφανώς αυτό απογοήτευσε τους εταίρους και συμμάχους σε όλο τον κόσμο που ίσως ήλπιζαν σε κάτι διαφορετικό μετά τον Τραμπ», είπε ο Ulrichsen, ειδικός ερευνητής. «Μοιάζει πολύ με το ¨Πρώτα η Αμερική¨, με διαφορετικό τόνο».

Δείτε ακόμα...