Οι ΗΠΑ αύξησαν την παρουσία τους σε έδαφος, θάλασσα και αέρα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία

Αμερικανοί στρατιώτες
Αλεξιπτωτιστές της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο του Ρεζόφ, στην Πολωνία

“Οι ΗΠΑ αύξησαν την παρουσία των στρατευμάτων τους στο έδαφος, στη θάλασσα και στον αέρα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία”, σημείωσε με νόημα ο στρατηγός Μ. Μίλεϊ, επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη βιντεοδιάσκεψη που οργανώθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν.

Στη βιντεοδιάσκεψη συμμετείχαν και ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν Υπουργοί Άμυνας και Υψηλοί Αξιωματούχοι από 44 χώρες, ο ‘Υπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπροέδρου της Επιτροπής (ΥΕ/ΑΕ) κ. Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell) και ο Ανώτατος Διοικητής Συμμαχικών Δυνάμεων της Ευρώπης (SACEUR) Στρατηγός Τόντ Ουώλτερς (Tod Wolters), οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ κ. Λόιντ Ώστιν (Lloyd Austin), σε συνέχεια της συνάντησης στην αεροπορική βάση “Ramstein”, στην Γερμανία.

Ο Αμερικανός Υπουργός υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την πρώτη συνάντηση της Ομάδας Επαφής στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον στρατιωτικό εξοπλισμό που έχει αποσταλεί στην Ουκρανία, ιδιαίτερα από Αυστραλία, Καναδά και Βρετανία.

Στην τελευταία συνάντηση η Αυστραλία και ο Καναδάς «δεσμεύτηκαν να παρέχουν M777 Howitzers και μέσα σε μόλις τέσσερις βδομάδες όλα αυτά τα συστήματα παραδόθηκαν στους Ουκρανούς», είπε ο Οστιν. Αντίστοιχα η Βρετανία παρέδωσε σύγχρονο εξοπλισμό και πολλά κράτη συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές αποστολές «που είχαν αποτελέσματα» το πεδίο.

Στη χτεσινή βιντεοδιάσκεψη συμμετείχαν επιπλέον χώρες, που δεν παρευρέθηκαν στο Ramstein τον περασμένο μήνα: Αυστρία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κολομβία, Ιρλανδία, Κοσσυφοπέδιο.

Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο για το τεράστιο στρατιωτικό πακέτο ύψους 40 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, τις συμμάχους των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων σε αυτήν, υπέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί με μεγάλη διακομματική πλειοψηφία από το Κογκρέσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 30% από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αυτήν τη στιγμή ανέρχονται σε περίπου 102.000 στρατιώτες, όπως είπε ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Μ. Μίλεϊ.

Οι ΗΠΑ αύξησαν την παρουσία των στρατευμάτων τους στο έδαφος, στη θάλασσα και στον αέρα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

«Στη θάλασσα έχουμε πάνω από 15.000 ναύτες στη Μεσόγειο και τη Βαλτική, με 24 πολεμικά πλοία και υποβρύχια, από 6 πλοία το φθινόπωρο».

«Στον αέρα, έχουμε αυτήν τη στιγμή 12 μοίρες μαχητικών και δύο ταξιαρχίες Μάχης Αεροπορίας, και στο έδαφος έχουμε δύο σώματα, δύο μεραρχίες και έξι ομάδες μάχης ταξιαρχιών, μαζί με μια ποικιλία δυνάμεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το CNN ανέφερε την περασμένη βδομάδα ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσουν 100.000 στρατιώτες στην Ευρώπη για το άμεσο μέλλον.

Δείτε ακόμα...