Οι ΗΠΑ ενέκριναν την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν

Η κυβέρνηση του πρόεδρου, Τζο Μπάιντεν ενέκρινε, για πρώτη φορά, τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ταϊβάν στο πλαίσιο προγράμματος διακρατικής συνεργασίας, δήλωσαν αξιωματούχοι χθες Τετάρτη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε προχθές Τρίτη το Κογκρέσο πως το πακέτο αυτό θα έχει αξία 80 εκατ. δολαρίων (73 εκατ. ευρώ), ποσό χαμηλό σε σύγκριση με άλλες πρόσφατες πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ταϊβάν, αλλά για πρώτη φορά στο πλαίσιο προγράμματος χρηματοδότησης των στρατών άλλων κρατών (το λεγόμενο Foreign Military Financing, ή FMF).

Η ανακοίνωση αυτή αναμένεται να προκαλέσει οργή στο Πεκίνο.

Μολονότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει την Κίνα, όχι την Ταϊβάν, από το 1979, το αμερικανικό Κογκρέσο έχει επιβάλει να γίνονται παραδόσεις όπλων στη νήσο στο φόντο των ανταγωνισμών με το Πεκίνο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντως υπογράμμισε πως η πρωτιά αυτή δεν συνεπάγεται, κατ’ αυτό, αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, υποστηρίζοντας πως η απόφαση εντάσσεται στην «πολιτική μας της ενιαίας Κίνας που εφαρμόζεται εδώ και πολύ καιρό και δεν έχει αλλάξει», στο πλαίσιο της οποίας η Ουάσιγκτον διαθέτει εξοπλιστικά «είδη και υπηρεσίες» στη νήσο για να της «επιτρέπει να διατηρεί επαρκείς αμυντικές δυνατότητες», σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν έσπευσε να εκφράσει ευγνωμοσύνη, διαβεβαιώνοντας πως η βοήθεια «θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιφέρεια».

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τη βοήθεια αυτή, ούτε λεπτομέρειες.

Οι παραδόσεις όπλων μέσω του προγράμματος αυτού πρέπει να εγκρίνεται από το Κογκρέσο, κάτι για το οποίο πάντως δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι θα γίνει, καθώς Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι τάσσονται υπέρ του εξοπλισμού της Ταϊβάν.

Η κίνηση γίνεται γνωστή παρότι τους τελευταίους μήνες η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο υποτίθεται πως κάνουν προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσά τους, με σειρά επισκέψεων Αμερικανών υπουργών στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν τον Ιούνιο.

Τον Ιούλιο, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε βοήθεια αξίας 345 εκατ. δολαρίων στην Ταϊβάν, αποτελούμενη από «αμυντικούς» εξοπλισμούς, όπως «αντιαρματικές και αντιαεροπορικές δυνατότητες» – κατά το υπόδειγμα της βοήθειας στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...