«Οι λησταί των πόλεων» – Videoart του ζωγράφου Τάκη Βαρελά

Ημερολόγιο - Ατζέντα 2021 της ΚΕ του ΚΚΕ - «Κόκκινες Πινελιές»
Ημερολόγιο – Ατζέντα 2021 της ΚΕ του ΚΚΕ – «Κόκκινες Πινελιές»

Συνεχίζουμε την παρουσίαση των Videoart του ζωγράφου Τάκη Βαρελά με το έργο «Οι λησταί των πόλεων» το οποίο είναι εμπνευσμένο από το άρθρο του Σταύρου Καλλέργη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Σοσιαλιστής» Αρ. 14 τον Οκτώβρη του 1892.

Η μουσική είναι του Θάνου Μικρούτσικου, «Λίμνη Ονείρων», από τα «Ανέκδοτα τραγούδια» (2020) σε στίχους της Λένας Γεωργοπούλου Σαμαρά. Η ψηφιακή επεξεργασία ήχου και εικόνας είναι του Μιχάλη Αγγελίδη.

Το άρθρο του Σταύρου Καλλέργη είναι αναφορά στις μεγάλες απεργίες των μεταλλωρύχων της Λαυρεωτικής και στην επίθεση του Στρατού και της Αστυνομίας για να πνιγεί η απεργία. Η διαχρονικά κατασταλτική πολιτική των ταξικών αγώνων είναι η κλασική μορφή της βίας για το συμφέρον της αστικής τάξης που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτε προκειμένου να παραμείνει με όποιο μέσο και με όποια κυβέρνηση στην εξουσία.

Η πρωτότυπη εικονογράφηση και το άρθρο του Σταύρου Καλλέργη είναι μέρος του Ημερολογίου της ΚΕ του ΚΚΕ 2021.

Θυμίζουμε ότι το Ημερολόγιο της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόκκινες Πινελιές» είναι ένα ημερολόγιο διαφορετικό από τα συνηθισμένα… Ένα ημερολόγιο που αξίζει να το προμηθευτούμε, αλλά και να το κάνουμε δώρο σε γνωστούς και φίλους. Ένα ημερολόγιο που μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή για να έρθει κάποιος σε πρώτη επαφή με στιγμές από τη συγκλονιστική διαδρομή του Κόμματος και του κινήματος στη χώρα μας…

Ο τίτλος του ημερολογίου, «Κόκκινες Πινελιές», είναι δανεισμένος από την ομώνυμη στήλη που υπήρχε στον «Ριζοσπάστη» του Μεσοπολέμου. Στις σελίδες του βρίσκουν χώρο ψηφίδες της ταξικής πάλης στη χώρα μας, που έβαλαν τη δική τους «πινελιά» στον αγώνα, στην οργάνωση της πάλης. «”Κόκκινες Πινελιές” σημάδεψαν τόσο την Ιστορία όσο και το σήμερα. Έτσι, σε αυτό το ημερολόγιο διαλέξαμε τέτοιες “πινελιές” αγώνα, αυταπάρνησης, ανιδιοτέλειας και ιδανικών… Οι “Κόκκινες Πινελιές”, παλιότερες και σύγχρονες, μπορούν να τροφοδοτήσουν τον προβληματισμό, τη διεκδίκηση, την αντοχή για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Για μια Ελλάδα χωρίς φτώχεια και πολέμους. Για την Ελλάδα της δουλειάς, της ευημερίας, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού», σημειώνεται στην εισαγωγή του ημερολογίου.

Το ημερολόγιο διανθίζεται με δισέλιδα αφιερώματα, στο τέλος κάθε βδομάδας, σε γεγονότα της ταξικής πάλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναδημοσιεύσεις κειμένων από τις «Κόκκινες Πινελιές» του «Ριζοσπάστη» του Μεσοπολέμου. Εκεί, ο «Πρωτοπόρος» και ο «Προλετάριος» με την εύστοχη πένα τους καυτηριάζουν πλευρές της καθημερινότητας, αναδεικνύοντας αφ’ ενός την υποκρισία των κυρίαρχων του πλούτου και αφ’ ετέρου την ανάγκη συστράτευσης στην πάλη για μια άλλη κοινωνία. Μάλιστα, στο ημερολόγιο δεν φιλοξενούνται μόνο κείμενα από τη συγκεκριμένη στήλη, αλλά και χρονογραφήματα από άλλες σελίδες του «Ριζοσπάστη» και εργατικές εφημερίδες. Σημειώνεται επίσης ότι οι αναδημοσιεύσεις των κειμένων συνοδεύονται από πρωτότυπα σκίτσα του Παναγιώτη (Τάκη) Βαρελά.

Πρωτότυπο στοιχείο στην ατζέντα είναι ότι σε αυτά τα θεματικά δισέλιδα χρησιμοποιείται η τεχνολογία των κωδικών QR, όπου ο χρήστης, σκανάροντας τη συγκεκριμένη ένδειξη με την ειδική εφαρμογή στο smartphone ή στο tablet του, μπορεί να βρει στο διαδίκτυο επιπλέον αρχειακό υλικό, π.χ. επιπλέον φωτογραφίες που δεν χωρούσαν στον περιορισμένο χώρο της έκδοσης, οπτικοακουστικό υλικό που εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη και τον βοηθά να προσεγγίσει καλύτερα το κλίμα κάθε εποχής. Ακόμα, μπορεί να βρει επιπλέον αρθρογραφία και βιβλιοπροτάσεις, μια πρόταση -ουσιαστικά- αυτομόρφωσης για εκείνον που θέλει να το ψάξει παραπάνω.

Πηγή: 902.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...