Οι ναζί στη φυλακή – Κανένας εφησυχασμός

Δίκη Δικαστήριο Χρυσή Αυγή
Από τη δεύτερη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής / Πηγή: Eurokinissi

Του Άγγελου Βρεττού, δικηγόρου*

Με τη σημαντική και ιστορική ετυμηγορία του το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας στις 7 Οκτώβρη 2020 έκρινε ομόφωνα ότι η ναζιστική Χρυσή Αυγή είναι μία και κατά το άρθρο 187 Ποινικού Κώδικα εγκληματική οργάνωση η οποία εμφορείται από τη ναζιστική ιδεολογία και πρακτική και στα πλαίσια αυτά έκρινε ομόφωνα και σύμφωνα με το κατηγορητήριο ενόχους τους κατηγορούμενους με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τους διατελέσαντες βουλευτές και τα στελέχη του φερόμενου κόμματος Χρυσής Αυγής για διεύθυνση και ένταξη σε αυτή την εγκληματική οργάνωση.

Πρόσθετη έκρινε ομόφωνα ένοχους τους κατηγορούμενους για τα εξεταστέα και πλήρως αποδειχθέντα στυγέρα ναζιστικά εγκλήματα της δικογραφίας.

Επιβεβαιώνεται και με την απόφαση ο χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής ο στυγνής εγκληματικής οργάνωσης ο απόλυτος συνδυασμός της με το εργοδοτικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο και ότι σε αυτή την κατεύθυνση υπό το μανδύα κοινοβουλευτικού κόμματος υπήρχε ένα δαιδαλώδες πλέγμα υλικών καπιταλιστικό συμφερόντων και ταξικών σχέσεων το οποίο αρθρώνεται γύρω από την ύπαρξη και τη δράση της γνωστής συμμορίας πολύ πριν μπει στη Βουλή το 2012.

Από αυτό το γεγονός προέκυψαν και τα στυγερά εγκλήματα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, η ανθρωποκτόνος επίθεση κατά των κομμουνιστών συνδικαλιστών στη Ζώνη του Περάματος στελεχών του ΠΑΜΕ, κατά των φτωχών μεταναστών Αιγύπτιων αλιεργατών και τόσων άλλων πανελλαδικά εγκλημάτων.

 Αναδεικνύεται επίσης και σε πολιτικό επίπεδο είναι πλέον καθαρό ότι τέτοιου είδους φασιστικές ναζιστικές οργανώσεις και μορφώματα ανθούν σε στιγμές όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης αποτελώντας στην πρώτη γραμμή κρούσης των ιδιαίτερων τμημάτων του κεφαλαίου με τα οποία συνδέονται, ενάντια στον οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα σε κάθε πολέμιο του φασισμού, σε κάθε ριζοσπάστη προοδευτικό και δημοκρατικό άνθρωπο.

Ότι τα φασιστικά ναζιστικά αυτά μορφώματα, αποτελούν εργαλεία του αστικού κράτους για τη διαιώνιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, χειραγώγησης των εργαζομένων και του λαού για την υποταγή του στη δικτατορία του κεφαλαίου.

Στα πλαίσια αυτά η κρίση του Δικαστηρίου που χαιρετίστηκε από το λαό μας και άλλους λαούς πρέπει να ολοκληρωθεί στην ίδια κατεύθυνση με την επιβολή ποινών στους κατηγορούμενους που πρέπει να είναι οι αυστηρότερες των προβλεπόμενων κατά περίπτωση ποινών. Και τούτο γιατί κανένα ελαφρυντικό νομικά και ουσιαστικά εξεταζόμενο δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναγνωριστεί σε κανένα από τους κατηγορούμενους.

Η όλη στάση των κατηγορουμένων της εγκληματικής Χρυσής Αυγής τόσο πριν όσο και μετά την άσκηση της εις βάρος της ποινικής δίωξης κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της δίκης μέσα και έξω από το Δικαστήριο και από τη Βουλή, η επίθεση σε μάρτυρες κατηγορίας που προσέρχονται να καταθέσουν στο Δικαστήριο σε συνηγόρους πολιτικής αγωγής, σε πολίτες, η στάση και η συμπεριφορά τους μέσα και απέναντι στο Δικαστήριο και στα μέλη του, αλλά και η απαξία του διαπραχθέντων εγκλημάτων τους αυτά καθαυτά, καταδεικνύουν άτομα στα οποία η αναγνώριση κάθε αιτούμενης ελαφρυντικής  περίστασης δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναγνωριστεί, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου και προκειμένου να υπάρξει η τελική και δέουσα ολοκληρωτική ποινικά καταδίκη της εγκληματικής Χρυσής Αυγής και των κατηγορουμένων και να οδηγηθούν αυτοί εκεί που πρέπει στη φυλακή.

Διαδήλωση του ΚΚΕ στο Πέραμα κατά των δολοφόνων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής
Διαδήλωση του ΚΚΕ στο Πέραμα κατά των δολοφόνων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Η εγκληματική Χρυσή Αυγή έχει καταδικαστεί στη συνείδησή του λαού μας

Αυτό κατέδειξε και η μεγαλειώδης συγκέντρωση του Λαού στο Εφετείο Αθήνας στις 7/10/2020, ένα πραγματικό ξέσπασμα λαού που έδωσε ανάταση και κουράγιο στους αγώνες που έρχονται και για το τσάκισμα του φασισμού ναζισμού.

Η θετική απόφαση του Δικαστηρίου που θα ολοκληρωθεί όπως αισιοδοξούμε με την οδήγηση των κατηγορουμένων στη φυλακή θα αξιοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα, στέλνει το δικό της μήνυμα της επαγρύπνησης.

Δεν πρέπει όμως να αφεθεί η αυταπάτη ότι η δικαιοσύνη του αστικού κράτους είναι αυτή που θα τσακίσει το φασισμό και το ναζισμό.

Ούτε οι ανούσιες αντιπαραθέσεις των αστικών κομμάτων που συνετέλεσαν και συντελούν στην παραγωγή αυτών των μορφωμάτων, πρέπει να αποπροσανατολίσουν το λαό μας.

Όπως λέει και ο στιχουργός Φώντας Λάδης «το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον»

Άγγελος Βρεττός
Φώτο Αρχείου / Άγγελος Βρεττός, δικηγόρος. Υπεύθυνος Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής του ΠΑΜΕ στη δική της Χρυσής Αυγής – Στιγμιότυπο από τη δίκη 13/2/2020 / Πηγή: Eurokinissi

*Άγγελος Βρεττός δικηγόρος
Υπεύθυνος Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής του ΠΑΜΕ  στη δική της Χρυσής Αυγής

Δείτε ακόμα...