Οι οδηγίες της UEFA στις Λίγκες για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και την ολοκλήρωση της σεζόν

Μπάλα ποδοσφαίρου
Πηγή : Eurokinissi

Σαφή οδηγία στις Λίγκες για ολοκλήρωση της σεζόν με 2+1 σενάρια και επισήμανση για επιλογή βάσει αθλητικών κριτηρίων για το που θα δοθούν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια (σε περίπτωση οριστικής διακοπής), περιελάμβανε η ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη (23/4) η UEFA.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ύστερα από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της Εκτελεστικής της Επιτροπής, κατέστησε σαφές ότι κάθε χώρα-μέλος της πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια ολοκλήρωσης του πρωταθλήματός της. Μάλιστα, όπως ανέφερε, εξέτασε με την Ομάδα Εργασίας που έχει συστήσει δύο σενάρια για το πώς θα γίνει αυτό.

Αμφότερα προβλέπουν τα εγχώρια πρωταθλήματα να ξεκινήσουν πριν από τους αγώνες της UEFA. Στη μία περίπτωση οι αγώνες των εθνικών πρωταθλημάτων θα ολοκληρωθούν προτού ξεκινήσουν εκ νέου τα παιχνίδια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων τον Αύγουστο, ενώ στην άλλη θα διεξαχθούν παράλληλα.

Εάν δεν μπορέσει εν τέλει να γίνει τίποτα από τα δύο, τονίζεται ότι θα ήταν προτιμότερο τα πρωταθλήματα που έχουν διακοπεί να επανεκκινήσουν με διαφορετική μορφή.

Από εκεί και πέρα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η οδηγία για το τι θα πρέπει να πράξουν οι Λίγκες -σε ό, τι αφορά τα ευρωπαϊκά εισιτήρια-, εφόσον δεν καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος τους. Είτε επειδή θα πρόκειται για απόφαση της κυβέρνησης της χώρας (όπως έγινε στην Ολλανδία) είτε γιατί θα προκύψουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα.

Η οδηγία της UEFA ξεκαθαρίζει ότι τα κριτήρια επιλογής για τις ομάδες που θα επιλεχθούν θα πρέπει να είναι αθλητικά (σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα καταστατικά των εγχώριων Ομοσπονδιών) και να βασίζονται σε αντικειμενικές, διαφανείς και αμερόληπτες αρχές. Μάλιστα, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι σε αντίθετη περίπτωση η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί σε οποιονδήποτε σύλλογο την είσοδό του στη διοργάνωσή της, η οποία θα λάβει χώρα την επόμενη σεζόν.Αναλυτικά, η ανακοίνωση της UEFA:

«Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης. Έλαβε ενημερώσεις σχετικά με τις ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν σε συνεργασία με την European Club Association (ECA), European Leagues (EL) και FIFPRO Europe.

Από τα δύο σενάρια που εξετάστηκαν από την Ομάδα Εργασίας για τις Ημερομηνίες, και τα δύο προβλέπουν το εγχώριο ποδόσφαιρο να ξεκινήσει πριν από τους αγώνες της UEFA, με το ένα να επιδιώκει να διοργανώσει τους αγώνες παράλληλα και το άλλο να ολοκληρώσει τους εγχώριους αγώνες πριν ξεκινήσει εκ νέου τους αγώνες της UEFA τον Αύγουστο.

Η επιτροπή άκουσε για το έργο της νεοσυσταθείσας ιατρικής υποομάδας, υπό την προεδρία του καθηγητή Τιμ Μάιερ, εξετάζοντας τα θέματα υγείας σχετικά με την επιστροφή στο ποδόσφαιρο, η οποία συνεργάζεται μαζί με το ECA και το EL για να συνδέσει το έργο που έχει ήδη γίνει από πρωταθλήματα και συλλόγους, ώστε να παράγει ένα σύνολο οδηγιών που θα ευθυγραμμίζονται με τα καλύτερα διαθέσιμα πρωτόκολλα υγείας. Η επιτροπή εκτίμησε την ενότητα που παρουσιάζεται σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και την έμφαση που δίνεται στην ιεράρχηση της υγείας κατά την προσπάθεια δημιουργίας μιας πορείας για την επιστροφή του ποδοσφαίρου.

Ως αποτέλεσμα των εκπροσώπων των ποδοσφαιρικών αρχών στο Βέλγιο και τη Σκωτία, η επιτροπή αναγνωρίζει τα ζητήματα που τέθηκαν και ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αρχές για τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA 2020/21. Οι κατευθυντήριες γραμμές αντικατοπτρίζουν την αρχή ότι η είσοδος σε διαγωνισμούς συλλόγων της UEFA βασίζεται πάντα στην αθλητική αξία.

Ως εκ τούτου, η UEFA παροτρύνει τις Εθνικές Ομοσπονδίες και τα Πρωταθλήματα να διερευνήσουν όλες τις πιθανές επιλογές για να παίξουν όλες τις κορυφαίες εγχώριες διοργανώσεις, που δίνουν άδεια συμμετοχής στις διοργανώσεις της UEFA, στη φυσιολογική της κατάληξη. Ωστόσο, η UEFA τονίζει ότι η υγεία των παικτών, των θεατών και όλων εκείνων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, καθώς και του κοινού πρέπει να παραμείνει το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή.

Το ιδανικό σενάριο, εάν το επιτρέπει η κατάσταση πανδημίας, είναι να ολοκληρωθούν οι επί του παρόντος εγχώριες διοργανώσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή, επιτρέποντας στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους να προκριθούν στους αγώνες της UEFA με αθλητική αξία στην αρχική τους μορφή. Εάν αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι δυνατό, ιδίως λόγω ημερολογιακών ζητημάτων, θα ήταν προτιμότερο τα πρωταθλήματα που έχουν διακοπεί να ξαναρχίσουν με διαφορετική μορφή με τρόπο που θα διευκόλυνε συλλόγους να προκριθούν στις διοργανώσεις της UEFA με αθλητικά κριτήρια.


Ενώ έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ολοκλήρωση των εγχώριων διοργανώσεων, οι Ομοσπονδίες και τα Πρωταθλήματα ενδέχεται να έχουν νόμιμους λόγους να τερματίσουν πρόωρα τους εγχώριους αγώνες τους, ιδίως στις ακόλουθες περιπτώσεις:

• ύπαρξη επίσημης εντολής που απαγορεύει αθλητικά γεγονότα, ώστε οι εγχώριες διοργανώσεις να μην είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν πριν από μια ημερομηνία που θα καθιστούσε δυνατή την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν.

• ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της σεζόν, διότι θα έθετε σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα του εγχώριου ανταγωνισμού ή / και των συλλόγων.

Εάν μία εγχώρια διοργάνωση τερματιστεί πρόωρα για νόμιμους λόγους σύμφωνα με τους παραπάνω όρους, η UEFA θα απαιτούσε από την ενδιαφερόμενη Ομοσπονδία να επιλέξει συλλόγους για τους αγώνες UEFA club 2020/21 με βάση τα αθλητικά κριτήρια στους εγχώριους αγώνες 2019/20:

• η διαδικασία επιλογής συλλόγων πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικές, διαφανείς και αμερόληπτες αρχές. Οι εθνικοί σύλλογοι και τα πρωταθλήματα, θα πρέπει διαφορετικά να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν τις τελικές θέσεις στις εγχώριες διοργανώσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε διοργάνωσης.

• Ο οριστικός προσδιορισμός των επιλέξιμων θέσεων για τους αγώνες της UEFA πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους αρμόδιους φορείς σε εγχώριο επίπεδο.

Η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί ή να αξιολογήσει την είσοδο σε οποιονδήποτε σύλλογο που προτείνεται από μια Ομοσπονδία από έναν πρόωρο τερματισμένο εγχώριο διαγωνισμό, ιδίως όταν:

• οι εγχώριες διοργανώσεις δεν έχουν τερματιστεί πρόωρα βάσει των λόγων που δίνονται σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές της UEFA ή βάσει άλλων νόμιμων λόγων δημόσιας υγείας.

• οι σύλλογοι επιλέχθηκαν σύμφωνα με μια διαδικασία που δεν ήταν αντικειμενική, διαφανής και αμερόληπτη, έτσι ώστε οι επιλεγμένοι σύλλογοι να μην μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν προκριθεί με αθλητικά κριτήρια.

• υπάρχει μια δημόσια αντίληψη για αδικία στις προϋποθέσεις της ομάδας
».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...