Οι σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ με επίκεντρο την Κίνα

ΕΕ -σημαίες
Πηγή: Eurokinissi

Την περασμένη Πέμπτη, είχαμε μια πολύπλευρη προσπάθεια ‘αναθέρμανσης’ των σχέσεων των ΗΠΑ με την ΕΕ, με την συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, όπως και τις πολλές επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες, με Ευρωπαίους ομολόγους του και κορυφαίους Ευρωενωσιακούς αξιωματούχους.

Οι εξελίξεις αυτές, με την τακτική της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ, δεν αλλάζουν την κύρια στρατηγική των ΗΠΑ, αντίθετα εντάσσεται σ’ αυτήν. Κάτω από την πίεση που υφίστανται οι ΗΠΑ στον διεθνή ενδοϊμπεριαλιστικό συσχετισμό δυνάμεων, αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για να ενισχύσουν τη θέση τους, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός τους με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές σύστημα.

Από την άλλη, οι όποιες προσεγγίσεις ΗΠΑ-ΕΕ, δεν αναιρούν τις σημαντικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ευρωατλαντικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, με πιο έντονες εκείνες κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ, στα πιο κρίσιμα ζητήματα, όπως στο Εμπόριο, στην Ενέργεια, στην ίδια τη στάση απέναντι στη ραγδαία άνοδο της Κίνας κ.ά.

Δεν αναιρούν όμως και τις ενδοευρωπαϊκές αντιθέσεις εντός της ΕΕ, που εκφράστηκαν και στην πανδημία, αλλά και σε γενικότερα οικονομικά ζητήματα. Θυμίζουμε ότι αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους η Γερμανίδα καγκελάριος, έχουν τονίσει πως οι αλλαγές στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, είναι «κοσμογονικές» και άρα με οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση οι σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες και χρειάζεται ανασκόπησή τους…

Οξυνση ανταγωνισμών

«Οι εξελίξεις δείχνουν ότι σήμερα ενισχύεται αντικειμενικά η δυνατότητα της Κίνας να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα τα επόμενα χρόνια (…) Η διαπάλη ΗΠΑ – Κίνας επιδρά και στις σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού τους με άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, ιδιαίτερα με τη Ρωσία αλλά και κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

(…) Παράλληλα, ενισχύονται, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην ΕΕ, οι τάσεις προστατευτισμού, με τις σαφείς προτροπές της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τα κράτη – μέλη να προστατεύσουν τους ευρωπαϊκούς ομίλους από προσπάθεια επιθετικών εξαγορών από ξένους ομίλους στη διάρκεια της κρίσης, ιδιαίτερα ομίλους στρατηγικής σημασίας.

Σημειώνεται επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ – Γερμανίας με επιβολή εκατέρωθεν εμπορικών κυρώσεων και ένταση των διαφωνιών σε μεγάλη βεντάλια θεμάτων (γερμανική ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία, μικρή συμμετοχή της Γερμανίας στις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, στάση έναντι του Ιράν κ.ά.). Γενικότερα, οξύνεται ο ανταγωνισμός της ΕΕ με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία».

(Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ)

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...