Οι στρατιώτες έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες ελλείψεις

Στρατόπεδο Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία Βόλου
Φώτο αρχείου / Στρατόπεδο Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία Βόλου

Άρθρο του Κοδέλλα Παναγιώτη, μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου, γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ

Η πανδημία του κορονοϊού εδώ και αρκετούς μήνες έχει χτυπήσει και την πόρτα των στρατοπέδων της χώρας μας. Είναι γνωστές οι καταγγελίες στρατιωτών, άλλες δημοσιεύσεις, στην 1η Στρατιά και στην 32η Α/Κ ΜΜΠ στη Λάρισα, στο στρατόπεδο Γεωργούλα στο Βόλο, στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα με πάνω από 100 κρούσματα.

Οι στρατιώτες έρχονται αντιμέτωποι με τις μεγάλες ελλείψεις στα στρατιωτικά νοσοκομεία, σε ΣΤΕΠ, σε ΚΙΧΝΕ. Στο 404 στρατιωτικό νοσοκομείο που διαθέτει η Λάρισα δεν υπάρχει ούτε ο αναγκαίος εξοπλισμός ούτε το προσωπικό για να δεχθεί πολλά κρούσματα covid γι αυτό και αρκετούς φαντάρους που βρέθηκαν θετικοί τους μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί ο μόνιμος εγκλεισμός των φαντάρων, με συνεχόμενες υπηρεσίες και πρακτικά χωρίς έξοδο λόγο της καραντίνας. Στα στρατόπεδα σύμφωνα και με τις διαμαρτυρίες στρατευμένων, έχουμε φαινόμενα συγχρωτισμού στους θαλάμους, στους χώρους των ΚΨΜ, στα εστιατόρια και τα μαγειρεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο στρατόπεδο Μπουγά σε θάλαμο λίγων δεκάδων τετραγωνικών μέτρων κοιμούνται πάνω από 10 φαντάροι. Επίσης, είναι εμφανής η έλλειψη υλικών και μέσων προστασίας από τον κορονοϊό. Η ευθύνη για την προστασία από την πανδημία μεταφέρεται στην ατομική ευθύνη του κάθε στρατευμένου.

Στις επιστολές τους οι στρατευμένοι επισημαίνουν ότι τα σοβαρά προβλήματα εκδήλωσης της πανδημίας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με επιχειρήματα όπως: “Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε” ή το επικίνδυνο “… νέοι είναι, δεν κινδυνεύουν”.

Σε όλα αυτά έχουν προστεθεί και οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν σε μια σειρά λαϊκά νοικοκυριά. Οι οικογένειες των φαντάρων έχουν να αντιμετωπίσουν την αναστολή της εργασίας τους και την επιβίωση με ένα επίδομα, ή την δουλειά με υπερωρίες και με λειψή μέτρα προστασίας. Όσο για τις αγροτικές οικογένειες στην ύπαιθρο έρχονται αντιμέτωποι με την ανύπαρκτη παροχή Υγείας – Πρόνοιας – Περίθαλψης για τον πληθυσμό που ζει στα χωριά. Τα Κέντρα Υγείας είναι σε πλήρη εγκατάλειψη, σε αρκετές περιοχές με κτήρια ακατάλληλα, αλλά και τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Πόσο μάλλον στις περιοχές που έχουν πληγεί από την καταστροφικές πλημμύρες στην Καρδίτσα και στα Φάρσαλα που οι αγρότες ακόμα περιμένουν αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στα νοσοκομεία επικρατούν συνθήκες πολέμου με τις εικόνες να μιλάν από μόνες τους όπως αυτές στο νοσοκομείο του Βόλου με νεκρούς σε κλιματιζόμενες αίθουσες και την τοποθέτηση σκηνών εκστρατείας στον προαύλιο χώρο, με τους γιατρούς να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες. Στη Λάρισα υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, την ίδια ώρα που έχουμε έξαρση κρουσμάτων σε ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες δεν αναλαμβάνουν την νοσηλεία των ασθενών με κορονοϊό, μεταφέροντάς τους στα δημόσια νοσοκομεία. Τα τακτικά ιατρεία όπως και τα χειρουργεία ουσιαστικά «πάγωσαν», επειδή νευρολόγοι, ρευματολόγοι, παθολόγοι, χειρουργοί και ορθοπεδικοί εφημερεύουν για επείγοντα περιστατικά κορονοϊού.

Δεν θέλουμε όλα τα παραπάνω να αποτελούν μια κανονικότητα που το μάρμαρο το πληρώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Βγαίνουμε μπροστά και διεκδικούμε μέτρα για την προστασία της υγείας μας με επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ σε όλο το προσωπικό, όλα τα αναγκαία υγειονομικά υλικά και μέσα στα στρατόπεδα. Να εξασφαλιστεί το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και για το στρατιωτικό νοσοκομείο που διαθέτει η Λάρισα.

Δείτε ακόμα...