Οι συνέπειες της επιδημίας του νέου κορονοϊού στον τουρισμό.

Ξενοδοχοϋπάλληλοι

Άρθρο του Θόδωρου Γουλή

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα σε Εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, αλλά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τη μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, στην Αμερική, την Ασία.

Δε γνωρίζουμε ακόμα την ενίσχυση της επιδημίας στο χρόνο, δηλαδή αν θα κρατήσει ένα δύο ή τρεις μήνες. Ένα όμως είναι σίγουρο: Θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική δυνατότητα, και τη διάθεση, ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων για διακοπές, πολύ περισσότερο από τη χώρα τους προς άλλες χώρες, και εν προκειμένω στην Ελλάδα.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και με τους εργαζόμενος στην Ελλάδα, των οποίων η δυνατότητα για διακοπές θα περιοριστεί αντίστοιχα. Ήδη οι 100.000 επιπλέον άνεργοι, που απολύθηκαν τώρα, και οι δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, δείχνουν ότι οι διαδόσεις της κυβέρνησης μέσω του υπουργείου τουρισμού, ότι ελπίζει σε αύξηση του εσωτερικού τουρισμού, είναι έξω από την πραγματικότητα.

Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το ΚΚΕ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπογράμμισε ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας δεν μπορεί να στηρίζεται στον τουρισμό, γιατί είναι δραστηριότητα ευάλωτη σε διεθνείς και απρόβλεπτους παράγοντες.

Αντίθετα υποστήριζε ότι θα έπρεπε να στηρίζεται η πρωτογενής αγροτική, κτηνοτροφική, αλιευτική παραγωγή, η βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό, ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Όλες οι αστικές κυβερνήσεις ακολουθούν πιστά τον αντίθετο δρόμο που έχει χαράξει η ΕΟΚ, μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση, στον καταμερισμό της ευρωενωσιακής παραγωγής,καθιστώντας την Ελλάδα, χώρα υπηρεσιών, τουρισμού και εμπορίου.

Ακολούθησαν και εφάρμοσαν την Κοινή Αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση της αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής σε μεγάλες ή μεσαίες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, με δραστική μείωση των φτωχών και μεσαίων αγροτών κτηνοτρόφων.

Εκθείασαν και στήριξαν την άναρχη καπιταλιστική τουριστική ανάπτυξη με απαξίωση στη λαϊκή ανάγκη για διακοπές των εργαζομένων.

Μέχρι πέρυσι απασχολούνταν στον τουρισμό – επισιτισμό πάνω από 400.000 εργαζόμενοι, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι αυτοαπασχολούμενοι μικροί επιχειρηματίες στον κλάδο.

Όλοι αυτοί είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Λίγες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι θα ασχοληθούν για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα στον κλάδο. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργατοϋπαλλήλων του κλάδου θα μείνουν άνεργοι, ή μερικώς απασχολούμενοι για μερικές εβδομάδες, ενώ συντριπτικό θα είναι το χτύπημα στη μεγάλη πλειοψηφία των απασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών στον κλάδο του επισιτισμού τουρισμού.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, προετοίμαζαν το κλίμα για ζεστό χρήμα στους ξενοδοχειακούς ομίλους. Αδιαφορούν για τους εργατοϋπαλλήλους που θα μείνουν άνεργοι για όλη τη σεζόν του 2020. Μήπως ξεχνούν ότι τα προηγούμενα χρόνια οι ξενοδοχειακοί όμιλοι, οι Tour Operators, είχαν τεράστια κέρδη από την άγρια εκμετάλλευση των εργατοϋπαλλήλων του κλάδου;

Απαιτείται τώρα, οι εργατοϋπάλληλοι του Επισιτισμού – Τουρισμού, οι απασχολούμενοι του κλάδου, να οργανώσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν:

  • Πλήρη, ασφαλιστική, υγειονομική κάλυψη, για όλη την καλοκαιρινή περίοδο.
  • Αποζημίωση όλων των εργαζομένων στον κλάδο με τουλάχιστον 800 ευρώ το μήνα, για όλο το διάστημα που θα μείνουν άνεργοι. Το ίδιο και για τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς επαγγελματίες του κλάδου.
  • Χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης.

Θόδωρος Γουλής

Δείτε ακόμα...