Οι τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο

Μικροβιολογικό εργαστήριο

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο έχουν ανέλθει στα 4.628.561, από τα οποία οι 308.645 πρόκειται για θανάτους και το 1.758.080 για αναρρώσεις.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον σχεδόν στο 1,5 εκατομμύριο, συγκεκριμένα στο 1.484.285, και οι θάνατοι τις 88.507. Ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Παρασκευή ένα νομοσχέδιο ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να παράσχει περισσότερη βοήθεια για την καταπολέμηση του κορονοϊού και την τόνωση της παρακμάζουσας οικονομίας. Παράλληλα σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της Νέας Υόρκης έκαναν την Παρασκευή τα πρώτα βήματα άρσης των μέτρων περιορισμού.

Ισπανία

Στην Ισπανία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τις 274.367 και οι θάνατοι τις 27.459. Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού ξεκίνησε την προηγούμενη βδομάδα η λειτουργία drive-in σινεμά στο Αλικάντε, όπου οι θεατές μπορούν να παρακολουθούν ταινία μέσα από το αυτοκίνητό τους.

Ρωσία

Στην Ρωσία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ανέλθει στις 262.843 και οι θάνατοι τις 2.418. Από την Παρασκευή στην Μόσχα μπήκε σε εφαρμογή η διεξαγωγή μαζικών τεστ σε τυχαία επιλεγμένους κατοίκους προκειμένου να διαπιστωθεί πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Οι πολίτες θα ειδοποιούνται με μήνυμα προκειμένου να υποβληθούν εθελοντικά στο δωρεάν τεστ.

Μεγάλη Βρετανία

Στην Μεγάλη Βρετανία τα συνολικά καταγεγραμμένα κρούσματα ανέρχονται στις 236.711, από τα οποία οι 33.998 πρόκειται για θανάτους. Το ποσοστό μόλυνσης στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί και πλησιάζει στο σημείο όπου ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται γρήγορα. Ο αριθμός αναπαραγωγής R είναι τώρα μεταξύ 0,7 και 1,0 και πρέπει να διατηρηθεί κάτω από το 1 για να παραμείνει σε έλεγχο η έξαρση του ιού. Βασικός παράγοντας αύξησης αυτού του αριθμού είναι οι μολύνσεις σε κέντρα φροντίδας και σε νοσοκομεία. Ενώ ακόμη είναι νωρίς να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της σταδιακής άρσης των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Κυριακή.

Ιταλία

Στην γειτονική χώρα τα συνολικά κρούσματα φτάνουν τις 223.885 και οι θάνατοι τις 31.610. Το ποσοστό μόλυνσης έχει μειωθεί απότομα τις τελευταίες ημέρες και από την Δευτέρα καταστήματα και εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου τηρώντας τις αποστάσεις. Ενώ από τις 3 Ιουνίου η ιταλική κυβέρνηση θα επιτρέψει ταξίδια από και προς τη χώρα αλλά και μεταξύ των διαφορετικών περιοχών εντός της χώρας- που μέχρι στιγμής έχουν περιοριστεί αυστηρά.

Βραζιλία

Στην Βραζιλία τα κρούσματα έχουν φτάσει τις 220.291 και οι θάνατοι τις 14.962 ενώ θα μπορούσε να γίνει το επόμενο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού. Οι φαβέλες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου οι άνθρωποι ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες, είναι πιθανά σημεία έξαρσης. Η χώρα έχασε τον δεύτερο υπουργό Υγείας σε ένα μήνα την Παρασκευή μετά την παραίτηση του Teich. Είχε προηγηθεί η έκκληση του προέδρου Τζάιρ Μπολσονάρο για ευρύτερη χρήση μη αποδεδειγμένων φαρμάκων κατά της ελονοσίας για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορονοϊού, προκαλώντας αναταραχή.

Πηγές: reuters.com, bbc.com, dw.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...