Οι «βιονικοί στρατιώτες» ρίχνονται στη μάχη

Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε με ενδιαφέρον στη διεθνή επικαιρότητα πως η επιτροπή δεοντολογίας και ηθικών θεμάτων των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων έδωσε την έγκρισή της για την ανάπτυξη «βιονικών στρατιωτών». Πρόκειται επί της ουσίας για στρατιώτες οι οποίοι θα είναι πιο ενισχυμένοι και πιο αποτελεσματικοί στο πεδίο της μάχης, κάνοντας χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή μας ενημέρωσε πως «οι βιονικοί στρατιώτες θα εξοπλίζονται με ρομποτικούς εξωσκελετούς και εμφυτεύματα, μέσω των οποίων θα βελτιώνουν τις σωματικές, διανοητικές και ψυχολογικές ικανότητές τους». Μάλιστα, το γαλλικό επιτελείο στην παρουσίαση της νέας αυτής καινοτομίας εξήγησε πως οι «βιονικοί στρατιώτες» μέσω εξελιγμένων ιατρικών μεθόδων που χρησιμοποιούν εμφυτεύματα τα οποία εξαναγκάζουν τον εγκέφαλο στην παραγωγή συγκεκριμένων χημικών ουσιών, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα βασικά προβλήματα κάθε «απλού» στρατιώτη, όπως ο πόνος, το άγχος, ο φόβος και η κόπωση.

Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις, ουσιαστικά μιλάμε πλέον για ανθρωποειδή που τους έχει στερηθεί ο έλεγχος κάθε πτυχής της ανθρώπινης φύσης τους με μοναδικό στόχο να μετατραπούν σε πανίσχυρες ευφυείς μηχανές πολέμου. Μία τεχνολογικά μασκαρεμένη λοβοτομή η οποία παρουσιάζεται σαν βελτίωση και πλασάρεται σαν θετική είδηση και ως άλμα προόδου της σύγχρονης τεχνολογίας. Άνθρωποι που μπορούν να μάχονται αδιάκοπα ακόμη και αν είναι λαβωμένοι, άνθρωποι που δε νιώθουν πόνο, δεν αγχώνονται και δεν φοβούνται, αντιθέτως τα εμφυτεύματα φροντίζουν να ενισχύσουν την ψυχική αντοχή και τη διάθεσή τους, ελέγχοντας ποια ορμόνη θα παράξει ο εγκέφαλος και ποια όχι. Έτσι, όταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος αγχώνεται και φοβάται, ο εγκέφαλός του δίνει εντολή στα επινεφρίδια να παράξουν κορτιζόλη και αδρεναλίνη. Αντίθετα, ο «βιονικός στρατιώτης» θα είναι προγραμματισμένος να μπλοκάρει την παραγωγή των ορμονών αυτών, ώστε να μην αισθάνεται άγχος και φόβο. Αντ’ αυτών θα μπορούσε να εξαναγκάσει τον εγκέφαλό του στο να παράξει σεροτονίνη και ντοπαμίνη, λαμβάνοντας ψευδώς το αίσθημα της ικανοποίησης με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ψυχική του διάθεση, τη στιγμή της μάχης.

Όλα τα παραπάνω ακούγονται φρικιαστικά στα αυτιά κάθε ανθρώπου που δεν είναι οπαδός του Φρανκενστάιν και του Μένγκελε, ακούγονται όμως πολύ ευχάριστα στα αυτιά των οπαδών της φρίκης, των ιμπεριαλιστών. Διότι «όποιος δε φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει» σημείωνε σοφά ο Μάνος Χατζιδάκις. Οι κεφαλαιοκράτες είναι αυτά ακριβώς τα πρόσωπα που μοιάζουν τόσο πολύ στο τέρας που οι ίδιοι δημιουργούν. Είναι εκείνοι που όταν κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο, όταν σε συνθήκες αστικής ειρήνης δεν ικανοποιούνται από την κερδοφορία τους, τότε ηχούν τις σειρήνες των επεκτατικών πολέμων εξοπλίζοντας και στηρίζοντας φασιστικές δυνάμεις, αναγορεύοντας ηγέτες όπως ο Χίτλερ ή ο Νάσερ και βυθίζουν στο αίμα και στο σκοτάδι ολόκληρους λαούς.

Στην έκθεσή της, η επιτροπή δεοντολογίας και ηθικών θεμάτων των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, αναφέρει πως «Η Γαλλία οφείλει να συντηρεί την επιχειρησιακή υπεροχή των στρατευμάτων της, σεβόμενη την ίδια ώρα τους κανόνες του στρατιωτικού δικαίου και τις θεμελιώδεις αξίες της κοινωνίας μας, για τον λόγο αυτό, η επιτροπή απαγορεύει κάθε τροποποίηση, η οποία θα επηρεάζει την ‘ανθρωπιά’ των στρατιωτών και την ικανότητά τους να ελέγχουν τη βία που ασκούν». Κάπου εδώ αναρωτιέται κανείς σε ποιο από όλα τα οξύμωρα που λέχθηκαν παραπάνω να εστιάσει. Ωστόσο, μία φράση χρήζει περαιτέρω σχολιασμού και συγκεκριμένα «οι θεμελιώδεις αξίες της γαλλικής κοινωνίας». Αλήθεια ποιες είναι αυτές οι περιβόητες θεμελιώδεις αξίες; Πλέον στη γαλλική κοινωνία καταπατώνται ακόμη και τα προοιμιακά άρθρα της «Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», του 1789, αποκύημα της Γαλλικής Επανάστασης, έστω και αν αυτή έγινε από τη μπουρζουαζία. Πέραν των «βιονικών στρατιωτών», δεν πέρασε καν εβδομάδα από την ψήφιση του νομοσχεδίου της «καθολικής ασφάλειας» που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών των δυνάμεων καταστολής. Για ποιες λοιπόν θεμελιώδεις αξίες κάνει λόγο η επιτροπή που τιτλοφορείται μάλιστα ως δεοντολογίας και ηθικών θεμάτων, ευτελίζοντας τις έννοιες ηθική και δεοντολογία.

Μάλιστα η Γαλλίδα υπουργός άμυνας, Φλοράνς Παρλί, δήλωσε πως «υπάρχουν χώρες που δεν μοιράζονται δυστυχώς τις δικές μας ηθικές αναστολές και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο μέλλον». Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζον Ράντκλιφ, σε άρθρο του στη Wall Street Journal εξέφρασε την ανησυχία του για τα απειλητικά σχέδια της Κίνας, αναφέροντας πως «οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Κίνα έχει πραγματοποιήσει ήδη πειράματα σε στελέχη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, σε μία προσπάθεια δημιουργίας στρατιωτών με βιολογικά ενισχυμένες ικανότητες. Το κυνήγι του Πεκίνο για ισχύ δεν γνωρίζει ηθικούς φραγμούς». Παράλληλα, ήδη από το 2016 υπάρχουν αμερικανικά δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν πως ο αμερικανικός στρατός δαπανά εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, με σκοπό να κατασκευάσει προηγμένης τεχνολογίας εμφυτεύματα, που θα «βελτιώνουν» τις εγκεφαλικές λειτουργίες των στρατιωτών. Είναι σαφές και ξεκάθαρο σε όλους το πόσο οι ΗΠΑ γνωρίζουν από ηθικούς φραγμούς στο κυνήγι της δικής τους ισχύος…

Εν κατακλείδι, οι στρατιωτικές δυνάμεις και ο πόλεμος αλλάζουν μορφές, όσο η τεχνολογία και η επιστήμη προχωρούν (δεν ταυτίζομαι πάντοτε με τη χρήση του ρήματος «προοδεύουν»). Οι επόμενοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι θα περιλαμβάνουν ένα μείγμα «βιονικών στρατιωτών», επιστρατευμένων χάκερ που θα πολεμούν στο επίπεδο του κυβερνοπολέμου, ρομποτικών πολεμικών μηχανών και όπλων υψηλής ευφυίας, ακόμη εξυπνότερων βομβών που θα εκτοξεύονται από τεράστιες αποστάσεις μακριά από το πεδίο μάχης και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους και να δει κανείς σε ταινίες με υπερήρωες. Ωστόσο, η πραγματική πρόοδος της ανθρωπότητας δεν έγκειται στην τεχνολογική εξέλιξη του πολέμου. Έγκειται στην εξάλειψη των πολέμων και της μήτρας τους, τον ιμπεριαλισμό. Έγκειται στην πραγμάτωση του προλεταριακού διεθνισμού!

Υ.Γ. Και μία υπενθύμιση προς όλους αυτούς που με τόση σπουδή αγωνιούν να εφεύρουν το εμφύτευμα του «βιονικού στρατιώτη». Υπήρξαν στρατιώτες που συνέχισαν να πολεμούν λαβωμένοι, παρότι ένιωθαν πόνο, άγχος και φόβο, αλλά πολεμούσαν και τραγουδούσαν. Ήταν οι στρατιώτες του ΕΛΑΣ που η πνοή τους ήταν ένα τραγούδι καθώς ροβολούσαν στις ράχες και αντιλαλούσαν από τη φωνή τους καρδιές και κάμποι ΕΛΑΣ-ΕΛΑΣ! Ήταν οι ηρωικοί στρατιώτες του ΔΣΕ που έγραψαν με χρυσές σελίδες την εποποιΐα τους. Ήταν οι στρατιώτες του Ζούκοφ, όταν ο Κόκκινος Στρατός κάρφωνε στο κεφάλι του φιδιού το λάβαρο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Διονύσης Μαλαπέτσας

Δείτε ακόμα...