ΟΗΕ : Αντίδραση στο νομοσχέδιο της Δανίας για τις απελάσεις αιτούντων άσυλο

Τέταρτη ημέρα στους δρόμους της Λέσβου για πρόσφυγες και μετανάστες μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας / Πηγή: Eurokinissi

Αντίδραση υπήρξε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε στη Δανία βάσει του οποίου θα μπορεί να απελαύνει αιτούντες άσυλο σε χώρες εκτός Ευρώπη.

Η Δανία υιοθέτησε την Πέμπτη νομοσχέδιο που της επιτρέπει να ανοίγει κέντρα για την υποδοχή αιτούντων άσυλο σε χώρες του εξωτερικού, όπου θα στέλνονται και θα παραμένουν ως την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του αιτήματός τους.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε σχολιάζοντας ότι έχει «θεμελιώδεις ανησυχίες» για το νομοσχέδιο, το οποίο «εγείρει σοβαρά ερωτήματα τόσο για την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου όσο και (για) την αποτελεσματική πρόσβαση στην προστασία». Κάτι το οποίο είναι υποκριτικό αν αναλογιστεί κανείς τις ευθύνες της ΕΕ για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων αλλά και για τις αιτίες που τους οδήγησαν στον ξεριζωμό.

Ο Φίλιπο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι, αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο αυτό, θα οδηγήσει στην αναγκαστική μεταφορά αιτούντων άσυλο και στην παραίτηση από την υποχρέωση της Δανίας να προστατεύει τους ευάλωτους πρόσφυγες.

«Η UNHCR εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στις προσπάθειες να μετατεθούν εκτός χώρας ή να ανατεθούν σε άλλη χώρα ζητήματα παροχής ασύλου και οι διεθνείς υποχρεώσεις της (Δανίας)», τόνισε.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις της στις προτάσεις της κυβέρνησης της Δανίας και έχει προσφέρει συμβουλές και ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις, εξήγησε ο Γκράντι.

Η Δανία διαθέτει ήδη μια από τις πιο σκληρές νομοθεσίες για τη μετανάστευση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και σκοπεύει να δέχεται πρόσφυγες μόνο μέσω του συστήματος ποσοστώσεων του ΟΗΕ.

Το νέο νομοσχέδιο θα επιτρέψει στη Δανία να μεταφέρει πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφός της σε κέντρα ασύλου σε μια άλλη χώρα, πιθανόν εκτός Ευρώπης, όπου οι υποθέσεις των αιτούντων άσυλο θα επανεξετάζονται και εκείνοι πιθανόν θα αποκτούν προστασία σε εκείνη τη χώρα. Μέχρι στιγμής η Δανία δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με κάποια χώρα, αλλά διαπραγματεύεται με πολλές υποψήφιες.

Χθες Σύριοι πρόσφυγες συνέχισαν να διαδηλώνουν έξω από το δανικό Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που αποσκοπούν στομ διωγμό τους από την χώρα.

Με πληροφορίες από CNN.gr

Δείτε ακόμα...