Μετά από συζητήσεις περίπου 15 ετών, διαπραγματευτές από περίπου 100 χώρες-μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν το Σάββατο, 4 Μαρτίου, στο κείμενο μίας διεθνούς συνθήκης για την «προστασία των ωκεανών» και την διασφάλιση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας (γνωστή ως New Maritime Biodiversity Treaty) που δοκιμάζεται από τα αδηφάγα συμφέροντα πολυεθνικών εταιριών.
Το νομικά δεσμευτικό κείμενο για τη βιώσιμη εκμετάλλευση της βιοποικιλότητας των ωκεανών συμφωνήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μια ημέρα μετά την παρέλευση της αρχικής προθεσμίας.
Η συνθήκη θεωρείται καθοριστικής σημασίας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας το 30% των εδαφών και των θαλασσών του πλανήτη μέχρι το 2030, στόχος ευρύτερα γνωστός ως «30 μέχρι το 30», που είχε συμφωνηθεί στο Μόντρεαλ τον Δεκέμβριο.
Ο τελευταίος γύρος των διαβουλεύσεων, που ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου, κινδύνευσε με ναυάγιο λόγω αντικρουόμενων οικονομικών συμφερόντων, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεγόμενη «γαλάζια οικονομία». Τη συμφωνία σχολίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Περιβάλλον Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, δηλώνοντας «πολύ υπερήφανος» για το αποτέλεσμα και εκτιμώντας πως έγινε «ένα κρίσιμο βήμα για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και της βιοποικιλότητας που είναι απαραίτητες για εμάς και τις επόμενες γενιές».
Σε κάθε περίπτωση και αυτή η συμφωνία είναι πολύ πιθανό να μείνει στα “χαρτιά” από τα συγκρουόμενα συμφέροντα καπιταλιστών και πολυεθνικών εταιριών που ρημάζουν το φυσικό περιβάλλον στο βωμό του κέρδους.