ΟΗΕ: Έκκληση για κατάπαυση πυρός «άνευ όρων» στην Αιθιοπία «άμεσα»

Χάρτης Αιθιοπίας με τη θέση της πρωτεύουσας, Αντις Αμπέμπα και την περιοχή στα Βόρεια απ' όπου ξεκίνησαν τα στρατεύματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού Τιγκράι (TPLF) και τέλη Νοέμβρη 2021 πολιορκούν την πρωτεύουσα.
Χάρτης Αιθιοπίας με τη θέση της πρωτεύουσας, Αντις Αμπέμπα και την περιοχή στα Βόρεια απ’ όπου ξεκίνησαν τα στρατεύματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού Τιγκράι (TPLF) και τέλη Νοέμβρη 2021 πολιορκούν την πρωτεύουσα.

Έκκληση να κηρυχθεί «άμεσα» κατάπαυση πυρός «άνευ όρων» για «να σωθεί» η Αιθιοπία, απηύθυνε από την Κολομβία ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί ότι ο Αιθίοπας πρωθυπουργός, Α. Αχμεντ, μεταβαίνει στις πρώτες γραμμές του πολέμου τον οποίο διεξάγει εδώ και ένα χρόνο στη βόρεια επαρχία της χώρας, Τιγκράι, κατά του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού Τιγκράι (TPLF) που συμμετείχε στις προηγούμενες κυβερνήσεις συνασπισμού.

Ο Γκουτέρες ανέφερε ότι η εκεχειρία «θα επιτρέψει να γίνει διάλογος» μεταξύ των αντίπαλων πλευρών ώστε «να επιλυθεί η κρίση» και η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής «να γίνει εκ νέου παράγοντας σταθερότητας στην περιφέρεια».

Οι προηγούμενες διπλωματικές «διαμεσολαβήσεις» του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης δεν οδήγησαν σε εκεχειρία, έπειτα από έναν χρόνο αιματηρών εχθροπραξιών ανάμεσα στον ομοσπονδιακό στρατό και το TPLF. Το τελευταίο, μάλιστα, μαζί με τον «Στρατό Απελευθέρωσης Ορόμο», αφού απώθησαν τον ομοσπονδιακό στρατό από τα εδάφη τους, απειλούν να καταλάβουν και την πρωτεύουσα, Αντίς Αμπέμπα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...