ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση ανέβαλε επ΄αόριστον τη διεθνή αναγνώριση των καθεστώτων του Αφγανιστάν και της Μιανμάρ

Φωτο Αρχείου: Γενική Συνέλευση ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα ψήφισμα το οποίο αναβάλλει επ’ αόριστον την αναγνώριση στη διεθνή σκηνή του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ, η οποία θα γίνονταν με την αποδοχή της επίδοσης των διαπιστευτηρίων των πρεσβευτών που θα εκπροσωπούσαν τις χώρες αυτές στο σώμα.

Ψήφισμα, το οποίο στηρίχθηκε στη θέση που είχε διατυπωθεί την περασμένη εβδομάδα από επιτροπή του ΟΗΕ στην οποία συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα, εγκρίθηκε συναινετικά από τα περίπου 200 μέλη του ΟΗΕ. Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή διαπίστευσης συνέστησε «αναμονή προκειμένου να υπάρξει απόφαση για τις εξουσίες των εκπροσώπων της Μιανμάρ και του Αφγανιστάν» κατά την τρέχουσα σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2022.

Καμία νέα συνεδρίαση της επιτροπής αυτής, που αποτελείται από εννέα χώρες με πρόεδρο τη Σουηδία, δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Για το Αφγανιστάν και τη Μιανμάρ διατυπώθηκαν ανταγωνιστικά αιτήματα διαπίστευσης από την προηγούμενη κυβέρνηση και το νυν καθεστώς στα Ηνωμένα Έθνη.

Σε ό,τι αφορά τη Μιανμάρ, το υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε στις 18 Αυγούστου τον διορισμό ενός πρώην στρατιωτικού, του Αούνγκ Τουρέιν. Στις 21 Αυγούστου, ο πρεσβευτής της Μιανμάρ Κιάου Μόε Τουν, που επελέγη από την πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι και παραμένει στη θέση του μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, είχε ζητήσει από τον ΟΗΕ να διατηρήσει τα καθήκοντά του. Για το Αφγανιστάν, ο πρεσβευτής Γκουλάμ Ισακζάι, μέλος του γραφείου του έκπτωτου προέδρου Ασράφ Γάνι, κατέθεσε στις 14 Σεπτεμβρίου αίτημα να παραμείνει στον ΟΗΕ. Στις 20 Σεπτεμβρίου οι Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου, ζήτησαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να δεχθεί ως νέο πρεσβευτή τον Σουχάιλ Σαχίν, πρώην εκπρόσωπο του κινήματος.

Δείτε ακόμα...