Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σήμερα σε εκδηλώσεις μνήμης για την 75η επέτειο από την Νάκμπα , δηλαδή την καταστροφή της ιστορικής Παλαιστίνης και τους διωγμούς περίπου 760.000 Παλαιστινίων από τα πατρογονικά εδάφη από τις σιωνιστικές ένοπλες δυνάμεις που κλιμάκωσαν τις ενέργειες για την ίδρυση του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Στη διάρκεια της Νάκμπα καταστράφηκαν 415 παλαιστινιακά χωριά και σκοτώθηκαν πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι ενώ δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν παίρνοντας στη συνέχεια το δρόμο της προσφυγιάς.
Στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το μαυσωλείο του πρώην ηγέτη και επικεφαλής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Γιάσερ Αραφάτ, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και μαύρα πανό αλλά και τα κλειδιά που συμβολίζουν την επιστροφή στην (ως σήμερα) κατεχόμενη γη τους. Στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία Μανάρα που βρίσκεται στο κέντρο της Ραμάλας, παρακολουθώντας επετειακές εκδηλώσεις και ομιλίες.
Το ίδιο 24ωρο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης που διοργνώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με 90 ψήφους υπέρ και 30 κατά και 47 αποχές, ο Ριγιάντ Μανσούρ, πρέσβης της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Εθνη, χαρακτήρισε «ιστορική» την πρώτη επετειακή εκδήλωση για το διωγμό των Παλαιστινίων κατά την περίοδο της Νάκμπα επισημαίνοντας πως πριν περίπου 75 χρόνια η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε παίξει ρόλο στην κατοχή της Παλαιστίνης υπέρ της ίδρυσης του Ισραήλ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Μανσούρ τόνισε πως η καταστροφή του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται γιατί ως σήμερα δεν έχει μία ανεξάρτητη χώρα αλλά ούτε και το δικαίωμα επιστροφής στις εστίες τους, όπως ζητούσε το Δεκέμβρη του 1948 σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, καταδίκασε τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ χαρακτηρίζοντάς τες «απαίσιο γεγονός» λέγοντας πως συνιστούν μία… «κατάφωρη προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας». Κατηγόρησε δε… για «αντισημιτισμό» όσους συμμετάσχουν προσθέτοντας ότι θα είναι «σαν να δίνουν πράσινο φως στους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τα διεθνή όργανα οργανισμών για να προωθήσουν τη «συκοφαντική ρητορική τους».
Το 1947 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (που αριθμούσε τότε 57 μέλη) ενέκρινε ψήφισμα διαμελισμού της Παλαιστίνης με 33 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 10 αποχές. Η εβραϊκή πλευρά αποδέχθηκε το σχέδιο διαμελισμού του ΟΗΕ αφότου τελείωσε η βρετανική αποικιοκρατική κυβέρνηση το 1948 οπότε το Ισραήλ κήρυξε την ανεξαρτησία του.
Εκτιμάται πως σήμερα οι απόγονοι των Παλαιστινίων προσφύγων που σκορπίστηκαν σε δεκάδες χώρες ξεπερνούν μόνο στις χώρες της Μέσης Ανατολής τα 5.000.000 άτομα.