ΟΗΕ: Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων ξεπέρασε το 1,2 εκατομμύριο

ukraine

Τουλάχιστον 1,2 εκατ. άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (HCR) κατέγραφε ακριβώς 1.209.976 πρόσφυγες στον ιστότοπό της στις 13:00 ώρα Ελλάδας. Πρόκειται για περισσότερους από 171.000 σε σχέση με χθες, Πέμπτη.

Οι αρχές και ο ΟΗΕ περιμένουν ότι η ροή θα αυξηθεί, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να επικεντρώνει τις προσπάθειές του στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.
Τουλάχιστον 37 εκατομμύρια Ουκρανοί κατοικούν στις περιοχές που ελέγχονται από το Κίεβο — που δεν περιλαμβάνουν την Κριμαία η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία ούτε τις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

Η Πολωνία φιλοξενεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που φθάνουν εκεί αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Συνολικά, 649.903 άνθρωποι βρίσκονται στην Πολωνία, σύμφωνα με καταμέτρηση της HCR, δηλ. 101.921 περισσότεροι από χθες και ποσοστό 54,2% του συνόλου των καταγραφέντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...