ΟΗΕ: Ο κόσμος οδεύει προς έναν «ευρύτερο πόλεμο»

Στη διαπίστωση πως οι «κίνδυνοι κλιμάκωσης» στην Ουκρανία αυξάνονται και ο κόσμος οδεύει «με τα μάτια ορθάνοιχτα» προς «έναν ευρύτερο πόλεμο» προχώρησε ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες για το 2023.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διαχειρίζονται το λεγόμενο «ρολόι της Αποκάλυψης» για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου, η ανθρωπότητα δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά στο τέλος της, επί του παρόντος 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, υπενθύμισε ο Γκουτέρες.

«Οι προοπτικές για ειρήνη δεν σταματούν να ελαττώνονται. Οι κίνδυνοι μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και σφαγής δεν σταματούν να αυξάνονται», διαπίστωσε.

Εξέφρασε τον «φόβο» ότι «ο κόσμος προχωρά προς έναν ευρύτερο πόλεμο όχι υπνοβατώντας αλλά στην πραγματικότητα έχοντας τα μάτια ορθάνοιχτα» και ανέφερε και άλλες «απειλές κατά της ειρήνης», από την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και το Αφγανιστάν έως τη Μιανμάρ, το Σαχέλ, την Αϊτή.

Από το ξέσπασμα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σχεδόν 8 εκατ. κάτοικοι και άλλοι 5,3 εκατ. έχουν εκτοπιστεί εντός της ουκρανικής επικράτειας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Επίσης 17,6 εκατ. κάτοικοι της Ουκρανίας – ή περίπου το 40% του πληθυσμού – έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

Το φετινό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία υπολογίζει ότι θα ανέλθει σε σχεδόν 4 δισ. δολάρια.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που έχουν επαληθευτεί, τουλάχιστον 7.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, όμως «ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι αναμφίβολα υψηλότερος».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...