ΟΗΕ: Πάνω από 860.000 άνθρωποι μπορεί να εγκαταλείψουν το Σουδάν έως τον Οκτώβριο

Ο ΟΗΕ εκτίμησε σήμερα ότι χρειάζεται 445 εκατ. δολάρια για την παροχή βοήθειας σε 860.000 ανθρώπους που μπορεί να διαφύγουν από το Σουδάν έως τον Οκτώβριο για να γλιτώσουν από τις φονικές συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών.

Αυτή η έκκληση για πόρους παρουσιάστηκε σήμερα στις χώρες δωρητές από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες (UNHCR), σύμφωνα με ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι η Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν αναμένεται να καταγράψουν τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων.

Ο αριθμός των 860.000 είναι αρχική εκτίμηση. Σε αυτόν περιλαμβάνονται 580.000 Σουδανοί, 235.000 πρόσφυγες που είχαν γίνει προηγουμένως δεκτοί από το Σουδάν και αποφασίζουν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους και 45.000 υπήκοοι άλλων χωρών.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα στις χώρες δωρητές θα επιτρέψει να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων αυτών στο Τσαντ, στο Νότιο Σουδάν, στην Αίγυπτο, στην Αιθιοπία και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση εντός και γύρω από το Σουδάν είναι τραγική— υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων, νερού και καυσίμων και περιορισμένη πρόσβαση στις μεταφορές, στις επικοινωνίες, στην ηλεκτρική ενέργεια, ενώ έχουν εκτοξευθεί οι τιμές των βασικών προϊόντων», ανέφερε σε ανακοίνωση ο αναπληρωτής επικεφαλής των επιχειρήσεων της UNHCR Ραούφ Μαζού.

Οι τωρινές συγκρούσεις έχουν ήδη οδηγήσει στον εσωτερικό εκτοπισμό άνω των 330.000 ανθρώπων ενώ πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...