ΟΗΕ: «Παράνομες προσαρτήσεις» – Απείχαν δυνάμεις-κλειδιά

Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - Στο "βήμα" ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – Στο “βήμα” ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας / Οκτώβριος 2022

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε χθες Τετάρτη τις πρόσφατες «παράνομες προσαρτήσεις» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, εγκρίνοντας το σχέδιο ψηφίσματος που είχε κατατεθεί με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές. Ωστόσο, δυνάμεις-κλειδιά όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Νότια Αφρική απείχαν, παρά τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ για να ταχθούν υπέρ.

Πέραν της Ρωσίας, εναντίον του κειμένου ψήφισαν η Λευκορωσία, η Συρία, η Βόρεια Κορέα και η Νικαράγουα. Οι ψήφοι υπέρ ήταν δύο περισσότερες από τις 141 με τις οποίες είχε εγκριθεί το κείμενο που καταδίκαζε την εισβολή, πριν από μισό χρόνο. Η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία ψήφισαν υπέρ.

Το κείμενο χαρακτηρίζει άκυρη και παράνομη την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών (Ντανιέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), αξιώνει οι περιοχές αυτές να επιστραφούν στο Κίεβο και να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την ουκρανική επικράτεια.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια χαρακτήρισε το σχέδιο ψηφίσματος προκλητικό.

«Σήμερα, παρουσιάστηκε ένα πολιτικοποιημένο και ειλικρινά προκλητικό έγγραφο, το οποίο όχι μόνο αγνοεί όλα αυτά τα δεδομένα, αλλά περιέχει επίσης μια κατηγορία σύγκρουσης που μπορεί να υπονομεύσει οποιεσδήποτε προσπάθειες υπέρ της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία», τόνισε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», TASS, «Ria Novosti»)

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...