ΟΗΕ: «Προετοιμάζει» μια προσπάθεια απομάκρυνσης από τη Μαριούπολη

Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)
Φώτο Αρχείου / Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) / Πηγή: UN

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι αναχωρεί για το νότιο τμήμα της χώρας προκειμένου να προετοιμάσει μια προσπάθεια απομάκρυνσης ανθρώπων από την πόλη Μαριούπολη, που ελέγχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές δυνάμεις. 

«Πηγαίνω στη Ζαπορίζια για να προετοιμάσω, ευελπιστώ, την απομάκρυνση από τη Μαριούπολη», ένα στρατηγικό λιμάνι που βομβαρδίστηκε και πολιορκήθηκε από τους Ρώσους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανέφερε η Οσνάτ Λουμπράνι στο Twitter.

Γκουτέρες σε Λαβρόφ: Ο ΟΗΕ ζητά κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη

Για τη δραματική κατάσταση στην Μαριούπολη συζήτησαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, στη Μόσχα. Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης αποκάλυπτε ότι και τρίτος ομαδικός τάφος βρέθηκε κοντά στη Μαριούπολη.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λαβρόφ, ο Γκουτέρες, είπε ότι μια «βίαιη μάχη» βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας με «φρικτούς θανάτους και καταστροφές».

«Αναγνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουμε μια κρίση στη Μαριούπολη. Χιλιάδες άμαχοι έχουν απόλυτη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας για τη σωτηρία τους και την απομάκρυνσής τους», σημείωσε ο Γκουτέρες και υπογράμμισε:

«Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να κινητοποιήσουν πλήρως τους ανθρώπινους και υλικοτεχνικούς πόρους τους για να βοηθήσουν να σωθούν ζωές στη Μαριούπολη».

Ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε ένα συντονισμένο έργο του ΟΗΕ, της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και των ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων για να καταστεί δυνατή η «ασφαλής αποχώρηση των αμάχων που θέλουν να εγκαταλείψουν» το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal και την πόλη της Μαριούπολης «προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξουν».

Ο Γκουτέρες τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατόν συνθήκες για μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε σήμερα την πρόταση του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης και δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί ποιος θα μεσολαβήσει σε τυχόν διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας μετά την συνάντηση που είχε με τον Γκουτέρες στην Μόσχα, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεσμεύεται για μια διπλωματική λύση μέσω συνομιλιών στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Πηγή: CNN

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...