ΟΗΕ: Συστηματικές οι δολοφονίες κατά κοινωνικών ηγετών στην Κολομβία

Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι στο χρονικό διάστημα Ιαν-Αυγ 2021, έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 143 καταγγελίες για δολοφονίες, σύμφωνα με το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κολομβία.

Αυτό αναφέρεται και στη διαδικτυακή Πύλη TeleSur, αναφέροντας πως 26 υποθέσεις βρίσκονται σε διαδικασία επαλήθευσης.

Μεταξύ των επιβεβαιωμένων πρόσφατων γεγονότων πέντε γυναίκες, εκ των οποίων οι τρεις ήταν αυτόχθονες και 47 άνδρες -5 από αφροκολομβιανές κοινότητες και δύο αυτόχθονες κοινότητες.

Όσον αφορά τις περιοχές, η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς ότι στο τμήμα της Valle del Cauca δολοφονήθηκαν 27 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακολουθούμενη από την Cauca, με πέντε, και τα τμήματα Antioquia και Cundinamarca, με τέσσερις δολοφονίες το καθένα.

Μέχρι στιγμής, τα αποδεδειγμένα γεγονότα έχουν καταγραφεί σε πάνω από 13 τμήματα της κολομβιανής γεωγραφίας, γεγονός που δείχνει πόσο δύσκολη είναι η επιβεβαίωση από εκπροσώπους της δικαιοσύνης.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης και Ειρηνευτικών Σπουδών (Indepaz), στην Κολομβία, στις 29 Αυγούστου «114 κοινωνικοί ηγέτες δολοφονήθηκαν, που προστέθηκαν σε 1.229 από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας το 2016».

Πηγή: Granma

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...