ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε τη δολοφονία του Αϊτινού προέδρου και εξέφρασε “πάγια στήριξη”

Συμβούλιο Ασφαλείας Μονάχου
Φωτό Αρχείου / Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ Πηγή: Eurokinissi

Τα δεκαπέντε κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) απαίτησαν με ανακοίνωσή τους που υιοθέτησαν ομόφωνα οι δράστες της δολοφονίας του αϊτινού προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ «να προσαχθούν το ταχύτερο ενώπιον της δικαιοσύνης» προκειμένου να λογοδοτήσουν γι’ αυτό το «ειδεχθές έγκλημα».

«Καταδίκασαν με τους πλέον σθεναρούς όρους» τη δολοφονία του αρχηγού του αϊτινού κράτους, προστίθεται στο κείμενο, το οποίο καταρτίστηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία από την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί «όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της ανασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποια εκφράζεται επίσης η «πάγια στήριξη» του ΣΑ «στον διάλογο». Ακόμη, ζητεί «εντόνως από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στην Αϊτή να απόσχουν από οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια και οποιαδήποτε υποκίνηση της βίας».

Με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και του Μεξικού, το ΣΑ αναμένεται σήμερα το απόγευμα να συνεδριάσει εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών για την κατάσταση στην Αϊτή μετά τη δολοφονία του προέδρου Μοΐζ από ομάδα ενόπλων. Ο ΟΗΕ, που είχε αναπτύξει για χρόνια κυανόκρανους στην Αϊτή, δεν διατηρεί πλέον στη χώρα της Καραϊβικής από τα τέλη του 2019 παρά μόνο μια αποστολή πολιτικής στήριξης με 1.200 μέλη. Επικεφαλής της είναι η πρώην πρεσβεύτρια των ΗΠΑ, η Χέλεν Λα Λιμ.

Η «βοήθεια» των ΗΠΑ στην Αϊτή βέβαια είναι γνωστή και διαχρονική. Κατέλαβαν το νησί το 1915 και το κράτησαν κάτω από την κυριαρχία τους μέχρι το 1937. Στη συνέχεια επέβαλαν μια σειρά από αιμοσταγείς δικτάτορες (Ντιβαλιέ, πατήρ και υιός κλπ.) για να διατηρήσουν τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της καθώς και τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής με δεδομένη τη σημαντική γεωγραφική θέση του νησιού.

Το 2004, οι ΗΠΑ επεμβαίνουν ανοικτά με στρατιωτική επιχείρηση, αφού προηγουμένως μεθόδευσαν το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, επιβάλλοντας μια σειρά «εκλεγμένων» Προέδρων που οδήγησαν στην εξαθλίωση τον λαό της χώρας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων που λυμαίνονται τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, με όποια «συνέχεια του κράτους», ο λαός της Αϊτής θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες της χρόνιας αντιλαϊκής πολιτικής και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...