Οκλαχόμα – Επιστροφή στον Μεσαίωνα: Απαγορεύει την άμβλωση από τη σύλληψη

Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμας υπέγραψε χθες Τετάρτη 25/05/2022 τον νόμο που απαγορεύει την άμβλωση από τη σύλληψη

Τα φαντάσματα της κοινωνικής καθυστέρησης εφορμούν… Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμας υπέγραψε χθες Τετάρτη τον νόμο που απαγορεύει την άμβλωση από τη σύλληψη. Κάτι που σημαίνει ότι η πολιτεία-οχυρό των συντηρητικών στον αμερικανικό Νότο είναι πλέον αυτή με την αυστηρότερη νομοθεσία απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, Κέβιν Στιτ : «Στην Οκλαχόμα, θα υπερασπιζόμαστε πάντα τη ζωή», δήλωσε, χρησιμοποιώντας την ορολογία των Αμερικανών πολέμιων των αμβλώσεων.

Στηριζόμενο σε νόμο που υιοθετήθηκε στο Τέξας τον Σεπτέμβριο, το κείμενο που τέθηκε πλέον σε ισχύ στην πολιτεία ανοίγει τον δρόμο ώστε απλοί πολίτες να καταγγέλλουν στις αρχές ή να υποβάλλουν μήνυση εναντίον οποιασδήποτε υποπτεύονται ότι έκανε άμβλωση ή οποιουδήποτε προσώπου ενεπλάκη σε τέτοια επέμβαση. Πάντως ο ορισμός της άμβλωσης, κατά το κείμενο, δεν περιλαμβάνει «τη χρήση, τη συνταγογράφηση, την προμήθεια ή την πώληση των χαπιών της επόμενης ημέρας, ή κάθε είδους αντισύλληψης».

Ο νόμος ψηφίστηκε την ώρα που το δικαίωμα στην άμβλωση στη χώρα απειλείται από το Ανώτατο Δικαστήριο. Το τελευταίο, ετοιμάζεται να το αναιρέσει, 50 χρόνια μετά την ιστορική απόφασή του με την οποία έγιναν νόμιμες σε όλη τη χώρα οι επεμβάσεις αυτού του είδους. Την 3η Μαΐου, ο κυβερνήτης Στιτ ανακοίνωνε πως υπέγραψε νόμο που απαγόρευσε την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Θέλω η Οκλαχόμα να γίνει η πολιτεία που τάσσεται περισσότερο υπέρ της ζωής σε όλη τη χώρα

Κέβιν Στιτ, Κυβερνήτης Οκλαχόμα (03/05/2022)

Η Οκλαχόμα υποδεχόταν εδώ και μήνες χιλιάδες Τεξανές που ήθελαν να κάνουν άμβλωση, μετά την έγκριση τον Σεπτέμβριο του 2021 νόμου ο οποίος απαγόρευσε κάθε επέμβαση διακοπής της κύησης από τη στιγμή που αρχίζει να ακούγεται ο χτύπος της καρδιάς του εμβρύου σε υπερηχογράφημα, με άλλα λόγια περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά τη σύλληψη, όταν το πιθανότερο είναι πως η εγκυμονούσα αγνοεί ακόμη πως κυοφορεί.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το δικαίωμα στην άμβλωση είναι κοινωνικό ζήτημα που διχάζει πάντα βαθιά τους Αμερικανούς από τον Ιανουάριο του 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ. Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο πράγματι αναιρέσει την απόφαση αυτή, όπως φέρεται να ετοιμάζεται να κάνει, οι αρχές σε 26 πολιτείες, κυρίως στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της χώρας (π.χ. Ουαϊόμινγκ, Τενεσί, Νότια Καρολίνα…) είναι έτοιμες να απαγορεύσουν πλήρως τη άμβλωση.

Τα φαντάσματα της κοινωνικής καθυστέρησης… είναι πολύ ζωντανά. Οι αντιλήψεις αυτές δεν είναι άσχετες από την υλική βάση της κοινωνίας που είναι η παραγωγή- η οικονομία. Είναι ‘νύχι-κρέας’ με τις αντιλήψεις για το ‘ρόλο’ των γυναικών στην κοινωνία, στο σπίτι, την οικογένεια. Αντιλήψεις που γεννά το εκμεταλλευτικό κοινωνικό σύστημα για την ανακύκλωση-απόκρυψη της ανεργίας, την επιφόρτιση των κοινωνικών-κρατικών ευθυνών για την φροντίδα της οικογένειας στην γυναίκα ή στα δυο φύλα, την ‘διαφύλαξη’ της ατομικής ιδιοκτησίας-κληρονομιάς στους ‘γνήσιους’ κληρονόμους…

Το κόμμα των Δημοκρατικών αντιδρά. Ναι, είναι πιο ‘ριζοσπάστες’ αστοί, όμως είναι με όλα αυτά που στηρίζουν την εκμετάλλευση, την καταπίεση, δηλαδή με όλα εκείνα που γεννούν το ‘αυγό του φιδιού’. Είναι σημαντικό να αντιδράς στην καθυστέρηση, χρειάζεται όμως να χτυπάς και τις ρίζες του κακού.

Το φάντασμα για την ακρίβεια, είναι ο καπιταλισμός και η κοινωνική-οικονομική σαπίλα που σέρνει.

Με πληροφορίες απο protothema.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...