Ολλανδία: Διαδηλώσεις ενάντια στα περιοριστικά μέτρα

Καταστολή σε διαδηλώσεις ενάντια στα περιοριστικά μέτρα στην Ολλανδία
Καταστολή σε διαδηλώσεις ενάντια στα περιοριστικά μέτρα στην Ολλανδία / Πηγή: Eurokinissi

Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 184 άτομα το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς η καραντίνα και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ως μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, οδήγησαν στην τρίτη νύχτα διαδηλώσεων.

Στη χειρότερη βία που έπληξε την Ολλανδία σε 40 χρόνια, η αστυνομία κλήθηκε σε περισσότερες από 10 πόλεις, πολλές από τις οποίες είχαν εκδώσει επείγοντα μέτρα για να παρέχουν στους αξιωματικούς μεγαλύτερες εξουσίες για τη διεξαγωγή ερευνών.

Οι αρχές συγκρούστηκαν με διαδηλωτές σε αρκετές πόλεις αργά το βράδυ, καθώς ομάδες έβαλαν φωτιά, πέταξαν βράχους και λεηλάτησαν καταστήματα.

Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις τελευταίες συγκρούσεις.

«Είχαμε διαδηλώσεις στο παρελθόν, αλλά είναι σπάνιο να το κάνουμε αυτό για αρκετές νύχτες σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος της Εθνικής Αστυνομίας Suzanne van de Graaf. “Δεν είναι μόνο σε γνωστές προβληματικές περιοχές αλλά πολύ πιο διαδεδομένη.”

Περισσότεροι από 470 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια τριών ημερών διαδηλώσεων, με την αστυνομία να αναπτύσσει αύρες και αξιωματικούς με άλογο για την αποκατάσταση της τάξης σε πολλά μέρη.

Η νυχτερινή απαγόρευση στην Ολλανδία, η πρώτη στη χώρα μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, επιβλήθηκε το Σάββατο αφού το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) προειδοποίησε για ένα νέο κύμα κρουσμάτων λόγω της λεγόμενης «βρετανικής μετάλλαξης» του COVID-19 παρά τις εβδομαδιαίες μειωμένες νέες περιπτώσεις.

Περίπου 4.129 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν τη Δευτέρα, ο χαμηλότερος αριθμός από την 1η Δεκεμβρίου.

Οι παραβάτες της απαγόρευσης από τις 21:00 (20:00 GMT) έως τις 4:30 π.μ. (03:30 GMT), η οποία θα παραμείνει σε ισχύ έως τουλάχιστον τις 10 Φεβρουαρίου, θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο 95 ευρώ (115 $).

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που πρέπει να εργαστούν, να παρευρεθούν σε κηδείες ή να περπατήσουν τα σκυλιά τους, αρκεί να παρουσιάσουν πιστοποιητικό.

Με πληροφορίες από: Aljazeera

Δείτε ακόμα...