Ολλανδία: Ισχυρή χιονοθύελλα – Προβλήματα στις μετακινήσεις

Η πόλη Χάρλεμ (Haarlem) της Ολλάνδίας με χιονισμένους δρόμους
Φώτο Αρχείου / Η πόλη Χάρλεμ (Haarlem) της Ολλάνδίας με χιονισμένους δρόμους / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Marc Kleen @marckleen

Ισχυρή χιονοθύελλα σάρωσε την Κυριακή την Ολλανδία, η πρώτη τα τελευταία 10 χρόνια, προκαλώντας προβλήματα στις μετακινήσεις, αλλά και στην πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα…

Η χιονοθύελλα, που ονομάστηκε «Ντάρσι» από τους Ολλανδούς μετεωρολόγους, είναι η πρώτη που χτυπά τη χώρα από το 2010. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ολλανδίας KNMI εξέδωσε σήμερα «κόκκινη» προειδοποίηση σε όλη τη χώρα λόγω των ανέμων που μπορεί να φθάσουν τα 90 χλμ. την ώρα και του «ψύχους».

Η ολλανδική κυβέρνηση έκλεισε για αρκετές ημέρες όλα τα κέντρα ελέγχου για τον κορονοϊό, λόγω της σοβαρότητας των συνθηκών, καθώς κύμα ψύχους αναμένεται να σαρώσει τη χώρα τις επόμενες 10 ημέρες.

Οι περισσότερες περιοχές της Ολλανδίας καλύφθηκαν σήμερα από χιόνι πάχους 5 έως 10 εκατοστών, αλλά κατά τόπους το πάχος του χιονιού έφθανε τα 30 εκατοστά, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Όλα τα δρομολόγια των τρένων ακυρώθηκαν στη χώρα μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής τουλάχιστον, ανακοίνωσε η εταιρεία ολλανδικών σιδηροδρόμων NS. Σχεδόν 85 αυτοκίνητα εξετράπησαν της πορείας τους λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων από τη χιονόπτωση, σύμφωνα με την ολλανδική αρχή υποδομών, που συμβουλεύει τους οδηγούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Πάντως ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε ότι το πατινάζ θα επιτραπεί εάν τα κανάλια παγώσουν, κάτι που μπορεί να συμβεί για πρώτη φορά από το 2019, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα στους Ολλανδούς την ανάγκη να σεβαστούν την κοινωνική απόσταση και να αποφύγουν τις πτώσεις ώστε να μην επιβαρύνουν τα ήδη υπερφορτωμένα νοσοκομεία…

Σε επιφυλακή Γερμανία και Βρετανία

Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες επηρεάστηκαν επίσης στη Γερμανία, ενώ στην άλλη πλευρά της Βόρειας Θάλασσας, η Βρετανία προετοιμάζεται για την έλευση της καταιγίδας.

Στη Γερμανία, οι χιονοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας, καθώς και στις σιδηροδρομικές μεταφορές που αναχωρούν από το Αμβούργο (βόρεια).

Το χιόνι προκάλεσε επίσης σημαντικές καθυστερήσεις στην οδική κυκλοφορία, ενώ 222 ατυχήματα καταμετρήθηκαν από το απόγευμα του Σαββάτου, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Χιόνι, το ύψος του οποίου αναμένεται να φθάσει μέχρι και 40 εκατοστά, αναμένεται να πέσει σε ορισμένα μέρη της βόρειας Γερμανίας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία DWD.

Στη Βρετανία, οι αρχές εξέδωσαν πορτοκαλί ειδοποίηση για επιδείνωση του καιρού στη νοτιοανατολική Αγγλία, λόγω των πιθανών αποκλεισμών δρόμων από το χιόνι και της αναμενόμενης διατάραξης των οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών μεταφορών.

Το Βέλγιο καλύφθηκε από ένα ελαφρύ στρώμα χιονιού, αλλά αναμένει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας την ερχόμενη εβδομάδα.

(Με πληροφορίες από: «Associated Press», dpa, «Reuters»)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...